Folk

FOLK

Debat
17. september 2019

Ikkenoble forskere

Ved en ceremoni i Sanders Theater på Harvard-universitetet uddeltes natten til fredag dette års ti Ig Nobel-priser. Denne alternative Nobelpris gives til forskere, hvis arbejde først får os til at grine, dernæst til at tænke.

Silvano Gallus

Medicinprisen gik til et italiensk-hollandsk forskerhold, der har indsamlet data, som antyder, at pizza kan beskytte mod kræft. Men kun hvis pizzaen laves og spises i Italien. Forklaringen skulle ifølge forskerne ligge i den generøse brug af olivenolie og tomater.

Patricia Yang og David Hu

De to taiwanesisk-amerikanske forskere fik i 2015 fysikprisen for at påvise, at alle pattedyr tømmer blæren på 21 sekunder (plus-minus 13 sekunder). I år fik de den igen, denne gang for at afdække, hvordan vombatter bærer sig ad med at lave kubisk afføring.

Andreas og Timothy Voss

Far og søn delte økonomiprisen for deres arbejde med at kortlægge, hvilket lands pengesedler, der bedst overfører smittefarlige bakterier, som MRSA og VRE. Svaret er rumænske leu-sedler. Tillykke og tak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her