Kommentar

Hvorfor skal røv og patter være i frontlinjen i kampen for at bryde urealistiske kropsidealer?

Jeg begriber simpelthen ikke, hvordan overeksponeringen af ekstremt sexede og veldrejede kroppe skal afhjælpe virkelighedens ofre for kropsidealernes tyranni eller skabe ligestilling, skriver Anne Katrine Harders i dette debatindlæg
Debat
10. august 2019

Vi lever i en tid, hvor de færreste af os lykkes med at undslippe kropsidealernes tyranni. Mennesker i alle aldre tynges af deres udseendes umættelige forbedringspotentialer.

Der er unægteligt behov for en modgift til de urealistiske forventninger, der har inficeret vores omgivelser og kilet sig langt ind i vores selvværd.

Derfor er det svært at kritisere dem, der går til kamp mod tyranniet og tager kampen for et mere mangfoldigt syn på kroppen op. Jeg vil nu gøre det alligevel. For nogle af de mest prominente af slagsen ender i virkeligheden med at fremme netop de tyranniserende idealer, som de påstår at bekæmpe.

Det er typisk kendiskvinder, der taler eksplicit om at hylde kroppen, præcis som den er.

Men det er også typisk kvinder, der er så fokuserede på deres eget ydre, at de ender med netop at fremstå som de damebladsidealer, de ellers tager så kraftigt afstand fra.

Kropsaktivistisk paradoks

I udsendelsen Aftenshowet på DR (30.07.2019) kunne man møde to af denne type kendiskvinder, der mener at have taget et opgør med kropsidealerne.

Den ene, Barbara Moleko, er sangerinde, og den anden er mangeårig vært på DR, Sara Bro.

De var oprørte over, hvor travlt folk har med, hvordan vi hver især ser ud. Moleko slog i bordet, mens hun understregede, at vi alle skal acceptere, hvordan vi nu engang ser ud. At være ’bikiniklar’ handler bare om at tage bikini på, deller eller ej.

Straks indrømmede hun dog også, at hun faktisk godt kunne finde på at blege tænder, og ja, folk skal da fylde sig med alt det Botox, de har lyst til.

Det vigtigste, blev de to kvinder enige om med den tredje gæst, modedesigneren Jim Lyngvild, er, at folk gør det for deres egen skyld.

Og her bliver jeg alligevel lidt forvirret.

Vi skal altså både acceptere vores krop, som den er, men også ændre den (og underlægge os de dominerende kropsidealer) – så længe det er for vores egen skyld?

Det er et udbredt og ubesvaret paradoks, vi også møder hos andre kendte ’kropsaktivister’. Louise Kjølsen aka Twerk-Queen blandt andre.

Hun deltager i debatter om køn og krop og har en instagram-profil, der også handler om at stå af skønhedsræset og nedbryde de urealistiske kropsidealer, skønhedsindustrien har skabt.

Som et våben i kampen eksponerer hun konstant sine velformede hoppende balder, en minimalt påklædt krop og en fyldig makeup. Alt imens hun reklamerer for (og tjener penge på) skønhedsindustriens produkter og gør det meget svært at gennemskue, hvad hendes mission i virkeligheden er.

Patter i frontlinjen

Fælles for denne type ’kropsaktivister’ er, at det er nærmest umuligt at identificere et egentligt opgør med de herskende kropsidealer.

Kvinderne er først og fremmest ualmindeligt flotte – og de arbejder aktivt på at fremstå sådan. Selv på et par vel- og selvudvalgte instagramfotos uden makeup fanger de netop de vinkler og det lys, der placerer dem solidt i toppen af idealernes hierarkier.

Alligevel slipper de afsted med at fremstille sig selv i en trendy hybrid mellem ofre og helte.

Som da DR2 aflivede Sara Bros flygtige talkshow, der blev mest kendt for hendes kropsnære superheltedragter, diamantbesatte stilethæle, tunge makeup og en anstrengt kropspositur, der fik hende til at ligne en ubekvem mannequindukke.

Programmets indhold formåede aldrig at hæve sig over udklædningsfesten, og det var anmelderne ikke sene til at påpege.

Sara Bro mente selv, at den meget negative kritik af programmet var et udtryk for, at kvinder ikke må se ud, som de har lyst til. Det var ligefrem et tilbageskridt for ligestillingen.

Men man kunne måske også bruge anledningen til at spekulere over, om kvinders kamp absolut skal have røv og patter i frontlinjen?

Jeg begriber simpelthen ikke, hvordan overeksponeringen af ekstremt sexede og veldrejede kroppe skal afhjælpe virkelighedens ofre for kropsidealernes tyranni eller skabe ligestilling?

Disse kvinder repræsenterer netop kropsidealer, der for langt de fleste er helt uopnåelige. Det er muligt, at kvinderne ikke selv har opdaget, at det er det, de gør.

Men det er langt mere nærliggende, at de er helt bevidste om det.

Deres insisterende opgør med de selv samme idealer får dem til at ligne nogen, der leder efter legitime måder at dyrke sig selv og egne fortrin på.

De kan ganske enkelt godt lide at eksponere sig selv, som de smukke kvinder de er, og de høster den anerkendelse, der følger med. Men det er jo motoren i kropidealernes tyranni.

Så kvinde til kvinde: Hvis I virkelig ønsker et opgør med de herskende og tyranniserende kropsidealer, burde I måske lade være med at fokusere så meget på jeres egne kroppe. I kunne starte med lade være med at have linsen rettet mod jer selv. Hele tiden.

Anne Katrine Harders er civilingeniør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Chris Ru Brix

En dejlig kras kritik. Tak for det!

Eva Schwanenflügel, Agneta Noregren, Christian De Thurah, Lotte Tvede, Susanne Kaspersen, Hanne Ribens, Maj-Britt Kent Hansen, Erik Fuglsang og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har undret mig over det samme. Hvorfor er det, at den voldsomme idealkropsdyrkning skulle blive ændret af at kvinder tjener penge på fokus på røv og patter.. ?

Det er lidt ligesom jeg heller ikke tror på, at vækstøkonomien kan ændres så længe menneskene lader sig præ-programmeret til at hige efter at blive rige og berømte og følge den formuende del af befolkningen med misundelse og 'hvis det nu var mig'-dagdrømme'.

Om jeg ikke gerne vil have en idealkrop?.. Johe.. men det jeg kan bruge den til er mere vigtigt. Og ville det ikke se temmelig akavet ud under et ansigt i 50+ aldersklassen.
Om jeg ikke gerne vil være rig og berømt? jeg er bange for at jeg så skal bruge tid og kræfter resten af mit liv på at opretholde rigdom og berømthed, og så er der mindre tid til det, der er sjovt.
Så nejtak til begge.
Og nejtak til at kigge på røve og patter som angiveligt skulle rystes udenfor kropsidealdyrkningen.
Kedelig tendens.

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Agneta Noregren, Hanne Ribens, Susanne Kaspersen, Markus Lund, Erik Fuglsang, David Zennaro og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg tænke stort set præcis det samme omkring præmissen for programmet, da jeg så det. Omvendt har jeg ikke noget imod at se flotte kvinder i stramt tøj på TV. Vi slipper forhåbentligt ikke af med dem foreløbigt. Kuren må være at hin enkelte kvinde lærer at acceptere at drømmen om at ligne disse skærmsild, for rigtig manges vedkommende, må forblive en drøm. Lidt ligesom alle vi mænd for længst har lært at se fodbold, uden at vi forventer at kunne det samme som vores helte. Tilbage står at de kvinder der flasher deres skønhed under dække af falsk grimhed og mindreværd er tarvelige.

Ole Schwander

Måske vil det hjælpe, hvis også filminstruktører – mænd som kvinder der ellers erklærer sig som fordomsfri humanister og politik korrekte – ikke fortrinsvis brugte smukke og veldrejede skuespillere i hovedrollerne. Og hvis Information undlod at bruge et foto som det, der illustrerer historien om SMKs aflægger i Thy.

Ole Schwander

Måske vil det hjælpe, hvis også filminstruktører – mænd som kvinder der ellers erklærer sig som fordomsfri humanister og politik korrekte – ikke fortrinsvis brugte smukke og veldrejede skuespillere i hovedrollerne. Og hvis Information undlod at bruge et foto som det, der illustrerer historien om SMKs aflægger i Thy.

Randi Christiansen

Sundhed er lig med skønhed.

Vi ved alle, at skønhedsidealer har ændret sig over tid, og at de også er kulturelt bestemt.

Og da vi er sociale væsener, vil vi naturligvis gerne være så både fysisk og psykologisk attraktive som muligt. Især i forplantningsøjemed da sundhed og dermed skønhed er en vigtig overlevelsesfaktor i forhold til afkommet.

Så hold nu op med hykleriet. Det er dejligt at være sund og smuk - især hvis det ikke forbindes med skyld og skam. Jeg er helt enig i, at det er for nemt at deklamere, at man bare skal acceptere sig selv, som man er, når man selv er sund og smuk. Man skal være realist. Er du sund? Så er alt godt, og du må acceptere dine skæve tæer, tænder, ben med videre. Få gjort noget ved det, hvis du kan, og det ikke belaster dit helbred, som f.eks. brystimplantater, skønhedskirurgi, overdreven træning og diæter risikerer at gøre det. Det vigtigste er at være tilfreds og godt tilpas. Det er sandt, at skønhed kommer indefra. Det er også sandt, at din psykiske tilstand påvirker dit fysiske udseende.

Og endelig : pornoficeringen af det offentlige rum er upassende og uskøn. I modsætning til f.eks. oldindisk kultur hvor stenskulpturer i avancerede seksuelle stilinger pryder byens mest prominente plads. Så ingen, heller ikke de opvoksende slægter, kan være i tvivl om, hvordan det seksuelle møde kan udfolde sig og være smukt.

Den virkelighedsfjerne idealisering af kroppen, som vi ser i modebranchen, medfører ligeledes en upassende og usund prægning af de opvoksende slægter.

Derfor er kronikørens opråb netop passende og kan forhåbentlig inspirere til, at det vigtige for mennesker er at være i kontakt med sig selv på en sund og livsbekræftende måde. Og så fuck alle hyklerne - det er faktisk synd for dem, og de er så nemme at gennemskue.

Jeppe Lindholm

Thjaaa, de høje slanke og smukke bliver forfordelt til attraktive vellønnede stillinger i særligt det private erhvervsliv. Små tykke med hårmangel er er sjældenhed på de bonede gulve. Udseende og udstråling er en afgørende parameter. Det er ikke rimelig, men sådan er det.

Fjerdebølgefeminismen minder umiskendelig meget om trendy antikapitalistisk forbrugerisme. Det er hipstere i forklædning. Den dag arbejderkvinder kommer på mode, så er jeg solgt. Hår under armene, sved og uniformer er sexet. De glemte kvinder i samfundet er dem der arbejder på fabrik. De er komplet usynlige i populærkulturen. Men jeg ser dem hver dag.

Endelig lidt bid i Informeren.

Indlægget forekommer mig selvmodsigende. Ok vi skal nedbryde kropsidealer? Fint nok. Samtidig kalder Anne Katrine Harders kroppene i medierne for ekstremt sexede og veldrejede. Jamen det er vel så hendes holdning at de kroppe er attraktive? Så de skal fjernes hvorfor? Det er bestemt ikke urealistiske kroppe men nærmere dem der beglor dem der gør dem til idealer. De er ikke urealistiske for unge mennesker så hvad er problemet? Tag en tur i et fitness center eller på en strand og du finder bunkevis af smukke kroppe. At nogle mennesker så er utilfredse med deres egen krop er vel ikke de pæne kroppes skyld.

Skønhedsindustrien boomer og den kommer til at fortsætte med uanset om man fjerner samtlige attraktive kroppe fra medierne. Vi kommer nemlig stadig til at se dem på gaden.

Og twerk-queen. Ja hun vil sku da bare have at hendes egen krop bliver idealet i stedet for det der nu rent faktisk er det. Derfor dobbeltmoralen.

Folk skal have lov til at se ud som de vil. Lad være med at være sur over at andre bliver anset som smukke og kom videre. Hvis man har behov for at blive kaldt smuk mangler der sku noget. Kald mig talentfuld, interessant eller inspirerende... hvad fanden kan jeg bruge smuk til?

Jeppe Lindholm

For at en kvinde er attraktiv for en mand skal hun have vise mål og former. Hun skal udstråle fødedygtighed. Sådan er naturen indrettet. Og det er grundlæggende uforandelig.

Grethe Preisler

Fra vor helt egen verden aka Presselogen på Christiansborg

Uden lim og klister ingen journalister, uden taburetter ingen tarteletter og uden røv og patter ingen ny debatter. - Kort sagt: Uden penge gør det ondt i en vis legemsdel, som de muntre piger på Halmtorvet sagde i 'de gode gamle dage' før fjæsbog og kvittevit satte sig på nyhedsformidlingen, annonceindtægterne og kulturdebatten.

Breaking News: Håbet om, at det var en muslimsk indvandrer, som anbragte den indkøbspose med dynamit på fortovet, som blæste facaden og vinduerne ud på Skattefars Domicil i 'Nørre Bronx' ebber ud. Ved du mere, så send et praj til 'Det vi taler om' i Radio 24/7 og/eller henvend dig til vagthavende på den nærmeste døgnbemandede mobile nærpolitistation.