Læserbrev

Gymnasier bør godskrive fravær for elever, der klimastrejker

Udsigten til at få registreret en hel dags fravær kan afholde gymnasieelever fra at klimastrejke. Gymnasierne bør tage klimaansvar og godskrive fravær for de elever, der strejker for vores fælles fremtid, skriver studerende Esther Michelsen Kjeldahl i dette debatindlæg
Udsigten til at få registreret en hel dags fravær kan afholde gymnasieelever fra at klimastrejke. Gymnasierne bør tage klimaansvar og godskrive fravær for de elever, der strejker for vores fælles fremtid, skriver studerende Esther Michelsen Kjeldahl i dette debatindlæg

Thomas Sjørup

Debat
20. august 2019

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har udtalt, at hun vil give gymnasierne større frihed til selv at sætte rammerne for fraværsregistrering.

I den forbindelse kommer her en opfordring til gymnasierne om at udnytte den øgede frihed til at godskrive fravær for de elever, der deltager i klimastrejker.

Når gymnasie- og skoleelever deltager i klimastrejker for at kræve af politikerne, at klimaet skal prioriteres over alle andre hensyn, så udøver de deres rolle som borgere i et demokratisk samfund.

Deltagelse i klimastrejker er med andre ord et led i elevernes demokratiske dannelse og således noget, gymnasierne burde støtte op om som led i den almene dannelse.

Desværre kan udsigten til at få registreret en fuld dags fravær afholde mange gymnasieelever fra at deltage i klimastrejker.

Det er dels problematisk for samfundet, fordi et lavere fremmøde i sidste ende kan betyde, at politikerne er mindre motiverede til at tage nødvendige, store beslutninger på vegne af klimaet. Det er også problematisk for gymnasierne, fordi det betyder, at de decideret modarbejder den grønne omstilling ved at straffe de elever, der deltager i klimastrejker.

For at vi kommer i mål med den grønne omstilling, er det afgørende, at samfundet indrettes så det klimavenlige liv bliver det oplagte liv at leve. Det sker kun, hvis vi ad politisk vej får indført store strukturelle ændringer i samfundet.

I september vil der to fredage i træk – på opfordring fra Fridays For Future og Greta Thunberg – være global klimastrejke. Hvis gymnasieeleverne kan se frem til at få registreret fuldt fravær begge fredage for at kæmpe for alles fremtid, kan de altså se frem til to uger med 20 pct. fravær.

Det er tid til, at gymnasierne tager ansvar og kaster sig ind i klimakampen i solidaritet med deres elever. Et første oplagt skridt er at godskrive fravær for de elever, der deltager i klimastrejkerne 20. og 27. september.

Esther Michelsen Kjeldahl er aktiv i den Grønne Studenterbevægelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Schwander

Men så er ideen med civil ulydighed jo gået totalt fløjten og meningen med denne form for demonstrationer er forduftet ..!

I øvrigt skal man også vel have fri, hvis man (påstår) at skulle demonstrere mod krig i verden, sult og fattigdom, Trump, kapitalismen, for fred i verden osv, osv ...

Philip B. Johnsen

“Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har udtalt, at hun vil give gymnasierne større frihed til selv at sætte rammerne for fraværsregistrering.”

Naturligvis fornuftigt, der er transport der giver udfordringer, der er nogle der er på hospitalet, genoptræning og nogle der ikke kan holde tal af andre årsager.

Hvis det faglige er på plads, må der være fleksibilitet.

Jeg har i sinde overhovedet ikke at bevæge mig i dag i sympati med vores reduktion af CO2 udledningen. Det vil jeg godt have godskrevet.

birgitte andersen

Ej at forglemme fuld SU....