Klumme

Lars Løkke viser, at man kan være folkelig og autentisk uden at være elsket af folket

Forestillingen om folkelighed er en ideologi, som antager, at hæderlighed og moralsk karakter kommer nedefra, og korruption og forfald kommer oppefra. Vi har med Lars Løkke Rasmussen lært, at det er forkert, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Lars Løkke er ægte i den forstand, at han ikke kan lade være med at give udtryk for, hvad han har indeni. Og han er folkelig i den forstand, at han taler, drikker, spiser og morer sig som vores alle sammens onkel ude i kolonihaven. Men han har også folkelighedens smålighed, hvilket gør at han ikke er nogen folkekær leder

Lars Løkke er ægte i den forstand, at han ikke kan lade være med at give udtryk for, hvad han har indeni. Og han er folkelig i den forstand, at han taler, drikker, spiser og morer sig som vores alle sammens onkel ude i kolonihaven. Men han har også folkelighedens smålighed, hvilket gør at han ikke er nogen folkekær leder

Mads Dalegaard

7. september 2019

Man kan undre sig over, at Lars Løkke Rasmussen ikke er en elsket politisk leder. For han kan noget, som mange bliver til grin, når de stræber efter, og som andre betaler særlige rådgivere for at lære. Og som det kan være en forbandelse for politikere, når de ikke har. Lars Løkke er folkelig, og han er autentisk.

Gucci-Helle blev for Helle Thorning-Schmidt et ødelæggende øgenavn, der udstillede hendes afstand til det folkelige Danmark, og fortællingen om Anders Fogh Rasmussen, der styrede sit liv efter drejebøger, fremstillede ham som diktator i sin egen tilværelse.

De var under konstant mistanke for at være alt for anderledes end de borgere, de som statsministre skulle regere over. Deres suveræne måde at træde frem på offentligt kunne opleves som markeringer af sociale og kulturelle klassemodsætninger i det 21. århundrede.

De blev beskyldt for at være ufolkelige og alt for kontrollerede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Lars Koch
  • Troels Ken Pedersen
  • Torben Bruhn Andersen
  • Carsten Mortensen
  • Torben Lindegaard
David Zennaro, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Lars Koch, Troels Ken Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Jeg tror, at du rammer hovedet på sømmet i din redegørelse.

I hvert fald kan jeg ikke klare hans krejler-facon med at lade os andre betale for hans private husholdningsudgifter.

Til gengæld kunne jeg godt klare både Anders Fog Rasmussen og Helle Thorning -
på trods af deres påståede ufolkelighed.

Kristian Jensen, Malan Helge, Helle Walther, ingemaje lange, Henrik Brøndum og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Er Løkke autenisk? Han er snare skolegårdens bølle, der med psykisk vold og en hale af medbøller dominere andre. Han sidst regeringsperiode startede med et regulært kup, hvor han masede sig frem til taburetten. Hans evner som politisk "håndværker" har været en mafiaboss værdig. Det har ikke været elegante løsninger, der har samlet flere grupperinger, men et et talent for at tromle sine holdninger igennem, der har været hans politiske kendetegn. At Venstre er gået frem ved sidste valg, skyldes mest en gruppe af fustrerede vælgere, der af alle skrækkelige politiske muligheder finder, at Venstre er det mindst ødelæggende. Jeg har snakket med adskillige venstrefolk, der finder Løkke og kumpaner skrækkelige, men tror vreden går under, hvis der "Røde" får magten. De stemmer for, de stemmer imod, og det er igrunden trist for alle.

Hanne Utoft, Erik Jensen, Jesper Sano Højdal, Kristian Jensen, Jørgen Tryggestad, Peter Wulff, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Malan Helge, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Birte Pedersen, Flemming Berger, Christian Skoubye, Carl Chr Søndergård, Susanne Kaspersen, Curt Sørensen, Helle Walther, Kristian Spangsbo, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Tino Rozzo, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

at venstre ved de sidste par valg ikke er forsvundet i et sort hul, men endda er gået frem skyldes en massiv kampagne i langt de fleste medier for det borgerlige projekt, og imod den samlede venstrefløj, som har stået på i årtier,
den markante højrebias kulminerede i en valgudsendelse dagen før valgdagen, som bragte et ca 20 min indslag, med løkke i en nærmest traditionel redigeret amerikansk valgvideo, hvor vi fulgte løkke rundt, bla. i en børnehave, på en gågade, og på en arbejdsplads, og alle steder viste de besøgte velvilje eller ligefrem begejstring, over alt løkke gjorde og sagde,
bagefter blev der så bragt et noget kortere indslag hvor en journalist remsede op hvad den socialdemokratiske kandidat havde brugt dagen på, endda i et lettere nedladende sprog, og filmet på en halvtom gade uden liv,
med andre ord et indslag som ville skade S og i hvert fald ikke skaffe stemmer, jeg sad nærmest tilbage i chok, fordi det var så åbenlyst tydeligt at der var tale om ren propaganda, og ganske rigtigt gik det langt bedre for løkke end jeg forventede på valgdagen,
og det er jo ikke kun i forbindelse med valg at medierne har en borgerlig bias, den er tydelig, konstant, og markant, og medierne har dermed et stort ansvar for de skader på samfundet som borgerlig politik de seneste årtier har medført, med hetz imod de svage og voldsomt øget ulighed, og man har "foræret" store værdier som tilhørte samfundet til storkapitalen, rent tyveri.

Mogens Holme, Søren Fosberg, Jørgen Tryggestad, Peter Wulff, hannah bro, jørgen djørup, Henrik Rasmussen, Malan Helge, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Birte Pedersen, Anders Reinholdt, Carl Chr Søndergård, Steen K Petersen, Curt Sørensen, Kristian Spangsbo, Lars Koch, Carsten Wienholtz, Torben Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Lars Løkke er en desperat stræbende personage. Han er ca. 150 cm høj, og alene derfor bliver han nødt til at overkompensere. Lars Løkke er ikke folkelig; han forsøgte at blive det. Det eneste folkelige ved Lars Løkke var hans trang til fadøl. Den var næppe konstrueret.

Estermarie Mandelquist, Malan Helge, Kirsten Lindemark, Birte Pedersen, Carl Chr Søndergård og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Kyniske politikere er der aldrig gods i. Kyniske politikere kører med det tog de tror er gratis.
Lars Løkke sagde med højtidelig mine til Helle Thorning da de byttede job: "Pas godt på nøglerne - de er kun til låns"...ja, hvad skulle de ellers være?
Kyniske politikere aner ikke hvad "til låns" betyder.

Henrik Ljungberg

Anker Heegaard, Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

"Forestillingen om folkelighed er en ideologi, som antager, at hæderlighed og moralsk karakter kommer nedefra, og korruption og forfald kommer oppefra. "

Sgu da også en noget stereotyp forestilling. Korruption og forfald findes på alle niveauer - den eneste forskel er nok snarere adgangen til midler og hermed omfanget.

Jens Kofoed, jørgen djørup, Malan Helge, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Birte Pedersen, René Arestrup, Lars Koch og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Jeg ved egentlig ikke, hvad LLR personen er for et menneske. Meget sammensat af mange ting, sig selv nærmest i politik, lærer aldrig af sine fejl, svigter sine venner, hvis det gavner ham selv. Han har ændret, centraliseret DK. Nu synes jeg, han skal finde noget andet og lave, så Venstre kan få styr på partiet igen . Han gik godt nok 9 mandater frem, men fra et elendigt resultat, og de blå fik samlet 76 mandater mod 103 med de fra nord. Så folket har talt, og ikke til gavn for LLR.`s politik.

Bertel Bertelsen

Han førte folk bag lyset. Slaget ved Dybbøl Mølle 1864 var af samme dimension. Befolkningen betaler med blod, sved og tårer, politikerne forsvinder til fjerne himmelstrøg (1864 politikere). Det er for nemt at misbruge magt, immunitetsregler og alle andre foranstaltninger beskytter ugerninger.

Torben Bruhn Andersen, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel og Malan Helge anbefalede denne kommentar

Når man læser Søren Pinds interview i Berlingske id ag, synes balladen i Venstre at være sket i 2008, Løkke har været en del af det hele tiden sammen med de andre kendte Fogh, Hjort, Jensen osv. Det konservative blodbad, synes lidt i forhold til intrigerne i V. Så ro på der sker ikke foreløbig.

Kristian Jensen

Han var sgu ikke god for nogen, måske lige med undtagelse af sig selv. Dejligt at vi slap af med ham. Men udsigten til af få Inger Støjberg fremfor Kristian Jensen, er næsten lige så trist, som det er glædeligt at Løkke gik. Tænk hvis vi igen skal til at høre på hendes fremmedhad, i ugentlige bulletiner råbt ned til os fra møddingen. Bittersød er udsigten til det V - skifte.

Tja, hvis vi bare forsøgte at være fænomenologiske, at have dyb indsigt i de vi udtaler os om, at se vores egne skyggesider og huskede, at den der ren kaster den første sten. Ja, så ville denne slags tolkninger og fantasier om et menneske i denne artikel, nok ikke opstå...
Det er lidt Se&Hør i en raffineret retorik...

Løkkes image er velpoleret og dygtigt promoveret af en særdeles kompetent samling af spindoktorer. Højrefløjen kan bare noget med markedsføring.

En række politikere fra Venstre er gennem tiden markedsført i dagspressen som begavede og dygtige - helt og aldeles uden bund i virkeligheden, men det virker på rigtig mange.

De omdøber desuden deres politiske gøren og laden, så det hele lyder smart og moderne. Når de stjæler fra bunden, lyder det som en gave til folket.

Præcis på denne måde er Løkke markedsført. Hans autencitet, hans folkelighed og hans formidable evner som politisk håndværker, er kun dygtigt spin. Spin der fjerne fokus fra hans problemer med at kende forskel på dit og mit, på moral og umoral og på ansvarlighed contra uansvarlighed. Løkke var hele vejen kun drevet af ét motiv, nemlig magtbegær. Nu har selv Venstre fået nok - og tak for det.

Langt mere end vi kan lære noget om Løkke ved at iagttage, drøfte, vurdere, ræsonnere og reflektere over hans person og politiske virke/karriere, kan vi lære noget af at iagttage de magtstrukturer og vores kultur, som gjorde og gør det hele muligt. Hvordan i alverden kan det gå for sig, at et såkaldt oplyst samfund med overskud af velstand og en angiveligt rimeligt fornuftig, demokratisk tilstand, i adskillige år (fra varierende hold) ledes af en person med så tvivlsomt et omdømme og så begrænsede evner? Hvilke forhold muliggør/tilskynder mon dette? Samme øvelse kunne med stor fordel laves iht. at vi i Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen havde politiske ledere/såkaldte statsmænd, som deltog i internationale krigsforbrydelser; en udenrigspolitisk linje som både Thorning og Løkke uden at blinke har fulgt op på.