Klumme

En ny stærk magthaver satte ind mod skovbrandene i Brasilien: Den globale offentlighed

Vi har den seneste uge set ansatsen til en ny global magtfaktor, som tvang den brasilianske præsident til at sætte ind mod skovbrandene i Amazonas og de vestlige virksomheder til at tage et grønt ansvar, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har sat militæret ind som brandmænd og forbudt skovafbrænding i 60 dage for at stoppe skovbrandene i Amazonas.

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har sat militæret ind som brandmænd og forbudt skovafbrænding i 60 dage for at stoppe skovbrandene i Amazonas.

Aizar Raldes

31. august 2019

Det virkede for en uge siden håbløst. Billeder af uoverskuelige skovbrande i Amazonas cirkulerede over hele verden som konkrete symboler på, at verden brænder, og at dem, som skal slukke branden, hverken kan eller vil.

Det forstærkede den velkendte fornemmelse af håbløshed og afmagt, man ikke kan fortrænge, når man tænker på behovet for global klimahandling og bagefter ser på de autoritære mænd, som leder verdens største økonomier.

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, er stolt klimaskeptiker og annoncerede under valgkampen, at han inspireret af Trump ville forlade Parisaftalen. Brasilien har faktisk i det 21. århundrede været et grønt foregangsland, men klimaindsatsen var ifølge Bolsonaro med til at kvæle den brasilianske økonomi.

Han har udtalt, at Amazonas er som en jomfru, der skal erobres af virksomheder og økonomisk vækst. Og hans holdning er, at Brasilien er en suveræn stat, som ikke lader sig påtvinge noget globalt ansvar for at drage omsorg for sine skove af de rige lande i nord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Brandt Kruhøffer Kruhøffer
  • Lars Kramhøft
  • Eva Schwanenflügel
  • Karen Grue
  • erik pedersen
  • Niels-Simon Larsen
  • Ejvind Larsen
Jens Brandt Kruhøffer Kruhøffer, Lars Kramhøft, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det er en dårlig fugl, der skider i sin egen rede.

Det er nu EU, der sætter ild til verdens lunger!

Såkalt ‘frihandel mellem EU og Brasilien EU-Mercosur-aftalen er den ‘nye drivkraft’, der starter flammerne i Amazonas.

Flammerne i Amazonas er startet for, at gøre plads til ‘nye’ landbrugsvarer, som soya og oksekød til EU, ikke mindst soya til Danmark, hvor vores svineproduktion årligt kræver et landbrugsområde i Sydamerika, på størrelse med Sjælland til foder.

Det er dette nu voldsomt udvidede samarbejde mellem EU’s ledelse, den økonomiske magtelite og Brasiliens præsident Jair Bolsonar, der er ansvarlig for den voksende afbrænding af regnskoven i Brasilien.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at EU-Mercosur-aftalen er historisk en af de vigtigste aftaler nogensinde for hans land.
Den fjerner handelshindringer og bidrager til øget eksport fra begge parter.

Soya produktion, oksekød, flammerne i Amazonas og klimaforandringer er nu en EU velsignelse, må vi nok forstå!

Svineproduktionen i Danmark bygger foruden forbrydelser i Brasilien, på shipping, denne shipping, der årligt udleder 800 millioner tons CO2 og tallet er ikke engang medregnet i de 1,5 graders målet i Parisaftalen, det er et mørketal.

Shipping er derfor en slags skattespekulation, skattesvindel og skatteunddragelse, shipping skaber i stor stil de ekstreme menneskeskabte klimaforandringer, som forbliver et mørketal.

“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.”
Link: https://unepdtu.org/publications/co2-emissions-from-international-shipping/

Landbruget står for knap en femtedel af de ‘samlede’ danske drivhusgasudledninger.

Det betyder bl.a., at landbruget ikke kan fortsætte soyabønneimporten fra oversøiske leverandører til grisefoder, produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland og skal fragtes klimakatestrofe skabende hele vejen over verdenshavene.

Anno 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Anno 2018
“Ny rapport: Dansk import af soja går hårdt ud over Latinamerikas skove
En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød med meget stor sandsynlighed forårsager skovfældning i Sydamerika, med overtrædelser af oprindelige folks rettigheder til følge.

Store områder med tropisk skov bliver ryddet i Sydamerika, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja til blandt andet danske slagtedyr.”
Link: https://globalnyt.dk/content/ny-rapport-dansk-import-af-soja-gaar-haardt...

Det er meget vigtigt samtidig at huske på, at der er et meget gammelt mønster, for den økonomiske og politiske magtelite, i mange af EU’s medlemslande.

Den såkalte EU ‘frihandel’, der skygger for de mange mord i Brasiliens Amazonas, på den første brasilianske oprindelige befolkning (indianske befolkning).

Flammerne i Amazonas er kortsigtede økonomiske interesser, der ‘ikke’ er i ‘nogen’ befolknings interesse i hele verden, flammerne i Amazonas, er ‘de riges’ rå og brutale magtanvendelse, antændt i nu voksende intensitet af EU-Mercosur-aftalen.

Jens Brandt Kruhøffer Kruhøffer, Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er desværre ikke kun Amazonas regnskove der står for fald.
Det er også alle andre.
På grund af vores vestlige interesser i bøffer, soyaprotein, kaffe, te etc.

Jens Brandt Kruhøffer Kruhøffer, Estermarie Mandelquist, Torben Skov og Søs Jensen anbefalede denne kommentar