Folk

FOLK

Debat
12. september 2019

Mediemagnater

Den toneangivende grønne uafhængige aftenavis Le Monde, der anses for en af Frankrigs – og verdens – ypperligste kvalitetsmedier, var i sin tid medabejderejet. Nu er ejerskabet gledet over i tre milliardærers hænder.

Daniel Kretinsky

Nyest i trojkaen er en tjekkisk oligark, der har skabt sig sin megaformue på kulkraft. Han har tidligere på året købt en aktiepost på 49 procent i Le Mondes moderselskab og glæder sig nu til at være med til at »animere debatterne« med »nye ideer«.

Le Monde-journalister

Hos medarbejderne på avisen vækker perspektivet kun frygt og væmmelse. Dens 460 journalister kræver nu en håndfæstning fra Kretinsky om ikkeindblanding i deres arbejde: »Vores redaktionelle uafhængighed er på spil.«

Jeff Bezos

At milliardærer i ryggen kan være godt for en avis, er dog erfaringen hos The Washington Post. Siden verdens rigeste mand overtog ejerskabet, er oplaget røget i vejret, og 200 nye journalister er hyret. Om uafhængigheden er intakt, er uvist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her