Kommentar

Hongkong-demonstranterne har vundet et slag, men kampen er langt fra forbi

Selv om Carrie Lam har trukket loven om udleveringsaftalen med Fastlandskina tilbage, er det for tidligt at glæde sig. Indrømmelsen kan vise sig at være et strategisk fordelagtigt træk fra Kinas side, der skal forhindre yderligere demokratiske krav, skriver udenrigspolitisk kommentator Simon Tisdall i dette debatindlæg
For mange aktivister er fokus allerede forrykket til det større slag: »For lidt og for sent,« skrev Joshua Wong, som førte an i de prodemokratiske protester i 2014. At politbureauet i Beijing skulle være villigt til at imødekomme kravet om fulde demokratiske rettigheder, må dog næsten helt sikkert anses for udelukket.

For mange aktivister er fokus allerede forrykket til det større slag: »For lidt og for sent,« skrev Joshua Wong, som førte an i de prodemokratiske protester i 2014. At politbureauet i Beijing skulle være villigt til at imødekomme kravet om fulde demokratiske rettigheder, må dog næsten helt sikkert anses for udelukket.

Jorge Silva

10. september 2019

Hongkongs modige demonstranter har vundet en bemærkelsesværdig sejr. Men kampen for at modvirke Kinas snigende og langsigtede forsøg på at indskrænke de konstitutionelt sikrede frihedsgrader i den tidligere britiske koloni er langtfra forbi.

Med sin fuldstændige tilbagetrækning af den påtænkte udleveringsaftalelov i sidste uge har Carrie Lam, Hongkongs politiske leder, omsider gjort, hvad hun burde have gjort for længst – men blev forhindret i at gøre af Beijing.

Ikke desto mindre står det klart, at hendes spillerum var og er særdeles begrænset. Lam havde givetvis foretrukket at træde tilbage, men det tillod hendes kinesiske herskere ikke. De insisterer indtil videre på, at hun bliver på sin post, da alt andet ville kunne tolkes som tegn på deres egen svaghed og ubeslutsomhed. Lams position er dog fatalt svækket, så falder der atter ro over Hongkong, er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før Beijing lader hende udskifte.

For den brogede protestbevægelse, der har forstået at mobilisere så bredt, melder sig nu spørgsmålet, om den vil forfølge sit mere ambitiøse mål om at udbygge og styrke Hongkongs demokrati.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu