Klumme

Klimatopmødet gav håb om forenede magthavere

Klimatopmødet viste en forandring af FN fra de Forenede Nationer til de Forenede Magthavere. Erkendelsen af, at statslederne ikke kan løse problemerne alene, giver håb om, at vi kan skabe en ny måde at føre politik på i verdenssamfundet, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme.
Klimatopmødet har vist, at FN har erkendt, at de ikke kan løse problemerne alene. »De gamle institutioner skal ikke forsvares og bevares bevidstløst. De skal revolutioneres indefra, tilføres engagement og legitimitet nedefra, kapital og handlekraft,« skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

Klimatopmødet har vist, at FN har erkendt, at de ikke kan løse problemerne alene. »De gamle institutioner skal ikke forsvares og bevares bevidstløst. De skal revolutioneres indefra, tilføres engagement og legitimitet nedefra, kapital og handlekraft,« skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

Drew Angerer

28. september 2019

Klimatopmødet i New York afslørede for verden en ny måde at føre politik på. Det er en forandring af FN, der længe har været under udvikling, men som på dette topmøde blev sat i scene som en global begivenhed.

FN er grundlagt efter Anden Verdenskrig af den sejrende krigsalliance, som ville forhindre, at menneskene udslettede sig selv i nye verdenskrige. Den største trussel dengang var krigen. Og eftersom krige historisk set har været indledt af suveræne stater, skabte man et forhandlingsrum for statsledere.

FN bygger altså på, at de største trusler i verden kan håndteres af statsledere. Og vi har vænnet os til, at statsledere har ansvaret for det hele. Hvis de kan blive enige, er det i hvert fald muligt, at verdens problemer kan blive løst og truslerne håndteret.

Men de største problemer, vi har i dag, kan ikke løses af statsledere alene. Det gælder i særdeleshed klimakrisen. Greta Thunberg har jo ret i, at vi i årtier har haft topmøder mellem statsledere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu