Kommentar

Danmark skal også være foregangsland, når det kommer til grøn, bæredygtig import

Danske virksomheder skal tænke bæredygtighed ind i deres import, se bagud i værdikæden og stille krav til deres leverandører – og regeringen skal hjælpe dem med det gennem en koordineret indsats, skriver Dansk Erhverv og Dansk Initiativ for Etisk Handel i dette debatindlæg
Debat
15. august 2019

Vores nye klimaminister, Dan Jørgensen (S), har fra dag ét haft øjnene stift rettet mod de store eksportgevinster, og hvordan dansk erhvervsliv kan fortsætte succesen med at eksportere grøn teknologi.

Dansk Erhverv og Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) er begejstrede for analysen, men mener samtidig, at den trænger til en nuancering. For importen er en blind vinkel i vores forståelse af Danmarks bæredygtighed – og den rummer et tilsvarende stort potentiale, som vi ikke må overse. 

Danmark er en lille, åben økonomi, og vi er dybt afhængige af at kunne handle nemt og gnidningsfrit med udlandet.

I dag er arbejdet med FN’s Verdensmål og bæredygtighed generelt forankret godt blandt de store danske eksportvirksomheder. Men det er faktisk kun seks-otte procent af virksomhederne i Danmark, der har eksportsalg.

Samtidig har vi en blind vinkel i forhold til import i vores implementering af verdensmålene i Danmark. Det er en skam, da en betydelig del af Danmarks udfordringer og muligheder relateret til bæredygtig udvikling findes i danske virksomheders globale leverandørkæder. Det gælder både i forhold til arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og miljø og klima.

Import er derfor et oplagt sted at løfte Danmarks bidrag til den globale bæredygtige udvikling og verdensmålene.

Stil krav til leverandører

Dansk Erhvervs analyse af virksomhedernes arbejde med CSR og FN’s verdensmål fra februar 2019 påviste, at omtrent fire ud af ti virksomheder har et kvalificeret kendskab til Verdensmålene. Det er i sig selv ikke opsigtsvækkende.

Det giver dog stof til eftertanke, at 56 procent af de virksomheder, som oplyser, at de ikke arbejder med verdensmålene, angiver, at de ikke mener, det er relevant for deres virksomhed. Årsagen til, at de ikke finder det relevant, er, at virksomheden primært har et nationalt fokus.

Det er brandærgerligt, når danske virksomheder tror, at verdensmålene ikke er relevante for dem, hvis de ikke eksporterer.

Den opfattelse skal vi have ændret på – dels fordi det er afgørende for indfrielsen af verdensmålene, at virksomhederne spiller en aktiv rolle, og dels fordi forventningerne fra forbrugere, investorer og medarbejdere vokser markant i disse år, og det derfor bliver vigtigere og vigtigere for virksomhedernes succes og vækst at vise, at de også bidrager positivt til samfundet.

For eksempel viser friske tal fra konsultentvirksomheden Advice, at næsten tre ud af fire danskere finder det vigtigt, at de produkter, de køber, er produceret ansvarligt med hensyn til mennesker og miljø.

Import udgør en stadig stigende del af vores eksport. Virksomhedernes indkøb af råvarer og deres produktionsprocesser er spredt på tværs af landegrænser, og mange services, halvfabrikata og delkomponenter indgår i den produktion, der i sidste ende eksporteres til udlandet.

At se bagud i værdikæden og se på, hvilke leverandører vi køber ind hos, og hvilke krav vi stiller til dem, er en helt central måde, virksomhederne kan bidrage til den bæredygtige omstilling på.

Samtidig er der økonomiske gevinster at hente ved at sikre sig en ansvarlig leverandørkæde, fordi det for eksempel kan give bedre kvalitet i de importerede materialer, reduceret risiko og mindre spild.

Regeringen må handle

I Danmark kan virksomhederne blandt andet få hjælp til eksporten fra The Trade Council, der hører under Udenrigsministeriet. Men der er ikke samme hjælp, når det kommer til import. Det er en skam.

FN’s Verdensmål handler om at finde løsninger på systemiske globale udfordringer, som det kan være vanskeligt for en enkelt virksomhed eller et enkelt land at løse på egen hånd. Dansk Erhverv og DIEH anbefaler derfor regeringen at igangsætte en prioriteret indsats for bæredygtighed i dansk import.

En indsats på importområdet vil kunne bidrage til at sikre grundlæggende ansvar i den globale produktion og løfte danske importvirksomheders strategiske arbejde med verdensmålene. Det kan for eksempel ske gennem etablering af importrådgivere, kollektive, danske importdelegationer, fælles forhandlinger og kvalitetskontrol af vigtige udenlandske leverandører, systematisk erfaringsudveksling, udarbejdelse af branchespecifikke vejledninger og så videre.

Indsatsen kan med fordel ske i et samarbejde mellem relevante myndigheder, danske virksomheder og relevante danske interessenter, herunder civilsamfundsorganisationer og fagbevægelse, der er tilstede globalt og har ekspertise på området.

Gøres det rigtigt, vil en sådan indsats både kunne styrke danske virksomheder og bidrage til Danmarks indfrielse af verdensmålene.

Malene Thiele og Mikkel Stenbæk Hansen, henholdsvis CSR-chef i Dansk Erhverv og direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Tænk, hvis det nu blot er en forglemmelse at im- og eksport ikke behandles ens...
Eller tiltrænges en "hovedrengøring" som vil kunne hjælpe os forbrugere i vore valg og fravalg?