Folk

Geologer mod arkæologer og retten til at fortælle om Blixen

Informations daglige sladderspalte: Kampen om sandhederne udspiller sig for fulde gardiner i dag. Både i litteraturens- og arkæologiens verden. For var Egtvedpigen indvandrer eller ej, og hvem har egentlig ret til at skrive Karen Blixens historie?
2. september 2019

Selv om vi i dag bevæger os inden for de mere akademiske kredse, så krydses klingerne også her. Har arkeologerne ret i deres udlægning af Egtvedpigens liv og leben, eller er det geologerne, der kommer tættest på sandheden? Og sørme så, om ikke Karen Blixen slet ikke var farmejer i Afrika!

Dagens gang i sladderpressen, sæt i gang.

Moselig

Det blev kaldt sensationelt, da forskere fra Nationalmuseet i 2015 fremsatte den teori, at de kendte bronzealdermoselig Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden var indvandret til det, der nu er Danmark. Tidligere i år blev den teori så afvist af to geologer fra Aarhus Universitet.

Moseligsforskere

Geologerne mener, de har lavet en mere rigtig analyse af moseligenes strontiumniveauer, og at de nok rykkede rundt i området alt efter årstiden. Det betvivles nu af en arkæolog, som ud fra moseligenes ejendele vurderer, at de kom fra et ikkejysk sted i Skandinavien.

Karen Blixen

Næsten lige så sensationelt, som at Egtvedpigen måske ikke er fra Egtved, var det, at Karen Blixen ikke sådan rigtigt havde en farm i Afrika ved foden af bjerget Ngong. Det havde hendes morbror, mens Blixen var direktør. Det kan man læse i Tom Buk-Swientys nye bog, Løvinden.

Karen Blixen-forskere

Det kunne man også læse i et tobindsværk fra 2018 med Blixens breve, redigeret af litteraten Benedikte Rostbøll, og en gennemgang af morbrorens kaffefirma af historikeren Per Boje. De to føler nu (på trods af kreditering i bogen), at Buk-Swienty tager æren for deres arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu