Læserbrev

Fashion Weeks grønne hensigter ændrer ikke på modebranchens syge forbrugskultur

Populære mærker og designere brystede sig til Copenhagen Fashion Week af bæredygtighed, men modebranchen opfordrer stadig folk til at købe mere tøj, end de har brug for, skriver Isabella Beck Jørgensen i dette debatindlæg
I år har Copenhagen Fashion Week haft fokus på bæredygtighed, bl.a. gennem arrangementer som The Fashion Café. Men det ændrer ikke på, at modebranchen opfordrer til overforbrug, skriver Isabella Beck Jørgensen.

I år har Copenhagen Fashion Week haft fokus på bæredygtighed, bl.a. gennem arrangementer som The Fashion Café. Men det ændrer ikke på, at modebranchen opfordrer til overforbrug, skriver Isabella Beck Jørgensen.

Ólafur Steinar Gestsson

Debat
15. august 2019

Sustainability. Det er svært at få ordet ud af munden uden at rulle med øjnene. Og under det seneste folketingsvalg kæmpede politikerne om den mest ambitiøse klimaplan, mens Parisaftalen var et ord, der blev råbt i flæng.

Det er ikke kun i politik, at klimaet sætter dagsordenen. Nu begynder brancher, virksomheder og organisationer også at lege med på Greta-strategien.

Copenhagen Fashion Week er det seneste eksempel. Populære mærker og designere har pludselig en kæmpe aktie i at redde planeten, samtidig med at de opfordrer til en syg forbrugskultur.

I den foregående uge flød det med champagne og drinks i papkopper med papirsugerør.

Og alt imens folk roste den bæredygtige service, var de ofre for modekollektioner, der i hvert fald ikke gør noget godt – hverken for ozonlaget eller FN’s verdensmål.

Unge mennesker strejker fra undervisning og står klar foran Christiansborg for at bede om akut handling fra staten. Og alle virksomheder i Danmark prøver at få flettet ord som ’bæredygtighed’, ’klima’ og ’nytænkning’ ind i deres 2020-planer.

Det er fremgang og bedre end ingenting.

Men hvordan kan vi i København køre en modeuge, hvor mange får italesat klimakrisen, mens fattige mennesker syd for Sahara producerer unødvendige mængder af tøj til en dagsløn svarende til en dårlig cortado?

Jordkloden er vores kære ven. Men ifølge eksperterne kan den også blive vores kommende fjende. Kloden kan slet ikke følge med i vores fart efter nyt tøj til garderoben. Og det forventes faktisk, at vores tøjforbrug kommer til at stige med 63 procent frem mod 2030.

Det er meningsløst, at vi bliver ved at med producere nyt tøj, i en tid hvor vi i Danmark vil være rollemodeller for resten af verden. Og virksomhederne opfordrer åbenbart gerne folk til at fylde skabet endnu mere.

Vi må som forbrugere stille krav til tøjindustrien og gøre opmærksom på, at overforbrug er en klimasynder.

Isabella Beck Jørgensen er studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

@ Isabella Beck Jørgensen du skriver:
“Det er ikke kun i politik, at klimaet sætter dagsordenen. Nu begynder brancher, virksomheder og organisationer også at lege med på Greta-strategien.”

Tre ting.
Benny Engelbrecht (S) Transportminister mener ikke det er nødvendigt at reducere flytrafik generelt, der kommer en god teknisk løsning i morgen.

Politikere som de er flest, er tydeligvis ikke borgernes tjenere.

Tøj branchen vil tjene penge, branchen siger det der sælger mest, det har branchen tydeligvis politikernes støtte og velsignelse til.

Greta Thunberg er ikke til salg.

Philip B. Johnsen

PS.
Faktum er:
“Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

Sådan lyder konklusionen i et omfattende internationalt studie, der dermed gør op med forestillingen om grøn vækst.

I de rige lande må der søges veje til mindre produktion og forbrug.”

Fra link:
“Is it possible to enjoy both economic growth and environmental sustainability?
This question is a matter of fierce political debate between green growth and post-growth advocates.

Over the past decade, green growth clearly dominated policy making with policy
agendas at the United Nations, European Union, and in numerous countries building on the assumption that decoupling environmental pressures from gross domestic product (GDP) could allow future economic growth without end.

Considering what is at stake, a careful assessment to determine whether the scientific foundations behind this “decoupling hypothesis” are robust or not is needed.

This report reviews the empirical and theoretical literature to assess the validity of this hypothesis.

The conclusion is both overwhelmingly clear and sobering:
Not only is there no empirical evidence supporting the existence of a decoupling of economic growth from environmental pressures on anywhere near the scale needed to deal with environmental breakdown, but also, and perhaps more importantly, such decoupling appears unlikely to happen in the future.”

Link: https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/De...
Information 16 juli 2019
Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder