Læserbrev

Ny Carlsbergfondet finansierer stadig kunstvidenskabelig postdoc-forskning

I Information får Carlsbergfondet kritik for ikke længere at finansiere postdoc-forskning, men Ny Carlsbergsfondets Forskningsinitiativ uddeler faktisk stadig postdoc-stipendier i Danmark, skriver forskningskonsulent i Ny Carlsbergfondet, Tom Hermansen i dette debatindlæg
Debat
13. august 2019

I artiklen »Det bliver sværere for unge forskere at finde finansiering til egne forskningsideer« fra den 8. august, kritiserer to unge forskere måden, fondsmidler uddeles på:

»Der bliver sjældent givet penge til de projekter, som opstår ud af det blå. Og så er fondene langt mere tilbøjelige til at uddele midler til sundheds- og naturvidenskab end til samfundsfag og humaniora.«

I den forbindelse bliver Carlsbergfondet nævnt flere gange, da fondet ikke længere uddeler frie midler til postdocer i Danmark. Ny Carlsbergfondet – en selvstændig afdeling under Carlsbergfondet – uddeler dog stadig postdocstipendier, hvilket ikke fremgår af artiklen.

Dette foregår årligt under Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ, som blev iværksat i 2010 med et formål om at generere ny kunstvidenskabelig viden og samtidig bygge bro mellem universiteternes og museernes forskning. Fremgangsmåden er, at et museum eller udstillingssted ansøger fondet om at få tildelt et normalt treårigt postdocprojekt. Stillingen opslås efterfølgende åbent af et universitet. Fondet medfinansierer hver stilling med et beløb på 1,8 mio. kr. over tre år.

Fondet dikterer bestemt ikke forskningsemnerne. Rammerne for den finansierede forskning er særdeles vide og defineres som:

»Kunstvidenskabelige problemstillinger i bredeste forstand med betydning for det eller de ansøgende museers virke. Det kan være mere traditionel kunsthistorisk/-teoretisk forskning i forbindelse med samlinger mv., men også omfatte andre problemstillinger i forbindelse med museets virke i samfundet i øvrigt: strategi, kuratering, markedsføring, kommunikation/formidling etc.«

Blandt initiativets postdocforskningsemner gennem dets første tiår er så forskelligartede emner som: Syge piger i nordisk kunst 1850-1900, Det lokale kunstmuseum: forankring, formidling og fortælling, Skulptur, betydning og eksistens: Bertel Thorvaldsens kirkeværker og kunstens sociale potentiale. En undersøgelse af den danske konkrete kunst i efterkrigstiden og dens ideologiske arvtagere i samtidskunsten.

Tom Hermansen er mag.art og forskningskonsulent i Ny Carlsbergfondet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her