Læserbrev

En ny økonomisk krise kan være en del af løsningen på klimakrisen

Vi må gøre op med dogmet om lavkonjunktur som værende af det onde og i stedet opfatte det som en anledning til en nedskalering af den uholdbare overudnyttelse af forgængelige ressourcer, skriver Pernille Nordentoft Tørslev i dette debatindlæg
2. september 2019

Vi er nogle generationer, der bør krydse fingre for en langvarig økonomisk recession. En global lavkonjunktur kan, hvis udnyttet rigtigt, give håb om at holde kloden i nærheden af Parisaftalens 1,5-gradersmål.

Gennem historien har man kunnet observere faldende drivhusgasudledninger i forbindelse med økonomiske kriser som følge af lavere produktion og indskrænket handel.

En global recession har derfor potentiale til at vinde nogle år i bestræbelserne på at omstille samfundet til en mindre fossil- og forbrugstung model. Denne ekstra tid er særlig vigtig i disse år, hvor vi befinder os på grænsen til et klimatologisk ’tipping-point’, der kan sætte gang i en dominoeffekt i udledningen af CO2 og drivhusgasser, vi aldrig kan rulle tilbage.

Jeg erkender naturligvis de mange alvorlige menneskelige konsekvenser af en lavkonjunktur, der desværre ikke nødvendigvis rammer de mest velstillede lande eller befolkningsgrupper hårdest.

På trods af dette krydser jeg alligevel fingrene for en global og langvarig finansiel krise – for konsekvenserne af en stigning i verdenstemperaturen på fire grader eller mere synes at være uendeligt meget værre.

Den nu pensionerede økonom Katarina Juseliusudtaler i Information den 24. august:

»Jeg mener helt seriøst, at vi kunne have undgået de mest alvorlige konsekvenser af den herskende økonomi, hvis man havde lyttet mere til virkeligheden og ikke holdt så fast i bestemte dogmer.«

Vi må gøre op med dogmet om lavkonjunktur som værende af det onde og i stedet opfatte det som en anledning til en nedskalering af økonomien og den uholdbare overudnyttelse af udtømmelige ressourcer.

En recession er langtfra løsningen på klimakrisen, men kan virke som katalysator for en omfattende gentænkning af samfundet og økonomien mod en levevis, der retter sig mere mod lokale fællesskaber og produktionsformer end globale finansmarkeder og individuelle økonomiske afkast.

Vi havde chancen i årene omkring 2008, men vi brugte den ikke. Lad os gøre det anderledes næste gang.

Pernille Nordentoft Tørslev er humanøkologistuderende.

Data skal have lov at tale frit. Jeg skal ikke presse mine egne fordomme ned over det, for i så fald kommer der noget forkert ud, siger den nu pensionerede økonomiprofessor Katarina Juselius. Hendes nye bog, ’Økonomien og virkeligheden’, udkommer på torsdag.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Alvin Jensen
  • Hans Larsen
  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
Morten Lind, Alvin Jensen, Hans Larsen, Thomas Tanghus og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

De menneskeskabte klimaforandringer bringer hungersnød, fattigdom og folkevandring, på denne vores eneste klode før eller senere, det er en misforståelse, at tale om “en ny økonomisk krise kan være en del af løsningen på klimakrisen.”

Der er ikke bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst og der er ingen udsigt til, at der kommer bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst før katestrofen er en realitet, det er pointen!

“Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

Sådan lyder konklusionen i et omfattende internationalt studie, der dermed gør op med forestillingen om grøn vækst.

I de rige lande må der søges veje til mindre produktion og forbrug.”

Information 16 juli 2019
Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder-f...

Den da 15 årige Greta Thunberg beskrev den politiske og økonomiske magtelites voldelige overgreb på verdens børns fremtid således:

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.

Even that burden you leave to us children.”

Citat den da 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Morten Lind, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Agnete La Cour, Thomas Tanghus, Torben Skov og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Alle befolkninger på kloden ønsker handling, men der bør ikke stikkes blår i øjnene på vores børn, der kommer ingen handling.

Verden befinder sig på randen af klimatisk undtagelsestilstand i kølvandet på global overophedning, hvor vores politiske og økonomiske magtelite fortsat er klimabenægtere, set ud fra handling på de eskalerende menneskeskabte klimaforandringer.

Der er alene udsigt til at følge, hvordan frekvensen af ekstremvejr stiger og eksistensgrundlaget svinder ind for alle, men ingen realpolitisk udsigt til effektiv handling i tide.

Et eksempel på denne udvikling, i kølvandet på vores politiske og økonomiske magtelite, der ikke ønsker nogen form for handling, der står mål med udviklingen i den virkelige verden, kan følgers på Instagram #bahamas, en gruopvækkende realistisk fremtid for stadigt flere mennesker på denne vores eneste klode.

Morten Lind, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Agnete La Cour, Torben Skov og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Forfatterens elendighedsteoretiske overvejelser bringer næppe noget godt med sig - kun mere elendighed som større ulighed, mere fattigdom og krig. Nej, elendighedsteorier er kun for de dovne. Vi er nok nødt til at kæmpe mod - i videste forstand - de stater, virksomheder og organisationer, som gør vores fælles jord til et ringere sted at være.

Christian De Thurah og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Ja, det kan være meget godt at "vinde tid", men det afgørende er jo, hvad der sker i den tid. Det eneste, vi kan være nogenlunde sikre på vil ske, er, at klodens befolkning vokser yderligere, så vi efter en recession risikerer at stå med endnu større problemer end før.