Læserbrev

Der mangler specialuddannede læger til at behandle uhelbredeligt syge

Vi bør gøre det muligt at specialisere sig i smertelindrende behandling til uhelbredeligt syge i Danmark, hvis vi skal kunne spare patienterne for unødige lidelser, skriver formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen i dette debatindlæg
Debat
13. september 2019

Der er sket meget med sundhedsvæsenets tilbud til døende og uhelbredeligt syge, siden jeg begyndte at arbejde som kræftsygeplejerske i 1981. Vi har fået hospice, palliative sengepladser og en styrket indsats i kommunerne.

Men desværre er behovene stadig langt større end tilbuddene, som overlægerne Bodil Abild Jespersen og Per Sjøgren skriver i Information den 4. september.

Der er behov for udbygning af kapaciteten både på hospitalerne og i kommunerne. Og det kræver flere uddannede fagpersoner. Palliation handler ikke kun om kærlig pleje af døende.

Det handler også om at behandle mennesker med komplekse smerter kombineret med psykiske, mentale og eksistentielle belastninger. Det kræver en særlig faglighed.

Men vi mangler specialistuddannede læger.

Otte pladser hver andet år på et nordisk kursus, som vi har i dag, er ikke nok. Det er afgørende, at vi får en dansk specialistuddannelse, så det bliver lige så attraktivt for læger at specialisere sig i behandling af uhelbredeligt syge som i for eksempel hjertesygdomme.

Mange døende ønsker at dø hjemme og kommer aldrig i kontakt med det specialiserede system på hospitalerne. De får hjælp af kommunernes hjemmesygepleje i samarbejde med patienternes egen læge.

Men det er vores indtryk, at kvaliteten af disse tilbud svinger fra kommune til kommune. Derfor er der behov for at sikre det faglige niveau, så patienter og deres familier ikke skal vente på lindring.

Kræftpakker og nye behandlinger hjælper flere kræftpatienter til at overleve eller til at leve længere med kræft. Heldigvis. Men der er desværre patienter, der ikke får udbytte af livsforlængende behandling.

Patienter, der reelt involveres i beslutninger om deres behandlinger, vil ofte fravælge meget belastende behandlinger med ringe udsigter til livsforlængelse, hvis de får et tidligt og ordentligt alternativ i form af palliativ behandling.

Hovedformålet er ikke at spare hospitalet for dyr kræftbehandling, det er at spare patienten og familien for unødige lidelser og utryghed.

I Kræftens Bekæmpelse håber vi, at alle gode kræfter enes om at løfte den lindrende indsats, så uhelbredeligt syge borgere ikke lider unødigt. Som samfund kan vi ikke være andet bekendt.

Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her