Kommentar

De fleste kvindedrab kan forebygges, vi gør det bare ikke i Danmark

Skal vi nedbringe antallet af kvindedrab, skal vi anerkende, at det er et kønsbaseret problem, der kræver politisk indgriben, ligesom de har gjort det i andre europæiske lande, skriver direktør i Dansk Kvindesamfunds krisecentre i dette debatindlæg
»I Danmark bruger vi gerne ordet ’familietragedie’ over en bred kam, når mænd dræber kvinder, de ofte har delt bolig og børn med. Men ordet er et røgslør, der dækker over et kønsbaseret drab, ligesom det skaber en uberettiget samhørighed mellem morderen og hans offer,« skriver Lisa Holmfjord, der er direktør for Dansk Kvindesamfunds krisecentre.

»I Danmark bruger vi gerne ordet ’familietragedie’ over en bred kam, når mænd dræber kvinder, de ofte har delt bolig og børn med. Men ordet er et røgslør, der dækker over et kønsbaseret drab, ligesom det skaber en uberettiget samhørighed mellem morderen og hans offer,« skriver Lisa Holmfjord, der er direktør for Dansk Kvindesamfunds krisecentre.

Kasper Palsnov

Debat
31. august 2019

Hjemmet er et livsfarligt sted. Især hvis du er kvinde. Den største trussel er din partner eller ekspartner. Det konkluderer alle internationale undersøgelser på området.

FN’s seneste globale undersøgelse af drab fra 2017 viser endda en stigning i drab på kvinder. Over en tredjedel af de myrdede kvinder verden over er slået ihjel af en partner eller ekspartner. 

I Danmark har vi ikke været gode til at prioritere den slags opsamling af data. Men nu er alle drab fra 1992 til 2016 i Danmark ved at blive kortlagt.

De foreløbige tal blev gennemgået i sidste weekends Information som led i en artikelserie om drab.

Den gode nyhed er, at der sker stadig færre drab. Især antallet af mord, hvor mænd er ofre, falder støt. Den dårlige nyhed er, at den største enkeltstående drabstype er mord på kvinder begået af en mandlig partner eller ekspartner. Og da alle andre former for drab er faldende, udgør partnerdrab derfor en stadig større andel af statistikken.

300 ud af 536 kvinder er ifølge den danske dataindsamling dræbt af deres partner eller ekspartner. Det svarer til en kvinde hver måned. I 25 år. Den største trussel mod en kvinde er således oftest en person, som forventeligt bør passe på hende. En, som hun under normale omstændigheder bør kunne stole på.

Kønsbaseret problem

På trods af, at denne kortlægning viser, at partnerdrab tegner sig for over halvdelen af alle mord på kvinder i Danmark, så har det i samme periode været sparsomt med forebyggende tiltag fra politisk hold. Men nu har flere af folketingets retsordførere proklameret, at der skal sættes større fokus på partnerdrab.

Jeg håber, at også ligestillingsordførerne bliver en del af koret. For det høje antal kvindedrab viser med al tydelighed, at vi ikke er så ligestillet et land, som vi ellers går og bilder os selv ind. 

I Danmark bruger vi gerne ordet ’familietragedie’ over en bred kam, når mænd dræber kvinder, de ofte har delt bolig og børn med. Men ordet er et røgslør, der dækker over et kønsbaseret drab, ligesom det skaber en uberettiget samhørighed mellem morderen og hans offer.

Derfor har lande som f.eks. Frankrig taget begrebet femicide, der på dansk bedst oversættes til kvindedrab, til sig. 

Vi er nødt til at indse, at vi ikke kan nedbringe antallet af disse kvindedrab, medmindre vi anerkender, at det er et kønsbaseret problem, der kræver politisk indgriben. Noget tyder på at den danske dataindsamling måske kan ændre på dette. Man kan altid håbe. For vi er nødt til at gribe til handling og lave forebyggende tiltag, som det sker i andre europæiske lande.

Når mænd dræber kvinder, er motivet ofte jalousi og separation. Han mister kontrol over sin kvinde, er drevet af hævn, af vrede, af afmagt – og han giver hende skylden. Derfor skal hun dø. Drabet er den ultimative dominante handling. Det sker sjældent i fortvivlelse eller momentan sindssyge. Det er planlagt. Risikoindikatorer såsom trusler, vold og stalking er derfor ofte et tydeligt, gennemgående mønster frem til selve drabet.

Alligevel reagerer vi som samfund på ingen måde tilstrækkelig effektivt på disse tegn. Dette på trods af, at der til stadighed udvikles nye forbyggende tiltag på den anden side af vores europæiske havelåge, der kan forhindre, at vold mod kvinder eskalerer og ender i drab.

Europæiske erfaringer

Nu, hvor politikerne tilsyneladende er indstillet på at bekæmpe antallet af kvindedrab, vil jeg således anbefale, at de retter blikket mod England og Spanien og lader sig inspirere af deres erfaringer på området.

I England er der for eksempel skabt et risikovurderingsredskab, der kan forhindre kvindedrab, når blot myndighederne er opmærksomme på alle risikoindikatorer og handler med rettidig omhu. Metoden er udviklet på baggrund af datamateriale fra 400 drabssager, hvor kvinder er myrdet af mænd.

Forskerne fandt, at de fleste af partnerdrabssagerne fulgte samme eskaleringskurve og dannede et gennemgående mønster, bestående af otte stadier.

Den britiske ottetrinsmodel er således et yderst effektivt risikovurderingsredskab, som politiet kan benytte til at profilere en potentiel gerningsmand og dermed forhindre fremtidige drab ved at skaffe hjælp til manden og sikre beskyttelse af den kvinde, hvis liv er i fare. 

Spanien er i øjeblikket førende i Europa, når det gælder bekæmpelse af mænds drab på kvinder. Allerede i 2017 besluttede de at tage kønsbaserede drab på kvinder alvorligt og påbegyndte over 200 tiltag og lovændringer, der skal forebygge partnerdrab og beskytte voldsramte kvinder.

Så vi behøver faktisk ikke selv opfinde den dybe tallerken, det kræver bare politisk forpligtelse. Vi skal sætte handling bag de fine ord. Når blot den politiske vilje er til stede, er de fleste kvindedrab undgåelige.

Lisa Holmfjord er direktør Dansk Kvindesamfunds krisecentre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg vil på ingen måde bagatellisere mænds vold mod kvinder. Men det er ikke rigtigt, at det farligste for en kvinde er at leve sammen med en mand. Det er at gå ud i trafikken. Og jeg tror heller ikke, at det gavner debatten at fastholde den som en kønskamp. Det er med til at få mange mænd til at se væk, fordi der ligger en implicit anklage i det. Og det er helt urimeligt, for nok bliver en kvinde i gennemsnit slået ihjæl hver måned af sin mand, men det er trods alt de færreste, det sker for. Så lad os i stedet se på, hvad det er for mekanismer, der er i spil.

Dette debatindlæg skal ses i en større kamp for at få indført “believe all women” som har til formål at sætte kvindens ord over mandens i retssystemet. Eksemplet med Spanien er fremragende. Her kan enhver kvinde få enhver mand hentet af politiet og sat i detentionen uanset hvad. Beviser nødvendige? Nej overhovedet ikke. Der skal ikke være mærker eller vidner til stede. Kriteriet for at en mand frihedsberøves er at en kvinde siger at han har slået hende. Falske anmeldelser eksisterer ikke i det system.

Egenligt skulle “believe all women” bruges til at kue efterforskere i voldtægtssager til ikke at undersøge muligheden for falsk anmeldelse men som set i Spanien kan det bruges af kvinder som en sidste trumf i et nattelivsskænderi eller partnerskænderi.

Kvinder bliver allerede set som ofre og får klækkelig rabat i restsystemet fordi antagelsen allerede er at de angrer, fortryder eller var uvidende. Antagelsen om mænd er: kyniske og beregnende.

Opret mere krisehjælp til par, herunder flere centre for mænd. Der er kun 5 i Danmark. Statsforvaltningen (Familieretshuset) må også gennemses og matriarkatet der knuger sig til magten over børnene må give mænd lige rettigheder og børn ret til at have en far. At begynde at generalisere og straffe den mandlige befolkning kollektivt for “potentielt fremtidige partnerdrab” er for langt ude.

Eva Schwanenflügel

@ Tom Finkel

Hvordan ville det se ud, såfremt statistikken viste at kvinder dræbte mænd på denne måde?
Det er facts.

Alvin Jensen, Anina Weber og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ David Zennaro

At gå ud i trafikken er lige farligt for begge køn.
Bortset fra at mænd i biler dræber flere end kvinder.

Eva jeg ved det ikke. Hvordan ville billedet se ud hvis det vidste sig at nogen var interesserede i eller gad undersøge hvorfor så mange mænd begår selvmord?

David Zennaro
Ja, jeg gætter på, at "månedens offer" - den kvinde, der bliver dræbt af sin partner i denne måned også føler sig som et offer. Nå nej, hun er jo død.

Alvin Jensen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Tom Finkel
03. september, 2019 - 05:42

At hive mænds selvmord ind i debatten, skarpt opfølgende på ikke angivede tal for trafikdrab er imponerende whataboutism.
De to statistikker har jo intet at gøre med at så mange mænd i parforhold dræber deres kærester/koner.
Take yourself together, Hansi ;-)

Alvin Jensen, Ole Horskær Madsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Nej men det har noget med at gøre at folk er ligeglade med mænds liv generelt. Det sælger ikke i medierne på samme måde som kvinders liv gør.

Disclaimer: Det nedenstående er skarpt opstillet, men det udelukker ikke vigtigheden af at se dette i en anden vinkel, ISÆR I kontrast til denne artiklens egen vinkling.
Og obviously er mord aldrig retfærdiggjort som udgangspunkt....

Vinklen er:
- Hvis (rets)systemet holder med den ene part per default, så øges presset og følelsen af eller udsættelsen for uretfærdighed hos den anden part, hvilket øget risikoen for der begåes hævn/afmagtshandlinger.
Med andre ord hvad har man at miste, hvis alt er imod en per automatik?

Citat: ”Han mister kontrol over sin kvinde, er drevet af hævn, af vrede, af afmagt – og han giver hende skylden. Derfor skal hun dø "
- ”Han mister kontrol over sin kvinde” (Ville en bedre og mindre bias tolkning ikke være at miste kontrollen over sit liv? Såsom miste børn og hjem, eller få en livsomvæltning?)
- ”og han giver hende skylden.” (hun KAN jo være medskyldig eller skyldig?? f.eks. skilsmisse, karaktermord osv? (ikke at det nogensinde retfærdiggøre handlingen!!!!!)

”Det sker sjældent i fortvivlelse eller momentan sindssyge. Det er planlagt. Risikoindikatorer såsom trusler, vold og stalking er derfor ofte et tydeligt, gennemgående mønster frem til selve drabet ”
- ”Det sker sjældent i fortvivlelse” (Så at begå mord betinger ikke, at man er i et sort hul = i sidste ende fortvivlelse? Andet hvis vi da virkeligt antager, at så mange personer er psykopatiske mordere?)
- ”såsom trusler, vold og stalking” (Det er jo logisk, man går ikke bare fra nul konflikter til mord. Situationen skal som regel eskalere, før man når dertil (og der skal som regel 2 om at danse))

Så for at opsummere. Et (rets)system skal IKKE tage part per automatik. Drab og især partnerdrab er langt mere multifaktoriel og nuanceret end bare at koge det ned til køn, og at tage udgangspunkt i køn på denne anklagende og direkte angribende måde vil aldrig løsne vores problem (husk: tryk avler modtryk).
Og det er jo ikke, fordi der ikke er allerede rigeligt af begrundet anklager imod vores (rets)system angående kønsbias til kvindens fordel... Så denne tilgang er bare at smide mere brænde på bålet og adskilles os som mennesker baseret på køn! (sexismen sejrer endnu engang.... yeah?)
Systemets handlingsmåde vil i sidste ende esklarere konflikter, som disse.

Hvilke briller er artiklen skrevet med?
For den er gennemsyret af kønskampsord og følelsesladede ord.
For hvad er målet med artiklen? at løsne et problem eller skabe kønskamp??
for kønskamp vil kun gøre problemet værre. Så den beskytter ikke lige frem kvinde.

Her er et par pointer., men der er mange flere end jeg vil tage op

”Hjemmet er et livsfarligt sted. Især hvis du er kvinde. Den største trussel er din partner eller ekspartner ” Sådan vil statistikken være helt naturligt, når vi ikke har en masse serie/massemordere rendende rundt!!

”I Danmark bruger vi gerne ordet ’familietragedie’ over en bred kam, når mænd dræber kvinder, de ofte har delt bolig og børn med. Men ordet er et røgslør, der dækker over et kønsbaseret drab, ”
”der dækker over et kønsbaseret drab” (ikke altid.... Nu hvor man kan få points for at bruge et kønsord, så skal vi bruge et kønsord, selvom mænd også blive dræbt af deres partner, ikk?)

”For det høje antal kvindedrab viser med al tydelighed, at vi ikke er så ligestillet et land ”
første når det er 50/50 dræb, så har vi ligestilling, eller vi skal fjerne retsstaten og bare believe all women?
et frit samfund har en pris!

"Frankrig taget begrebet femicide, der på dansk bedst oversættes til kvindedrab,"
femicide er dannet ud fra ordet genocide, genocide er simpelt defineret som masseudryddelse af en bestemt befolkningsgruppe.
Det er et absurd stærkt ord og gør hån til genocides oprindelse betydelse og alvor!

Det sker jo ud fra ” den ultimative dominante handling”
ja den dominante mand, ikk?

Som altid
jatak kønsdebat! nejtak kønskamp!
For artiklen ord valg og vinkle skabe ikke sammenhold, men splitter. Men er man ude på en kønskamp så er det god propaganda.

@Liv Pedersen
En god vinkler

For vil vi forebygges partner konflikter. Så skal vi ikke have et system der optrapper konflikter. Men heller ikke have et medie billede, der tjener klik på denne kønskamp. Og som er med til at kaste brænde på bålet.

Sagt på en grum måde.
Hitler ville værre stolt over denne propaganda, og hvor effektiv den er. og hvor langt vi er nået, Hvordan vi se på manden og hvordan vi ser på kvinden Men også hvad der er tilladt at sige om det ene køn kontra det andet køn.

Liv Pedersen og Jens Jensen

Nu er det alså mord, vi taler om, og ikke kønskamp eller "partner konflikter"

@Rikke Nielsen
beklager hvis jeg ikke uddybet det godt nok
"For vil vi forebygges partner konflikter. Så skal vi ikke have et system der optrapper konflikter"

La mig uddybe. Partner konflikter kan eskalere til mord.
For partner konflikter er en del af vejen hen imod mord, og kan vi forbygge konflikterne, eller holde dem nede. Så er vi nået et godt stykke hen af vejen for at forbygge mord. Og dette kan jeg kun se som en god ting. Men også hvis systemmet er med til optrappe konflikter så det ende med mord eller bare forværring af konflikter. Så er det et stort problem.

Kønskampen er en del af problemet.
Kønskamp er med til at kaste brænd på bålet, så dette finde jeg meget relevant at tag med. Både i at forværrer problemet. Men også i at det så kan stå i vejen for at finde en god løsning.

Jeg vi da gerne høre hvad du selv tænke over disse problemstilling...

Jens Jensen, bortset fra, at der kun er én skyldig i at begå mord, nemlig morderen selv, kan jeg kun bakke op omkring, at der skal sikres flere præventive indsatser for at undgå partnermord.

Kønskamp kan ALDRIG undskylde, ikke engang tilnærmelsesvis, et mord.

@Rikke Nielsen
"der kun er én skyldig i at begå mord, nemlig morderen selv"
Jeg tro at man selv tag ansvar for sine egne handle, så et klart JA herfra. Men man kan værre medskyldig i en forværring af konflikter, som så ender med mord

"Kønskamp kan ALDRIG undskylde, ikke engang tilnærmelsesvis, et mord"
Kan jeg ikke se hvor du få den vinkle fra. Det jeg siger er at, Kønskampen er medvirkning til en forværring af problemet.