Læserbrev

Konfirmationsforberedelse styrker unge psykisk

I et samfund, hvor unge presses af 12-tals-drømme og identitetskriser, kan konfirmationsforberedelsen være et værn mod psykiske problemer. Derfor bør forberedelsen forblive på skoleskemaet, skriver medlem af DFU Simon Hampe i dette debatindlæg
17. september 2019

På De Radikales årsmøde i weekenden vedtog partiet, at de vil have konfirmationsforberedelsen ud af skoletiden. Jeg frygter, at deres negligering af forberedelsen vil skade kampen mod psykisk sårbarhed og den bredere dannelse af danske unge.

I et præstationssamfund, hvor unge presses af 12-talsdrømme, identitetskriser og svingende følelser, kan præsten ikke koges ned til blot at være en forkynder af Guds ord. Præsten udfylder nemlig en rolle som åndelig vejleder og tillidsperson for de kommende konfirmander.

Faktum er, at 20 procent af de 11- til 15-årige lider af tre eller flere tegn på dårlig mental sundhed, viser tal fra Psykiatrifonden. Det er for eksempel stress, angst eller depression.

For disse børn og unge kan præsten være første skridt i kampen mod psykisk sårbarhed. Flere unge tilkendergiver endda, at de foretrækker at skulle åbne sig over for deres præst frem for skolepsykologen.

Ligeledes forglemmer De Radikale, at konfirmationsforberedelsen også bidrager til en basisforståelse inden for kirkehistorien og dermed europæisk såvel som dansk historie. Kirkens historie skal nemlig ses som forløberen for den videre europæiske kultur, mange senere institutioner er bygget på.

At gå til konfirmationsforberedelse handler derfor om langt mere end det kirkelige ritual.

Forberedelsen skaber i sin enkelthed rammen for et brud med den isolerede historietænkning, der er domineret af egoisme og individualisme. På den måde lærer samfundets unge, at der er noget større, som går forud for en selv.

Jeg frygter, at mange potentielle konfirmander som konsekvens af de lange skoledage fravælger konfirmationen til fordel for lektieskrivning eller fritidsinteresser. Derfor bør vi beholde konfirmationsforberedelsen på skoleskemaet.

Simon Hampe er medlem af Dansk Folkepartis Ungdom

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kongstad

Og 9 års kristendomskundskab er ikke nok til at bibringe viden om kirkens historie?

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Claus G. Jørgensen

Skal folkekirken missionere blandt psykisk sårbare unge? Det forsøg Simon Hampe henviser til er dybt problematisk.

Eva Schwanenflügel og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Simon Hampe, DFU, skriver,, at “vi skal beholdeknfirmationsforberedelsen på skoleskemaet”.
Manden ved åbenlyst ikke, at konfirmationsforberedelse ikke har været og er en del af undervisningen, men et frivilligt valg, elever kan tage. At man så desværre gennem mange år har valgt at lægge oveni elevernes skema, så de timer ofte er placeret i den bedste undervisningstid, ved han heller ikke.
De elever, der ikke vælge at skulle konfirmeres, skal alligevel rette ind efter det skema, de elever fra samme klasse og som tilvælger konfirmation har.
Det er dertil ikke rimeligt, at et frivilligt valg skal optage tid fra den obligatoriske undervisning. At blive konfirmeret er en privat sag, som hører fritiden til.