Klumme

Georg Metz: Den bitres gemene mæle

Erindringens troværdighed i forhold til den erindrendes troværdighed
»Den tidligere statsminister og partileder sad som bekendt forleden i den bedste sendetid uden nævneværdigt journalistisk modspil og skrev sine mundtlige erindringer for åbent tæppe,« skriver Georg Metz i ugens Intermetzo. Georg Metz refererer til søndagens interview med Lars Løkke Rasmussen hos TV 2 (billedet) og DR.

»Den tidligere statsminister og partileder sad som bekendt forleden i den bedste sendetid uden nævneværdigt journalistisk modspil og skrev sine mundtlige erindringer for åbent tæppe,« skriver Georg Metz i ugens Intermetzo. Georg Metz refererer til søndagens interview med Lars Løkke Rasmussen hos TV 2 (billedet) og DR.

Tariq Mikkel Khan

20. september 2019

I populærfiktionen vinder helten med fuld musik, og skurken står frændeløs tilbage. Rulleteksterne farer over skærmen, speakeren tiljubler hverdagens næste punkt på programmet om køb og sælg, nak og æd og livet set fra røjserhøjde.

Fiktionen frister så meget desto mere, når trivialdramaets regler for klarhed, stringens og heltens noble karakter overholdes. Mennesket drages mod kaotiske tilstande, men trives, når kaos veksles til harmoni, og de levede lykkeligt til deres dages ende efter TV-Avisen.

Virkeligheden i en forsvarlig historisk fremstilling har sine mellemformer. Når hovedpersonen præsenterer sig som sin egen skæbnes kloge og myndige forvalter, helten, der modent og retfærdigt har haft magt til at definere andres, sker det, at mere gråmelerede omstændigheder – virkeligheden – ommøblerer protagonistens selvforherligelse, og virkelighed og fiktion glider i ét.

Billedet krakelerer i konfrontation med korrektionerne. Kun den skinbarlige hæderligheds overskuelige skare opregner egne gerninger sandfærdigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Anker Heegaard
 • Thomas Tanghus
 • Stig Bøg
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Marianne Borgvardt
 • Carsten Mortensen
 • Katrine Damm
 • Maria Francisca Torrezão
 • Tom Andreæ
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Marianne Stockmarr
 • erik pedersen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Grethe Preisler
Malan Helge, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Stig Bøg, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Marianne Borgvardt, Carsten Mortensen, Katrine Damm, Maria Francisca Torrezão, Tom Andreæ, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Maj-Britt Kent Hansen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

"Forunderligt" at vi ikke kunne komme af med "den lille svindler" til anden side ude i Europa, hvor der er så mange af hans "format". Håber nogen eller noget kan sætte ham skakmat/bag lås og slå!

Ole Kresten Finnemann Juhl

En dårlig statsminister Danmark aldrig burde have haft, men der var også gode vi aldrig fik.

Peter Beck-Lauritzen, Malan Helge og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar