Læserbrev

Beskæftigelsesborgmester: Usikkerhed om effekter af reformer går begge veje

Infomation rejser tvivl om dagpenge- og kontanthjælpsreformens betydning for den høje beskæftigelse. Men de krav, reformerne stiller, har været afgørende, skriver beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), i dette debatindlæg.
14. august 2019

I Information den 12. august er Rockwool Fonden hurtig til at konkludere, at beskæftigelseseffekten ved dagpenge- og kontanthjælpsreformen er små eller usikre.

Men læser man ned i artiklen, fremgår det, at den metodiske usikkerhed rent faktisk går begge veje. Forskningen kan ikke benægte, at reformerne har haft en mærkbar effekt.

Dermed smager Rockwool Fondens ærinde også mest af et forsøg på at miskreditere tidligere beskæftigelsesreformer.

Det er en anelse pudsigt taget i betragtning af, at ledigheden er historisk lav. For man skal ærligt talt være meget rød, hvis man for alvor tror på, at vi kunne have opnået samme flotte resultater uden at stille de krav, vi gør i dag.

Forskningen bidrager uden tvivl med meget, men vi er også nødt til at forholde os til virkeligheden og fortsætte kampen for den frihed, det giver at have et arbejde. Lige nu har vi hjulpet historisk mange, men vi har ikke råd til at slække på ambitionerne.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester, København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

De borgere som bare er blevet fattigere... tæller de ikke?

Werner Gass, Thomas Tanghus, Heidi Larsen, Poul Erik Pedersen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Uffe Gammelby og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Borgerlig faktaresistens.
What else is new?

P.G. Olsen, Werner Gass, Thomas Tanghus, Heidi Larsen, Poul Erik Pedersen, Carsten Svendsen og Uffe Gammelby anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

»Og hvis ikke man kan sige med større sikkerhed, at de her reformer har nogle beskæftigelseseffekter, så er vi nødt til at komme nærmere ind på, hvorfor det så er, at vi vil reformere,« lyder det fra en af forskerne bag rapporten.

Det er opklaret.
Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses og integrationsborgmester, København den type mennesker faktaresistente fantaster mennesker der kaldes politikere.

Forskning afslører politikerne:
“De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

P.G. Olsen, Thomas Tanghus, Werner Gass, Ebbe Overbye, Carsten Svendsen, Uffe Gammelby, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Der er en ting, der er meget interessant i beskæftigelsesborgmesterens indlæg: nemlig de forhold hun IKKE inddrager i sin overvejelse. Så vidt mig bekendt er der ganske god gang i dansk økonomi, lige i øjeblikket. Jeg mener at have lært at der er en vis sammenhæng mellem den økonomiske aktivitet og graden af beskæftigelse, således at en højkonjunktur betyder en øget efterspørgsel efter arbejdskraft og omvendt en lavkonjunktur reducerer efterspørgselen efter arbejdskraft.
Har den opfattelse noget for sig, forekommer det mig svært at forstå hvorledes politiske reformer af ydelsessystemer mv. skulle kunne påvirke efterspørgselen efter arbejdskraften. Her synes jeg faktisk ligger en blind plet i diskussionen.
Det var måske en ide, hvis borgmesteren kunne finde en ledig stund og så begive sig ud i studiet af dansk historie, særligt den del der har med økonomi og arbejdsmarked at gøre. Værker der har en vis detaljeringsgrad bør nok have en vis prioritet, i læsningen.
Når det er sagt: det har i mange år været socialpolitikkens målsætning, at både syge og socialt udsatte mennesker for enhver pris skulle i beskæftigelse - for et arbejde er jo som bekendt vejen ind til et godt liv. Til det brug har man bla. fleksjob-ordningen. Så vidt jeg ved kan det være endog meget vanskeligt at blive beskæftiget i et fleksjob, idet der ikke oprettes ret mange fleksjob. Læg vel mærke til at dette sker samtidigt med, at virksomhederne angiveligt har et skrigende behov for arbejdskraft!. Endvidere: er man nu så uheldig at være akademisk uddannet inden for humaniora, så er man skidt stillet. Der oprettes nemlig heller ikke på dette område fleksjob da de offentlige arbejdsgivere jo som bekendt har været presset i flere år, grundet den afgåede regerings politiske prioriteringer.
Alt i alt: borgmesteren har et noget unuanceret syn på arbejdsmarkedsforhold, hvor ideologi synes at overskygge muligheden for kritisk reflektion. Som politiker bærer man et særligt ansvar for at den demokratiske debat foregår på et oplyst grundlag, derfor er vælgerne bedst tjent med politikere der faktisk kan inddrage flere forskellige forhold - og forklaringsmodeller - i deres indlæg i debatten. Det burde de egentligt være forpligtet til.
mvh. poul.

Werner Gass, Heidi Larsen, Uffe Gammelby, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar