Klumme

Almindelige mennesker skal ikke betale prisen for en finanskrise mere

Vi kæmper stadig med at overvinde skaderne efter finanskrisen i 2008, men nu tyder det på en ny recession i 2020. Vi må rette op på spekulationsøkonomiens systemfejl, så regningen ikke lander hos de gamle, de lavtlønnede og de arbejdsløse endnu en gang, skriver forfatter og skribent Åsa Linderborg i dette debatindlæg
På HBO kan man for tiden se filmen Inside Job om finanskrisen. Inside Job er skånsesløs over for magtens mænd som blandt andet Henry Paulson (til venstre), der var en del af den trojka, George W. Bush (til højre) hentede til sin administration fra Wall Street. Selvsamme Henry Paulson sørgede også for, at en af de største statslige redningpakker gik til Goldman Sachs, hvor Henry Paulson var administrerende direktør, før han blev finansminister. 

På HBO kan man for tiden se filmen Inside Job om finanskrisen. Inside Job er skånsesløs over for magtens mænd som blandt andet Henry Paulson (til venstre), der var en del af den trojka, George W. Bush (til højre) hentede til sin administration fra Wall Street. Selvsamme Henry Paulson sørgede også for, at en af de største statslige redningpakker gik til Goldman Sachs, hvor Henry Paulson var administrerende direktør, før han blev finansminister. 

Larry Downing

27. august 2019

Alt tyder på, at verden går ind i en ny lavkonjunktur. Måske ikke et monumentalt krak som i 2008, men i al fald en tung opbremsning, som kan skabe tilsvarende problemer.

Opsvinget i USA har ikke været så stærkt, som Trump gerne vil give opfattelsen af. Også Europa og Kina døjer med at skabe ny vækst. Handelskrigen mellem USA og Kina har ramt Tyskland hårdt. Vi ser igen stigende ledighed.

Senest i 2020, forudser analytikere, vil vi kunne havne i fuld recession. Det sker i en situation, hvor vi knap nok har overvundet de nedgangstider, som satte ind for ti år siden. Job, hjem og investeringer røg på gulvet, da det hele ramlede i 2008. Globalt blev 30 millioner mennesker arbejdsløse, 50 millioner røg under fattigdomsgrænsen.

I Norden betalte vi for krisen med kraftige nedskæringer på velfærd. Over hele verden har vi lige siden set massiv mistro vokse frem imod regeringer, institutioner og eliter. Hvem kan i dag tro på eliternes forsikringer, når de påstår at skabe velstand til gavn for os alle?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Winberg
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Mortensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Tommy Clausen
  • Benno Hansen
  • Troels Ken Pedersen
Erik Winberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Benno Hansen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Enhver kan sige sig selv, at det gør ud på at skabe økonomiske rammer, hvor man ikke er afhængig af vækst fra år til år.

birgitte andersen, Pia Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Såfremt der kommer en ny recession, er det sikkert som amen i kirken at de fattigste kommer til at betale igen.
Men denne gang vil det ikke glide ned i ubemærkethed.

Per Rønne-Nielsen, Flemming Berger, birgitte andersen, Pia Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Hvorfor skulle de riges lobbyister lige pludselig få et andet resultat ud af deres arbejde?
Politikerne er de samme!

Flemming Berger, Pia Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Er recession god eller dårlig?
Vi overforbruget helt vildt. Hvornår skal det stoppe?
Det vigtige ved en recession er at vi får en grøn omstilling OG en rød omstilling så byrderne og gevinsterne bliver retfærdigt fordelt.

Per Rønne-Nielsen, Torben Skov, birgitte andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Mose Pedersen

Jeg tænker selv det samme.
Og der er måske ny vind i sejlene for mere bæredygtighed.
Men de som besidder vil sjældent afgive magt.

Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

En recession vil jo formentlig betyde, at ledigheden stiger. Og eftersom reglerne for dagpenge er strammet er arbejdsløshed jo ingen spøg.

Og når profitraten er faldende, at vil arbejdsgiverne jo sikkert gøre yderligere krav på den andel der udgør arbejdernes ækvivalent. Hvis man ser på erfaringerne fra Finanskrisen så fulgte der jo et stort underskud på statsfinanserne, hvilket igen blev fulgt af offentlige besparelser dvs. sociale nedskæringer.

Forudsæt at kriseløsningen vil være den neoliberale løsning på recessionen vi som vi så efter finanskrisen, så vil man jo muligvis søge, at stimulere den økonomiske vækst gennem skattelettelser (og sikkert mest som topskattelettelsen. Summen af det hele sikkert blive øget ulighed.

Hvor man i 0´erne så en forbrugsfest som jo til dels var lånefinansieret, så ramte det sociale nedskæringer efter finanskrisen en anden befolkningsgruppe

Så kan man måske godt stille spørgsmålstegn ved om økonomisk vækst også er godt økologisk set?

Lise Lotte Rahbek

Udtrykket 'almindelige mennesker' burde nok defineres.
Almindelige mennesker... hmm.. almindelige i hvilken forstand?

Eva Schwanenflügel

Lise Lotte, god pointe.
Måske burde man spørge, hvem der egentlig definerer sig som 'almindelig'?