Læserbrev

Danmark bør tage imod 2000 kvoteflygtinge årligt

Det strider imod hele ideen med kvoteflygtningesystemet, når udlændinge- og integrationsministeren meddeler, at kvoteflygtninge skal kunne sendes tilbage ligesom alle andre flygtninge, skriver Inge Genefke og Tue Magnussen fra Anti-Tortur Støttefonden i dette debatindlæg.
Debat
27. august 2019

Regeringen vil fortsætte den inhumane flygtningepolitik i forhold til FN-kvoteflygtninge. I januar mente den daværende integrations- og udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) ellers, at de særligt udsatte kvoteflygtninge skal kunne blive boende i Danmark, når de først har fået opholdstilladelse.

Men som minister mener Tesfaye nu, at kvoteflygtninge skal kunne sendes tilbage som alle andre flygtninge. Det er en skuffende udmelding efter, at Tesfaye bebudede, at Danmark igen ville modtage kvoteflygtninge.

Når Danmark siger ja til at tage imod kvoteflygtninge, mener vi, at det bør være med henblik på genbosættelse i Danmark. Udmeldingen om udvisning – eller ’tvangshjemsendelser’ – leder tankerne mod paradigmeskiftet og er i stik modsætning til dansk praksis gennem snart 40 år.

Både Norge, Sverige og Finland anser genbosættelse af kvoteflygtninge som en varig løsning. FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, finder, at det strider imod selve ideen bag kvoteflygtningesystemet, hvis modtagerlandene begynder at tvangshjemsende.

Det strider tillige imod regeringens såkaldte forståelsespapir.

Kvoteflygtninge – heriblandt mange torturofre – er nogle af de mest sårbare og udsatte borgere, vi har. De har behov for beskyttelse, rehabilitering og stabilitet – ikke usikkerhed og uvished. Mens Norge har modtaget knap 3.000 og Sverige fremover vil modtage 5.000 kvoteflygtninge årligt, har Danmark fra 1978 årligt kun modtaget 500 og de sidste par år slet ingen.

Anti-Tortur Støttefonden foreslår, at Danmark fra 2020 og fremover årligt skal modtage 2.000 FN-kvoteflygtninge – dels for at råde bod på de manglende kvoteflygtninge 2016-2019 og dels som et mere solidarisk bidrag til afhjælpning af det globale flygtningeproblem. Når Danmark har modtaget 2.000 kvoteflygtninge i 2020 foreslår fonden, at vi evaluerer, om det relativt beskedne antal skal være Danmarks bidrag fremover.

Vi foreslår tillige, at man – modsat planerne om at håndplukke – især tilgodeser torturofre og andre traumatiserede flygtninge. Det gælder en talmæssigt beskeden gruppe af særligt behandlingskrævende flygtninge, som regeringen også i forståelsespapiret har meddelt, at man allerede i år vil tage imod.

Inge Genefke og Tue Magnussen, Anti-Tortur Støttefonden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Godt svar på ministerens tvivlsomme udmelding. Håber, støttepartierne er vågne her!
Håber også at tvivlen kan komme ministeren til gode så udtalelsen er hvad den bør være: et hold-kæft bolche til DF og ikke andet.
Dog, den usikkerhed dette "bolche" kan skabe hos kvoteflygtningene og deres omgivelser, skal nok gi' en del problemer, overflødige som al symbolpolitik.