Læserbrev

Plant planter, der kan fjerne tungmetaller fra forurenet jord

Jorden i København er forurenet af tungmetaller i en grad, så børn ikke anbefales at lege frit på den. Det bør vi gøre noget ved, og her kan planter og svampe være en stor del af løsningen, skriver byhavegartner Troels Schmidt i dette debatindlæg.
Debat
29. august 2019

Vi lever i en tid med tiltagende anerkendelse af tungmetallers skadelige indvirkning på vores helbred. Interessen for at begrænse menneskers berøring med metallerne er stigende – og det er håbefuldt. I vores lille byhavesamfund i Brumleby har vi fundet løsninger, der kan reducere mængden af tungmetaller i jorden.

Når vi bruger kunstgødning, batterier, fyrer med kul og når partikler og gasser fra trafikkens udstødning bliver spredt, udskiller det bl.a. cadmium, som er et af de mest problematiske tungmetaller, vi har. Mange års luftforurening fra industrien har ligeledes været med til at skabe blyforurening i vores jord.

Der er en påvist sammenhæng mellem et forhøjet blyindhold i blodet og vanskeligheder med koncentration, sprog og indlæring. Ifølge Dr. Elaine Lingam, der er en internationalt anerkendt ekspert i plantejord, opstår der problemer, når vores kæledyr, der færdes udendørs, er i tæt kontakt med jorden og derfor også tungmetallerne deri. Giftstofferne overføres herefter til især børn via dyrenes pels og poter, når de kæler med dyrene. En tættere kontakt mellem børn og tungmetaller kan man vanskeligt forestille sig.

Kommunens vejledning advarer imod, at børn leger på bar jord i vores haver, og lige så kraftigt frarådes det at lade børn opholde sig i boligens entré på grund af indslæbt jord der.

Vi skal have metallerne ud af vores jord, og derfor har vi brug for et strategisk samarbejde mellem stat, kommune, græsrødder og frivillige ildsjæle.

Planter kan, er og bør være en del af løsningen på denne problematik. Corenewals forsøg med at rydde op efter olieselskabernes katastrofale olieudslip i Ecuador viser, at vi kan reetablere og regenerere skovenes oprindelige plantekultur ved brug af svampe. Og i dag ved vi i det hele taget en del mere om, hvilke forskellige planter og svampe der har evnen til at udrense de specifikke tungmetaller fra miljøet.

I Brumlebys økologiske mini-byfarm har vi eksempelvis planter, der reducerer mængden af cadmium og bly i jorden. Det gælder bl.a. særligt tungmetalsugende planter som solsikke, hamp og pengeurt.

Tungmetaller fra verdenen omkring os vil desværre fortsat hobe sig op i jorden i mange år. Det er dog lykkeligt for os haveelskere, at planterne er en del af løsningen.

Troels Schmidt, økologisk byhavegartner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend Erik Sokkelund

Hvor går tungmetallerne hen, når de forsvinder fra jorden? En smule dokumentation ville være på sin plads her.

Claus Bødtcher-Hansen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Tungmetaller er plantet her på jorden, af små grønne fjendtlige marsmænd.

At påstå, at det er gravet op fra jorden det ene sted, og spredt ud på jorden et andet sted, er et politisk ukorrekt og ekstremistisk postulat.

Eva Schwanenflügel

"Ifølge Dr. Elaine Lingam, der er en internationalt anerkendt ekspert i plantejord, opstår der problemer, når vores kæledyr, der færdes udendørs, er i tæt kontakt med jorden og derfor også tungmetallerne deri. Giftstofferne overføres herefter til især børn via dyrenes pels og poter, når de kæler med dyrene. En tættere kontakt mellem børn og tungmetaller kan man vanskeligt forestille sig".

Hvad så med når børnene færdes udenfor i vuggestuer, børnehaver, fritidshjem, SFO'er, skoler, legepladser?

Desværre får vi ikke rigtig at vide hvilke svampe og planter plantet hvor og hvornår der skal hjælpe.