Læserbrev

Højest en halv sandhed at kalde biomasse for bæredygtigt

Det er vildledende at kalde afbrænding af biomasse bæredygtigt. Når træerne bliver fældet, er der nemlig ingen garanti for, at der plantes nye, skriver Mai Villadsen og Søren Egge Rasmussen i dette debatindlæg
21. august 2019

I Information den 15. august tegner Dansk Fjernvarme et skønmaleri af den danske afbrænding af biomasse. De mener, at den har bidraget til at reducere Danmarks CO2-udledning. Det er, selv med de mest positive briller, kun en halv sandhed.

Når træerne bliver fældet, er der ingen garanti for, at der plantes nye. Og selv hvis der gør, tager det årtier, før CO2’en optages igen. Det er årtier, som vi ikke har. Derfor stiller både FN's internationale klimapanel, IPCC, og Klimarådet spørgsmålstegn ved bæredygtigheden af biomasse.

I dag er biomasse det eneste brændsel, der er fuldstændig fritaget for afgifter. Det har betydet, at Danmark importerer biomasse fra et kæmpe areal. Det kan ikke undgå at bidrage til skovrydning og dermed forværre klimakrisen. Vi har i dag reelle, vedvarende alternativer i varmepumper og geotermi. Lad os dog fokusere på at udbygge dem, så vi kan få rigtig grøn varme i Danmark.

Mai Villadsen og Søren Egge Rasmussen er henholdsvis klima- og energiordfører for Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Anker Heegaard
  • Thomas Tanghus
Morten Lind, Anker Heegaard og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bo Holm Jacobsen

Grundlæggende enig, og der er flere aspekter:
Dansk Fjernvarme hævder sikkert korrekt at bruge dansk træ. Det kan være bæredygtigt. Men kraftværkerne generelt henter meget biomasse i Rusland og andre steder.
Alle planter opsamler næringsstoffer, og hvis de fjernes fra arealet, vil de vel mangle, når de nyplantede træer skal vokse op. Så hvis vi ikke fører asken fra kraftværkerne tilbage til Ruslands skove, er der det bestemt ikke sikkert at den nye skov bliver lige så stor og CO2-sulten som den der blev fældet.

Christian De Thurah

Man kan i høj grad betvivle, at biobrændsel er klimaneutral. Men gælder det ikke også geotermi? Den varme, der er i jorden vil langsomt forplante dig til atmosfæren og dermed opvarme den. Når man udnytter denne varme, lukker man den vel bare ud lidt hurtigere og bidrager dermed til yderligere global opvarmning. Eller hvad?