Kommentar

Jeppe Kofod bør ikke vende det blinde øje til tortur i Libyen, der skyldes EU’s migrantpolitik

Flygtninge og migranter udsættes for tortur, voldtægt og slaveri i Libyen, som EU samarbejder med for at holde folk væk fra Europa. Ifølge FN’s særlige rapportør for tortur er det, EU foretager sig, i strid med internationale konventioner, skriver Inge Genefke og Tue Magnussen fra Anti-Tortur Støttefonden i dette debatindlæg
Det viser sig, at Danmark har et medansvar for den tortur, der foregår i Libyens detentionslejre, som er oprettet som følge af EU’s migrantpolitik. Her ses en kvinde og et barn i en detentionslejr i Zawiyah, 45 kilometer vest for Libyens hovedstad, Tripoli. Billedet er fra 2017.

Det viser sig, at Danmark har et medansvar for den tortur, der foregår i Libyens detentionslejre, som er oprettet som følge af EU’s migrantpolitik. Her ses en kvinde og et barn i en detentionslejr i Zawiyah, 45 kilometer vest for Libyens hovedstad, Tripoli. Billedet er fra 2017.

Taha Jawashi/Ritzau Scanpix

Debat
5. august 2019

Danmark har traditionelt været et foregangsland i arbejdet mod tortur. Men behandlingen af krigsfanger i Afghanistan og Irak gav de første alvorlige ridser i lakken.

Nu viser det sig, at Danmark også har et medansvar for den tortur, der foregår i Libyens detentionslejre, som er oprettet som følge af EU’s migrantpolitik.

DanWatch kunne forleden afsløre, at Danmark med et bidrag på 225 millioner kroner er blandt de største bidragydere til den særlige EU-fond Emergency Trust Fund for Africa. Fonden finansierer blandt andet størstedelen af Libyens indsats for at forhindre flygtninge og migranter i at nå EU over Middelhavet.

Forholdene for de illegale migranter i Libyens migrantlejre er grusomme i en sådan grad, at FN’s særlige rapportør for tortur Nils Melzer taler om »forbrydelser mod menneskeheden«.

EU overlader det til Libyen

Desværre har Danwatchs afdækning ikke vakt den genlyd, som den omfattende dokumentation fortjener. Og forholdene for flygtninge og migranter i det kaotiske, borgerkrigshærgede Libyen er ikke alene gruopvækkende, men tillige yderst aktuelle at få sat en stopper for.

Så sent som for en måneds tid siden blev et regeringskontrolleret migrantfængsel øst for Libyens hovedstad, Tripoli, bombet. Mere end 50 migranter omkom, mens 130 blev såret.

Siden flygtningekrisen i 2015, har EU ledt efter lande, der kan stoppe flygtninge og migranter med kurs mod Europa. EU har lavet aftale med Erdogans Tyrkiet, der forpligter Tyrkiet til at tage alle migranter, der kommer til Grækenland fra Tyrkiet, retur for en betaling på tre milliarder euro.

Efter lukningen af ruten fra Tyrkiet, forsøger stadig flere flygtninge og migranter at nå EU over havet fra Libyen. EU og især Italien begynder tidligt at træne den libyske kystvagt og returnere bådflygtninge til Libyen.

Ansvaret for at redde de nødstedte migranter og flygtninge overlades til de nordafrikanske landes kystvagter, herunder det borgerkrigshærgede Libyen, hvor en svag og vaklende regering fortsat kæmper om magten med flere oprørsgrupper og militser siden Gaddafis fald i 2011.

Dansk medansvar

DanWatch har undersøgt EU’s samarbejde med Libyen og konsekvenserne for de omkring 750.000 migranter og flygtninge i Libyen, som ifølge FN’s Flygtningeorganisation UNHCR arbejder som slaver eller tilbageholdes i detentionslejre, hvor de udsættes for overgreb i form af tortur, mishandling, voldtægt, menneskehandel og mord.

I Danwatchs undersøgelse indgår også et interview med FN’s særlige rapportør for tortur Nils Melzer.

Det burde især vække til eftertanke i Udenrigsministeriet. I forståelsesaftalen mellem den nye socialdemokratiske regering og dens støttepartier indgår eksplicit, at man fremover vil basere dansk udenrigspolitik på overholdelse af internationale konventioner.

Ifølge FN’s særlige rapportør for tortur Nils Melzer er der ingen tvivl om, at det, EU foretager sig, er ulovligt og i strid med internationale konventioner.

Nils Melzer understreger, at også Danmark har et medansvar, selv om det i praksis er den EU-støttede libyske kystvagt, der fanger og fængsler migranterne.

»At bidrage til et system, der forhindrer folk i at forlade akut fare, er ikke lovligt, det er uetisk, ulovligt, endda kriminelt,« siger Nils Melzer.

Han mener, at Danmark på grund af sit store engagement, har et særligt ansvar.

Forholdene for illegale migranter i Libyen har været frygtelige i årevis. Ingen kan påstå at være uvidende om, hvad der foregår. Og det gælder såvel EU som den danske regering, understreger FN’s særlige rapportør for tortur.

Danwatchs omfattende dokumentation af tortur og andre menneskerettighedskrænkelser i Libyen som følge af EU’s migrantpolitik er baseret på rapporter fra FN, Human Rights, Amnesty International, Oxfam og Læger uden Grænser, men Danwatch-rapporten udmærker sig ved især at sætte fokus på dansk medansvar for tortur. Netop dét burde få alarmklokkerne til at lyde i Udenrigsministeriet.

Med en traditionel rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur og aktuelt det danske medlemskab af FN’s Menneskerettighedsråd bør udenrigsminister Jeppe Kofod (S) snarest tage initiativ til at få stoppet tortur og andre overgreb i migrantfængslerne i Libyen.

Det er en skændsel, at Danmark medfinansierer og accepterer EU’s migrantpolitik, der indebærer, at man betaler sig fra at modtage flygtninge og samtidig vender det blinde øje til tortur og andre overgreb på migranter og flygtninge.

Inge Genefke og Tue Magnussen fra Anti-Tortur Støttefonden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Dansk/EU syndebukpolitik!

Der findes kun evidens for samlet set globalt mindre forbrug og omfordeling af købekraft skaber global bæredygtig velstand.

Alt andet accelerere fattigdom, de menneskeskabte klimaforandringer og fjerner klodens befolknings samlede eksistensgrundlag, der eksistere ingen videnskablig evidensbaseret konsensus for anden løsning, der har den ønskede virkning i tide.

Faktum er:
“Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

Sådan lyder konklusionen i et omfattende internationalt studie, der dermed gør op med forestillingen om grøn vækst.

I de rige lande må der søges veje til mindre produktion og forbrug.”

Link: https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/De...
Information 16 juli 2019
Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder-f...

Nogle påstår bæredygtighed ikke er et dansk problem, den side af sagen løses globalt ikke lokalt, men det er naturligvis vigtigt at reducere CO2 udledningen i Danmark set med globale øjne, hvis verdens største forbrugere og mest CO2 udledende lande målt på den enkelte borger ikke reducere CO2 udledningen, hvem skulle så?

United Nations/FN
15. juli 2019
Der er 815 millioner i dag, to milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.

United Nations
“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Touhami Bennour

Det vigtigtiske "Trumf" kort ligger i Økonomi hos Vesten og Danmark, det der adskiller mest de nye lande med Vesten og Europa ligger i Økonomi, alt andet er næsten det samme. Derfor mener jeg ikke det kan lade sig gøre at Europa og Danmark nedsætter forbruget og vækst. Tværtimod. Det drejer sig ikke bare om at give mad til de fattige men produktion i Vesten betyder mere end det, man producerer også "slik og bolsher" til de unge, og det er det hvad det gør forskel.
Nogle arabiske lande som overgår til "demokratiet" som Tunesien, og snarlig Sudan og Algeriet vil sætte skub i produktion, fordi er der mange behov som ikke er udfyldt på alle områder. Co2 kender de og vil sikkert bruge grønøkonomi mest mulig. Men vækst i økonomi er uundgåeligt.

Touhami Bennour

Det skal læse "bolsjer".

Philip B. Johnsen

Syndebukpolitik er udsprunget af magt politiske og økonomisk kortsigtede interesser.

Den økonomiske magtelite og den hvid nationalisme og det hvid overherredømme eller på engelsk ‘White Supremacy’ den politisk højre ekstremisme udgør et amerikansk/europæisk terror netværk, med politiske rødder i mange europæiske lande og USA der driver syndebukpolitik.

Der er et par ting ved Paris aftaler der må påpeges ved den internationale politiske organiserede økonomiske vækst kriminalitet drevet frem hjemligt politisk EU og USA ved hvid nationalisme og hvid overherredømme eller på engelsk ‘White Supremacy’ politisk.

‘Dem og os’

Faktum er at for at nå målene i Paris aftalen som partierne tager udgangspunkt i, er der budgetteret med at suge enorme mængder CO2 ud af atmosfæren, det er udsugning og opbevaring af CO2 i en målestok der kræver, ikke til dato opfundet teknologi, CO2 skal efterfølgende opbevares i jorden på samme måde som man i dag opbevare atomaffald, uden mulighed for at CO2 kan undslippe igen.

Desuden:
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU, men er produceret uden for EU.
(Løgnen om det påståede fornuftige i udflytning af produktionsvirksomhed til slave arbejde til sulte løn, fra de påståede avancerede økonomier langt væk fra vores grænser).
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).

Verdens samlede CO2 udledning ‘stiger’ naturligvis af samme årsag fortsat, år for år, i takt med forbruget stiger, forårsaget af det vores løgnagtige lokale og internationale politikere kalder for ‘ønskværdigt økonomisk vækst og påstået rigdom’.
Faktum er, hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige pseudo økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og pseudo økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og pseudo investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Philip B. Johnsen

@Touhami Bennour
Naturligvis skal sult udryddes og demokrati er godt når det er på et oplyst grundlag og bygger op internationale menneskerettigheder, den samlede set global vækst er utopi det er et faktum.

Højre ekstremisme, hvid nationalisme og hvid overherredømme har ingen plads i et demokrati, det er derfor vigtigt at forstå hvad demokrati er, det er frihed til forskellighed.

Danskhed og det at skulle være dansk for at passe ind i Danmark, det er anti-demokratisk højre ekstremisme hvid nationalisme og hvid overherredømme retorik.

Alle der har dansk statsborgerskab er danskere homoseksuelle, muslimer, kristne og alle andre danske, der findes IKKE ’en’ danskhed.

Folkestyre ikke demokratur tak.
Alle danskere har ret til, at mene og leve ‘helt frit’ præcis som man ønsker at leve i et demokrati, så længe borgeren overholder loven i landet, dette er grundstenen for demokrati og retstat.

Der findes ikke modbydelige ‘danskhed’, der kan bruges til at piske vore selvskabte klimaflygtninge.

Touhami Bennour

PHilip B. Johnsen
I de arabiske lande findes folk der kender demokrati som danskere og sad i fengsel under diktaturet ( det er endnu en grund til at kende demokratiet) I Tunesien er der allerede "en konstitution", hvor allerede alle rettigheder undtagen "homosexuelle". Om det sidste ved danskere ikke bedre, ikke fordi de siger det så er sand. Det er mange ting som muslimer er ikke enig i med danskere, for eksempel "svine kød", skal de spise det, også Homosexuel er ikke en ret men en "adfærd" det kan ikke bruges til noget, og har ingen følge. Men jeg er ikke specialist i det. Menneskerettighederne er fra FN og er fuldt respekteret.
Demokratiet er fuldt oplyst, som sagt er der en "konstitution" i landet, du kan få en referat af.
Man kan tilføje at demokratiet er forskelligt fra land til land, principper er det samme( "tremagt deling. Valg og Regerings rotation. Men i detalie findes da forskel. For Eksempel Frankrig er mere centraliseret end Danmark og har ikke "den danske model" Det findes i detalie noget forskel også mellem det danske og det arabiske men de "tre prinpper" er det samme. "En Dør ved man hvad den er".
Og så kommer snart "Sudan og Algeriet. Sudan har opnået med forhandling med Militæret en "civil regering" der træder i kraft med det samme,. Ironisk nok USA har støttet Sudans folk og truet militæret med sanktioner hvis benægter at overfore magten, jeg sige "ironisk" fordi det samme USA støtter militæret i Egypten. ( Danmark har ikke hørt noget om) Og Algeriet forhandler med militæret endnu men det" arabiske forår" fortsætter.

Philip B. Johnsen

“Flygtninge og migranter udsættes for tortur, voldtægt og slaveri i Libyen, som EU samarbejder med for at holde folk væk fra Europa. Ifølge FN’s særlige rapportør for tortur er det, EU foretager sig, i strid med internationale konventioner, skriver Inge Genefke og Tue Magnussen fra Anti-Tortur Støttefonden i dette debatindlæg“

Det jeg skriver om er årsagen og måden demokratier politikere i EU og USA udnyttet vores frihed til, at udføre terror i demokratiets navn.

“Hvad sker der?
En udskiftning af det danske folk??”
Citat den ekstreme højrefløjs Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard.

Læs om den ideologi der ligger bag EU og USA økonomisk vækst på ikke bæredygtig økonomi, pseudo økonomisk global vækst mobiliseret i kølvandet på fattigdom i EU og USA.

The 8chan story
“8chan could be ranked as one of the internet’s most dangerous sites. Some have even compared it to terrorist groups like Al-Qaeda or ISIS.”

“Why this story?
There’s no room for argument about whether hate-filled internet message boards encourage real-world violence: they do, and none more so than 8chan.

It normalises racism, misogyny, and extremism – and helps turn nightmarish, loud-mouthed talk of action into reality.

The question matters if we’re serious about trying to regulate it, or prevent similar sites coming into being. We might assume that the brains behind 8chan would belong to a committed, hard-line ideologue; someone, perhaps, we could identify and deal with. But what if other impulses are in play?

How do we deal with the motivating power of poverty, disability, anger and self-loathing?”

Meet Fredrick Brennan. Ceri Thomas, editor
Link: https://members.tortoisemedia.com/2019/06/29/8chan/content.html

Philip B. Johnsen

@Touhami Bennour Svar 12:55