Kommentar

Blå bloks automatreaktion på børnetilskud er ude af trit med virkeligheden

De borgerlige har intet lært af systemskiftet 2019. De prædiker stadig, at ’det skal kunne betale sig at arbejde’, selv om forarmelse har vist sig at have en forsvindende lille jobeffekt. De har ikke fattet, at danskerne vil have noget andet end nedrakning af fattige, skriver journalist Mette-Line Thorup i dette debatindlæg
Blå bloks kritik af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) aftale om at forhøje ydelserne til de dårligst stillede familier på kontanthjælp og integrationsydelser, vidner om, at det ikke er gået op for de borgerlige partier, at vælgerne vil have mere på hylderne end udlændingepolitisk symbolpolitik og konstant nedrakning af de fattigste, skriver Mette-Line Thorup

Blå bloks kritik af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) aftale om at forhøje ydelserne til de dårligst stillede familier på kontanthjælp og integrationsydelser, vidner om, at det ikke er gået op for de borgerlige partier, at vælgerne vil have mere på hylderne end udlændingepolitisk symbolpolitik og konstant nedrakning af de fattigste, skriver Mette-Line Thorup

Jens Dresling

Debat
12. september 2019

For nylig spurgte min kollega en partileder, om politikere overhovedet læser og lader sig påvirke af avisernes ledere.

Efter at have læst en i denne uge håber jeg det virkelig.

Tillad mig at citere en kollega på et andet dagblad for denne sprogligt veloplagte tekst, der burde føles som et hurtigt lille morgensyrebad for blå blok:

»Der eksisterer et moment i overgangen fra søvn til vågen tilstand, hvor bevidstheden spiller en et puds. Fallenten kan bilde sig selv ind, at alt er ved det gamle: Katten spinder, kæresten er ikke skredet, Lamborghinien funkler i garagen, og skihytten i Verbier røg heller ikke i konkursbehandlingens ydmygende lavine.«

Lederen fortsætter:

»Et sådant moment indtrådte i sidste uge for blå blok, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indgik aftale om at forhøje ydelserne til de dårligst stillede familier på kontanthjælp og integrationsydelse.«

Efter den aftale handlede alt nemlig igen om udlændingelempelser og horder af flygtninge, som Danmark er i risiko for at tiltrække med eksorbitante velfærdsydelser, mente de borgerlige.

Og i deres tro på at gamle, gode tider var vendt tilbage, gav de den gas på blandt andet Twitter og i Debatten på DR2, hvor Pia Kjærsgaard (DF) lignede et snerpet spøgelse fra 00’erne.

»Mange af dem bidrager ikke med andet end en masse børn og en masse problemer. Det er totalt uanstændigt, at man finder en kvart milliard til dem,« sagde hun om potentielle modtagere af det nye midlertidige børnetilskud.

Fejlslagen ideologi

Grunden til, at jeg citerer så flittigt fra lederen, skyldes selvfølgelig ikke bare kollegialt storsind. Men at den stod at læse i Børsen.

For på erhvervslivets førende avis er man tydeligvis bekymret over, at blå blok går rundt i en zombietilstand efter systemskiftet ved folketingsvalget i juni, mens moderskibet Venstre bliver slået til pindebrænde.

Det, der tilsyneladende ikke er gået op for de borgerlige partier, er, at vælgerne vil have mere på hylderne end udlændingepolitisk symbolpolitik og konstant nedrakning af de fattigste.

Den forrige VLAK-regerings eget mål for en forøgelse af arbejdsudbuddet frem til 2025 med op til 60.000 fik aldrig flyvehøjde. Men det er stadig noget, blå blok fuldstændig ser bort fra i deres forargelse over, at det midlertidige børnetilskud ifølge beregninger har en negativ jobeffekt på nogle få hundrede.

Ligesom de borgerlige partier konsekvent undlader at forholde sig til, at de sænkede ydelser, kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen fik forsvindende få i job.

Mens de lave ydelser til flygtninge heller ikke viste sig at have nogen positiv jobeffekt på længere sigt.

Den sandhed har et flertal af danskerne tilsyneladende taget til sig, mens de borgerlige drømmer sig tilbage til deres storhedstid, hvor det ideologiske flagskib: ’Det skal kunne betale sig at arbejde’, endnu ikke havde fået indtil flere forskningsmæssige skud for boven.

Havregryn

Højrefløjen og Rasmus Jarlov (K) fedter stadig med at forestille sig, hvor meget forældrene til cirka 24.000 børn kan fylde deres indkøbsvogne op med unyttige luksusting som vinterstøvler og fodboldkontingenter.

Og regnedrengene hos Cepos må tilsvarende lide af idémæssigt iltsvind, hvorfor de – som det fremgik på Twitter – havde taget en køkkenvægt med på arbejde og fundet ud af, at alle på kontanthjælp har råd til »en portion havregrød hver morgen«. Det koster nemlig »30 kroner per måned for et barn«. Og derfor handler det ikke om penge, måtte man forstå.

Venstrefløjen må mæske sig i croissanter til gruppemøderne for at fejre den borgerlige idéforarmelse.

Ingen kan jo være uenige i, at det bedste for børn og deres forældre er, at de voksne har et arbejde, hvis de er i stand til at passe et. Hvordan for eksempel flere indvandrerkvinder bliver en del af det arbejdende fællesskab, er præcis det, den socialdemokratiske regering vil bede en ydelseskommission om at granske.

Den opgave har de borgerlige partier, som har haft magten 14 ud af de seneste 18 år, ikke kunnet løfte.

Førnævnte partileder fra valgets sejrende blok svarede i øvrigt min kollega, at jo, avisledere blev læst. Og dem, der især gør indtryk, er de ledere, der reflekterer over forandringer i samfundet.

Gad vide, om borgerlige politikere har det på samme måde?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Else Marie Arevad

Blå blok mener jo, at de fattige ikke er fattige nok!

Bjarne Andersen, David Zennaro, Grethe Østergaard Nielsen, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Tue Romanow og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

0g blå blok mener også, at de rige ikke er rige nok!

Bjarne Andersen, David Zennaro, Grethe Østergaard Nielsen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Tue Romanow og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvor mon vi ville ende, hvis det de facto ikke kunne betale sig at arbejde, Mette-Line Thorup ?

Carsten Svendsen

Lige i dette tilfælde, ville der være tale om "de facto" børnearbejde, Erik Fuglsang...

David Zennaro, Grethe Østergaard Nielsen, Steen K Petersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Synes du, at det er ok, at man får lige så meget - fra fællesskabets kasse - for at ligge hjemme på divaneseren som ved at påtage sig job i lavtlønsområdet på overenskomstmæssige vilkår, Carsten Svendsen ?

Carsten Svendsen

Nej! Ville du gerne selv ligge hjemme på divaneseren, Erik Fuglsang?

Carsten Hansen, Mette Holten Haagerup, Grethe Østergaard Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Nej, det har jeg aldrig gjort, Carsten Svendsen....Og for at forhinde at jeg endte på divaneseren, så tåler jeg både brancheskift, stor geografisk spredning mellem jobbene, og masser af pendling samt og et andet og lavere hierarkisk niveau....

Tilrettet:
Nej, det har jeg aldrig hverkebn gjort eller ønsket Carsten Svendsen....Og for at forhindre at jeg endte på divaneseren, så har jeg tålt både brancheskift, stor geografisk spredning mellem jobbene, masser af pendling (pt 4 timer dagligt) samt et andet og lavere hierarkisk niveau....

Carsten Svendsen

Erik Fuglsang, jeg har svært ved at forstå om du trives med dit arbejde eller du føler dig tvunget af omstændighederne og derfor finder trøst i, at andres børn vokser op i fattigdom.

Bjarne Andersen, Mette Holten Haagerup, Ebbe Overbye, David Zennaro, Grethe Østergaard Nielsen, Steen K Petersen og Tinne Stubbe Østergaard anbefalede denne kommentar

"De prædiker stadig, at ’det skal kunne betale sig at arbejde’, selv om forarmelse har vist sig at have en forsvindende lille jobeffekt. "

Der er rigtigt mange grunde til at det skal kunne betale sig at arbejde. At det ingen effekt har betyder at vores tilskudssystem er overvældende.

At give folk mere for ikke at gå på arbejde er f.eks at pisse de der arbejder til lav løn op og ned af ryggen, og så lidt i skoene. Det er en af grundene.

Anstændighed over for de der betaler skat er en anden.

@Nils Bøjden
Du sidder fast i flosklerne, kom nu ind i dette årtusinde.
De fleste ledige herhjemme arbejder i praktik, nyttejobs eller med løntilskud, de får bare ikke overenskomstmæssig løn eller pension for det, optjener ingen dagpengeret, og har få til ingen arbejdsrettigheder såsom strejkeret og oveni en ufrivillig rolle som løntrykkere.
Resten er syge og parkeret på fattigdomsydelser, da det er billigere for kommunerne og staten.
Det er i virkeligheden det som er uanstændigheden for os alle her i landet.
Også dem med lavtlønsarbejde.
Og slutteligt, alle betaler altså skat herhjemme, pånær lige de rigeste og erhvervsfolk med mulighed for skatteunddragelse i udlandet.

Ole Henriksen, Herdis Weins, Carsten Svendsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Der er desværre nogen der tror at arbejdsledige ønsker at ligge hjemme i sofaen og dovne den hele dagen.
Virkeligheden er nok, at langt de fleste hellere vil tjene deres egne penge.
Specielt de mange ny-uddannede ledige, de mange ledige der risikerer at miste hus og pensionsopsparing når dagpenegene ophører og de ledige der hele deres liv har arbejdet men er blevet skåret væk ved den sidste fyringsrunde.

Jeg har kun foragt til overs for folk der slår alle ledige over én kam og ikke meget til overs for folk der mener at man skal straffe 10-tusinder der gerne vil have et job, bare fordi nogle få hellere vil dovne.

" Du sidder fast i flosklerne, kom nu ind i dette årtusinde."

Nope. Derimod har jeg stor respekt for dem der betaler skat. En passende max kontanthjælp kunne være 90% af understøttelse incl alle tilskud.

Carsten Svendsen

@Niels Bøjden
Hvad er "90% af understøttelse incl alle tilskud."?

Hvad er "90% af understøttelse incl alle tilskud."?

Ca 16.000 om måneden før skat.

https://www.a-kasser.dk/dagpengesatser/