Klumme

Hvor meget er dine leveår værd, hvis man justerer for kvalitet?

Hvad er et menneskeliv værd? Og kan man regne på det ud fra, hvor godt et helbred patienten har? Vi er nødt til tøjle de stigende udgifter til medicin i sundhedsvæsenet, hvis vi skal have råd til anden velfærd. Og vi kommer ikke udenom de sårbare etiske dilemmaer, skriver journalist Lise Richter i dette debatindlæg
Når medicinpriserne bliver ved med at stige, skyldes det især, at politikerne ikke har gjort det store for at tøjle prisstigningerne på medicin, skriver Lise Richter i denne klumme.

Når medicinpriserne bliver ved med at stige, skyldes det især, at politikerne ikke har gjort det store for at tøjle prisstigningerne på medicin, skriver Lise Richter i denne klumme.

Tor Birk Trads

5. august 2019

Du har måske ikke lige hørt om det, men der finder et oprør sted i Holland.

Tre apoteker udvikler nu efterligninger af dyr patenteret medicin mod kræft og andre sjældne sygdomme i protest mod de høje medicinpriser. De hollandske rebelapotekere synes ifølge Reuters ikke, at det er retfærdigt, at industrien tjener tykt på syge mennesker.

Holland står ligesom mange andre lande med et sundhedsvæsen, som fylder mere og mere i de offentlige budgetter. Ikke kun fordi der bliver flere ældre, flere kronisk syge og flere børn, men især på grund af væksten i medicinudgifterne.

Medicinprisernes himmelflugt er på ingen måde ny, og for et par uger siden kunne Danske Regioner og Danmarks Statistik igen melde om stigende udgifter til ny medicin på hospitalerne. I dag bruges hver niende krone til medicin. For ti år siden var det kun hver fjortende krone.

Når medicinpriserne bliver ved med at stige, skyldes det, som Information skrev den 1. august, især, at politikerne ikke har gjort det store for at tøjle prisstigningerne på medicin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Claus Bødtcher-Hansen
  • Lise Lotte Rahbek
Carsten Mortensen, Claus Bødtcher-Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Kjær

Medicinalindustrien udvikler medicin som de syge/sygehusvæsnet ikke kan betale.

Hvad med at pålægge medicinproducenterne et årlig 2% omprioriteringsbidrag. Bidraget kan så øremærkes til personale i sundshedsvæsnet.

Johnny Winther Ronnenberg

Medicinpriserne trænger til at blive justeret ned af generelt, de er simpelt hen for høje jeg har kol, knogleskørhed, problemer med bugspytkirtlen og ptsd og mine medicin udgifter ligger på 1800 om måneden det burde koste en fjerdedel.