Læserbrev

Højskoleforstander: Muslimsk højskolesang er også for os danskere, der ikke er muslimer

Den muslimske højskolesang skal ikke kun med i Højskolesangbogen, fordi den afspejler samfundets mangfoldighed. Den skal også med for alle os, der ikke deler den muslimske tro, så vi danskere lærer hinanden bedre at kende, skriver højskoleforstander Sascha Qvortrup
Debat
9. august 2019

Højskolesangbogen har ikke altid været én sangbog. For mange år siden var det nødvendigt med flere forskellige højskolesangbøger, og en folkelig og religiøs kamp stod mellem de forskellige højskoler. Det lykkedes dog at få bøgerne samlet under ét.

I dag står landets mange højskoler på skuldrene af en tradition, der hylder frihed for Loke såvel som for Thor.

Højskolen løfter denne opgave – også gennem Højskolesangbogen. Den rummer både de kulturelt dannede og belæste unge (og lidt ældre), men også dem, der er faldet uden for systemet. Vi forsøger at løfte dannelsen i bund, top og bredde.

Så lad os aflive fordommen: Alle i højskolebevægelsen er ikke kulturradikale.

Vi er en mangfoldig gruppe af kulturkristne, missionske, buddhister, ugudelige og indifferente. Den mangfoldighed afspejler sig også i Højskolesangbogen.

Alle dannelsesinstitutioner kan stadig blive bedre til at afspejle det omkringliggende samfund.

At højskolesangbogen nu barsler med at tage en kulturmuslimsk sang med ind i repertoiret, er udtryk for, at den blå bog er en dynamisk sangbog. En bog, der går efter at afspejle det, der rører sig ikke blot på højskolen, men i det omkringliggende.

Og med denne sang i den blå bog vil en gruppe danske muslimer få en røst i landskabet på lige fod med andre stemmer. Det vigtige i denne sammenhæng er ikke, om en bestemt procentdel muslimer rent faktisk finder vej til de danske folkehøjskoler. Sangen skal med – også for alle os, der ikke deler den muslimske tro, så vi lærer hinanden bedre at kende.

Højskolesangbogen er mere end en skolesangbog for de kulturradikale. Det er en bog, der forener forskellige grupper omkring den levende sang. En aktiv, levende og fællesskabsskabende lyrisk melodibog for og af den danske sangtradition. En tradition, der altid er i bevægelse.

I Højskolesangbogen blomstrer mangfoldigheden. Derfor ligger den altid klar på bordet i mange forskellige sammenhænge. Til morgensamling på skoler, til medlemsmøder i gymnastikforeninger, til runde fødselsdage i sognegårde. Der er uendeligt mange eksempler på, at den bruges forskelligt af forskellige danskere.

Lad os invitere mangfoldigheden indenfor – både i samfundet og på skolerne.

I dag har vi heldigvis kun én højskolesangbog. Den rummer historiske, folkelige, nordiske og kristne sange og salmer. Med tiden har den også fundet plads til europæiske, politiske og nu også muslimske sange. Må den bevægelse fortsætte i fremtiden.

Sascha Qvortrup er forstander på Den Rytmiske Højskole

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Amen!

Allan Stampe Kristiansen, Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar