Læserbrev

Kommunerne svigter svage stofbrugere, når de ikke uddeler gratis injektionsudstyr

41 ud af 98 kommuner udleverer ikke gratis injektionsudstyr til stofmisbrugere, selv om det forebygger sygdom. Klar lovgivning, der påbyder uddeling, vil kunne forhindre dyre behandlinger, skriver socialsygeplejerske i dette debatindlæg
Debat
23. august 2019

Danske Regioners indsats for at behandle hepatitis C hos intravenøse stofbrugere, der indsprøjter stofferne direkte i en blodåre, risikerer at slå fejl.

Årsagen er, at kommunerne selv må bestemme, om de vil udlevere gratis sterilt injektionsudstyr. Det på trods af at Sundhedsstyrelsen anbefaler udstyret som den primære forebyggelsesindsats.

Gadejuristen påpeger i en opgørelse fra 2018, at 41 ud af 98 kommuner ikke udleverer sterilt injektionsudstyr inden for deres egen kommunegrænse. Samtidig er det kun ni kommuner, der lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, hvilket udstyr der bør udleveres.

Styrelsen anslår også, at der er cirka 13.000 intravenøse stofbrugere i Danmark, og op til 75 procent er smittet med hepatitis C. Samtidig vurderer de, at op mod to tredjedele af stofbrugerne ikke har kontakt til behandlingssystemet.

Et stort antal personer i miljøet, der kan være smittet med hepatitis C, har altså ikke adgang til sterilt injektionsudstyr.

Hepatitis C er en virusinfektion i leveren, der kan få alvorlige følger for den smittede, herunder kronisk hepatitis C, som øger risikoen for at udvikle leversvigt og kræft.

I dag er det muligt at helbrede langt de fleste for hepatitis C med en relativt kortvarig, men kostbar tabletbehandling. Behandlingen koster dog mellem 100.000 og 200.000 kr., og risikoen for at blive smittet igen er meget høj.

Kommunernes manglende uddeling af gratis sterilt injektionsudstyr kan altså blive en dyr omgang. Sundhedsøkonomisk er det uansvarligt at bruge så mange penge på en eller måske flere tabletbehandlinger, man kunne have undgået ved at uddele det sterile injektionsudstyr.

Kommunerne skal overholde sundhedsloven, der fastslår, at kommunalbestyrelsen skal etablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne.

Overholder kommunerne også loven, hvis de ikke udleverer udstyret? Og hvor længe vil Sundhedsstyrelsen se gennem fingre med, at kommunerne tager ansvar for borgere med intravenøst stofbrug?

Der mangler klar lovgivning på dette område.

Sune Holmegaard Truelsen er socialsygeplejerske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her