Læserbrev

Danmark ejer lige så lidt Grønland, som USA gør. Grønland er grønlændernes

Ja, Trumps planer om at købe Grønland er absurde, men danske politikeres omtale af mit andet hjemland har i den forbindelse ikke været meget bedre. Danmarks dystre historie som kolonimagt bliver underkendt, skriver Dina Trøstrup Sigh i dette debatindlæg
Debat
22. august 2019

Danmarks hvide frelserkompleks har aldrig været mere synligt, end nu, hvor man fortsat taler om Grønland som dansk territorie. For Trumps planer om at købe Grønland er absurde. Men danske politikeres trang til at besidde et tidligere koloniland er ikke meget bedre.

Grønlandsordfører Marcus Knuth (V) har sågar sammenlignet Grønland med både Lolland og Bornholm, hvilket i sig selv er himmelråbende imbecilt.

At man overhovedet kan diskutere, om Grønland skal ejes af Danmark eller USA, understreger, at repræsentationen af den civile grønlænder er minimal og præget af vestlig etnocentrisme. Danmark ejer lige så lidt Grønland, som USA gør.

Som dansker med biologisk ophav i Østgrønland har jeg oplevet at blive ekskluderet, diskrimineret og udsat for racisme i Danmark. Det er desværre et symptom på det unægtelige faktum, at Danmark endnu ikke har taget det politiske ansvar for Grønlands udfordringer.

Det at skulle tage ansvar – både statsligt og som individ – kan føles provokerende. Specielt når det gælder andres ulykke. Ikke desto mindre er det nødvendigt, hvis vi skal bevæge os hen mod et mindre stigmatiserende og mere inkluderende tankesæt.

Hvor i folkeskolens undervisningsmateriale bliver der gået i dybden med Danmarks rolle som kolonimagt i Grønland? Hvor fortælles historien om statens fejlslåede forsøg på at danisere indfødte grønlandske børn?

Jeg møder tit uforstående reaktioner. »Vi kan jo ikke lave om på vores fortid,« mener nogle, mens andre argumenterer for, at »eksperimentet var velment«.

Eksperimentet var ikke velment, og det bliver det aldrig.

At tvangsfjerne grønlandske børn fra deres forældre er ikke velmenende. At ophøje hvid, vestlig kultur over en anden er ikke velmenende. At slås om, hvem der skal have fuld suverænitet over et andet folks land, er ikke velmenende. Det er magtmisbrug, og det er forkert.

Der er endnu ikke kommet en officiel undskyldning fra statsministeren. En historisk udredning skal færdiggøres, førend u-ordetkan nævnes, fortæller hun. Og dét på trods af, at der findes rigeligt med dokumentation.

Hvad er det værste, der kan ske, hvis staten vedkender sig en uret? Jo, konsekvensen vil være, at Danmark som nation bliver tvunget til at forholde sig til en dyster kolonihistorie. Det vil også føre flere juridiske forpligtelser med sig, som kan have økonomiske omkostninger.

Konsekvenserne af koloniseringen og eksperimentet med grønlandske børn er talrige og stadig synlige i dag. Når så mange generationer af grønlændere har taget så alvorlig skade, kan fortællingen ikke parkeres i kolonitidens kontekst.

Dina Trøstrup Sigh er studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Bindesbøll

Tak for gode ord - der er særligt tiltrængte lige disse dage. "Købmanden Trump" har da om noge vist disrespekt for grønlæderne. Længere er den ikke. Derfor også ros til Mette Frederiksen for at bruger et godt og velvalgt ord: "Absurd" !

Tænker en del del fine grønlændere med rette føler sig dårligt til mode over at en suopermagts-præsident "bare" lige "sådan" vil købe deres eget land. Man mangler da yderligere passende ord !

Fhv. svenske både udenrigs- og statsminister, konservative Carl Bildt, har her været fint klar i mælet, og i en artikel i Washington Post, brugt vendingerne "far beyond absurd" !) Godt skrevet.