Kommentar

Pelle Dragsted: Det er løgn, at det gavner dem i arbejde, hvis arbejdsløse lider mere

Højrefløjen tegner et billede af et samfund delt skarpt op mellem to statiske grupper: ydere og nydere. Men virkeligheden er, at vi alle skifter mellem de to grupper gennem livet, og derfor har ingen gavn af dårlige vilkår for ’nyderne’, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
»Højrefløjen mener, at de viser respekt for de arbejdende danskere ved at øge indkomstskellet mellem mennesker i arbejde og mennesker, der p.t. befinder sig uden for arbejdsmarkedet. I virkeligheden gør de det modsatte. De undergraver den tryghed og frihed, som det giver lønmodtagerne at vide, at en fyreseddel eller en sygemelding ikke medfører en økonomisk katastrofe,« skriver Pelle Dragsted i denne klumme. 

»Højrefløjen mener, at de viser respekt for de arbejdende danskere ved at øge indkomstskellet mellem mennesker i arbejde og mennesker, der p.t. befinder sig uden for arbejdsmarkedet. I virkeligheden gør de det modsatte. De undergraver den tryghed og frihed, som det giver lønmodtagerne at vide, at en fyreseddel eller en sygemelding ikke medfører en økonomisk katastrofe,« skriver Pelle Dragsted i denne klumme. 

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
19. september 2019

Reaktionen var helt forventelig. Efter at det nye politiske flertal opfyldte sit valgløfte og gav de fattigste børnefamilier et økonomisk løft, gik højrefløjen i offensiven i en nærmest identisk genopførsel af reaktionerne, efter Thorning-regeringen afskaffede de såkaldte fattigdomsydelser.

Cepos var hurtigt ude med én af deres legendarisk kreative tabeller, hvor de finder den gruppe af kontanthjælpsmodtagere – i dette tilfælde en enlig med to børn – som samlet set får mest udbetalt, og sammenligner denne gruppes indkomst med de lavestlønnede lønmodtagergrupper – på absolut mindsteløn. Cepos kunne konstatere, at indkomstforskellen kun var 3.000 kroner om måneden.

Tabellen blev hurtigt spredt af tænketankens politiske sekundanter fra højrefløjens partier, der konstaterede, at det var en hån mod de mennesker, der arbejdede, at der ikke var større forskel, og at nu kunne det ikke længere betale sig at arbejde.

 

Det svarer til ca. 20 kr. i timen i et lavtlønsjob. Er det nok til at stå op og arbejde 37 timer om ugen? Læs om vores...

Posted by CEPOS on Wednesday, September 4, 2019

Fra venstrefløjen blev der reageret lige så forudsigeligt – herunder fra nærværende klummeskribent – der stillede spørgsmål ved tallenes troværdighed – ligesom det blev diskuteret, hvorvidt 3.000 kroner om måneden var en stor eller lille forskel.

Det er fint, at der gås i rette med højrefløjens forsøg på at fremstille livet på kontanthjælp som en svir og deres ofte manipulerende omgang med tal og sammenligninger.

Men venstrefløjen bør samtidig passe på. For krigen om tallene foregår på højrefløjens banehalvdel. Den tager udgangspunkt i en præmis om, at det er uretfærdigt over for dem, der er i arbejde, hvis de arbejdsløse har det for godt.

Denne præmis giver kun mening, hvis man accepterer højrefløjens grundfortælling. Nemlig fortællingen om, at samfundet er delt op i to skarpt adskilte og statiske grupper: Yderne, der arbejder og betaler skat – og nyderne, der ikke gør.

Det er ud fra dette verdensbillede, at højrefløjen med et vist held kan appellere til brødnid og forargelse hos dem, der defineres som ydere, og udskamme ’nyderne’, der nasser på førstnævntes slid.

Tryghed og frihed

Men virkeligheden er jo ikke sådan. Det grundlæggende princip i den nordiske velfærdsmodel er, at vi alle sammen gennem vores liv skifter mellem at være ’ydere’ og ’nydere’. Mellem at bidrage til og trække på fælleskassen.

I vores barndom og ungdom trækker vi på fællesskabet – andre skatteydere betaler for vores daginstitution, skolegang, uddannelse og SU. Så kommer vi i arbejde og hopper dermed over i gruppen af ydere, hvor vi befinder os det meste af vores liv. Dog afbrudt af perioder med ledighed, sygdom eller barsel, hvor vi igen lader os forsørge af fællesskabet. Og når et langt arbejdsliv ender, tager vi igen en periode på fællesskabets regning.

For det store flertal af os, der lever af at sælge vores arbejdskraft (eller for den sags skyld er små selvstændige uden stor formue), er det en vanvittigt god model. For livet som lønmodtager eller selvstændig er grundlæggende usikkert. Kapitalismen har som iboende træk, at konjunkturerne skifter. Opsving afløses af tilbageslag. Nogle gange landes der blødt, og kun få mister deres job. Andre gange er krisen omfattende, som i 2009 hvor hundredtusindvis mistede deres arbejde.

Livet er i det hele taget usikkert. Vi er alle sammen kun en alvorlig arbejdsskade eller et fald på cyklen fra at blive uarbejdsdygtige – midlertidigt eller permanent. Skiftet fra ’yder’ til ’nyder’ rammer med andre ord tilfældigt og uden nogen højere retfærdighed.

Derfor handler kampen for ordentlige ydelser ved ledighed og sygdom ikke bare om at hjælpe nogle fattige familier. Det handler om at hjælpe os selv. Om at beskytte os imod den vilkårlighed, der er en uomgængelig del af livet som lønmodtager i et kapitalistisk samfund. Og af livet som menneske i det hele taget.

Højrefløjen mener, at de viser respekt for de arbejdende danskere ved at øge indkomstskellet mellem mennesker i arbejde og mennesker, der p.t. befinder sig uden for arbejdsmarkedet. I virkeligheden gør de det modsatte. De undergraver den tryghed og frihed, som det giver lønmodtagerne at vide, at en fyreseddel eller en sygemelding ikke medfører en økonomisk katastrofe.

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, velfærdssamfundets grundlag er sikring af, at alle kan deltage i fællesskabet.
I stedet for positivt at sikre folk muligheden for at realisere sig selv har mange tydeligvis mere behov for at lufte følelsen af opofring for fællesskabet. Det er naturligvis trist, for det betyder jo, at folk mere eller mindre har forspildt deres mulighed for at vælge den beskæftigelse, der giver dem størst tilfredsstillelse. Det er da sørgeligt.

Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Steen K Petersen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Lillian Larsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Cepos-folkene og de "liberale" refererer - igen og igen - til satsen for forsørgere med 2 eller 3 børn, og udelader fortsat de - langt flere - enlige, og forsørgere med 1 barn.

Enlige får langt mindre end det beløb, som Cepos-folkene angiver.

Målet er at vildlede hele den offentlighed, der ikke kender detaljerne i disse satser

jørgen djørup, Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Morten Lind, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Jens Flø, Brian W. Andersen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Mogens Holme, Bent Gregersen, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Larsen, Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek, Benta Victoria Gunnlögsson, Markus Lund, Dennis Tomsen, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Knud Larsen, Werner Gass, Torben Skov, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Jørgen Tryggestad, ingemaje lange, Tue Romanow, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det er en syg tanke, at man kan have det bedre af at andre har det værre end en selv.
Og ligeledes trættende, at det altid drejer sig om flere penge til de fattigeste. Dem på bunden af samfundet har også et ansvar for deres eget liv.
Udfordringen er, hvordan man motiverer folk til at blive selvforsørgende.

Vigtig pointe, Pelle.

Yder - nyder fortællingen blev iøvrigt genfremstillet i nye gevandter, da Løkke under valgkampen konsekvent benyttede begrebet "offentligt forsørgede".............

Finn Egelund, Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Kim Houmøller, Helle Walther, Lise Lotte Rahbek, Birte Pedersen, Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

De sande nydere af andre-folks-penge er de meget rige og ikke mindst super rige, som nyder livet i ubegribelig luksus for penge skabt af andres værdiskabende arbejde. 1% af verdens super rige ejer det samme som 85% af resten af glodens befolkning. Det kan man umulig gøre sig fortjent til.

Finn Egelund, Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Jan Bisp Zarghami, Søren Andersen, Eva Schwanenflügel, Else Marie Arevad, Knud Chr. Pedersen, Michael Waterstradt, Susanne Kaspersen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Ole Henriksen, Mogens Holme, Bent Gregersen, Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek, Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Utoft, Carsten Wienholtz, Vibeke Hansen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, David Zennaro, Torben Skov, Alvin Jensen, Lillian Larsen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Udmærket pædagogisk indsats overfor Cepos, liberalister - nye og gamle - , borgerlige og dumme. Men indsatsen vil desværre forblive uden pædagogiske resultater.

Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Den slags pædagogik virker ikke på dem. De lytter først den stund hvor det magtapparat, som de har opbygget, ikke længere kan beskytte dem mod resultaterne af deres lovgivning. De er ikke andet end stråmænd og håndlangere for kapitalens grå eminenser. Feudalherrernes afløsere.

Elisabeth Andersen, jørgen djørup, Allan Stampe Kristiansen, Søren Andersen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Egon Stich, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Poul Simonsen, Alvin Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Hvis du tjener mere end 140.000 kr. om året (det gør langt de fleste lønarbejdere), så kan man altså ikke få boligstøtte. Det er propaganda af Cepos at påstå andet. Så snart du har arbejdet med min timeløn i mere end end en tredjedel eller halvdelen af året, så klapper fælden.

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

2/3, hvis ikke 3/4 af alle modtagere af kontanthjælp (gruppen der til enhver tid får kontanthjælp her i DK) er for syge til at indgå på lige fod med andre arbejdere i det her land, i det her DK, og i det tempo, som kræves på arbejdsmarkedet i DK anno år 2019! Det viser adskillige undersøgelser!

Også den enlige kontanthjælpsmodtager, der havde et barn (eller to), og som Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance var ude og besøge - hun havde andre problemer end ledighed, bl.a. led hun af angst, af depression mm. og mv. Jeg kender selv en smule til det, fordi jeg lige nu underviser udsatte unge, de unge på kanten af det danske samfund, i dansk og matematik i et projekt, hvor vi bl.a. sørger for at få dem ud i praktik. Vi har 200 unge - halvdelen af dem mindst har så svære psykiske, mentale, sjælelige og misbrugs-problemer, at det vil være en håbløs kamp for at dem ud i praktik, i arbejde, i uddannelse, eller bare i job med løntilskud. Den anden halvdel, altså de 100 ud af gruppen på de 200, ja, der har vi lykkedes med at få cirka 30 videre til uddannelse, arbejde, eller fleksjob, eller førtidspension. Det er den udfordring vi står overfor lige nu - og for mig at se vil det koste det danske samfund alt alt for mange resurser, økonomisk, men også mentalt og psykisk at sige, at de cirka 150 unge udsatte på kanten de skal edderbankene og eddermameme mig bare i ordinært arbejde - eller i ordinær uddannelse...

Og ud af gruppen er alle modtagere af kontanthjælp er 2/3 altså enlige mænd under 30 år; de får 6.200 kr. om måneden i kontanthjælp som max beløb - det er 4800 kr. udbetalt pr. måned; har man en husleje (inkl. el, vand og varme) på 3.000 kr. er der meget tilbage, hvis man også skal købe (dyr) medicin. Her tænker jeg, at det umiddelbart ville hjælpe, hvis man sagde, fra politisk side, at medicin var (er) gratis for folk på kontanthjælp, og folk på førtidspension og folk på folkepension...

Finn Egelund, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Forventet ideologisk og evidensforladt "Borgerlighed" - der reelt er "LIbertarianism", dvs vrøvl.

Leo Nygaard, jeg er positiv overfor UBI-Basisindkomst og dermed at afskaffe jobcenter m.v.
Men mange overvejelser. Bl.a.:
- beløb (folkepensionsniveau?)
- skal unge under 30 kunne modtage UBI-Basisindkomst? Jeg er i tvivl.
- maksimum formue (skal dette tilbud kunne benyttes af personer med f.eks. fast ejendom?)
- rollemodel/social arv
- vil personer, der modtager UBI-Basisindkomst automatisk blive ses som "bundfald"?
- er det en falliterklæring at opgive personer, der er udenfor arbejdsmarkedet?
Og udfordringen er naturligvis at hvis det bliver for attraktivt, hvem skal så passe lavindkomstjobs?

Vi har tidligere diskuteret UBI basisindkomst til hudløshed, som jo så viste sig ikke at gælde alle, men kun en udvalgt skare. Og den eneste forskel der reelt var til vores nuværende system, var at det var pligtfri indkomst - altså en ydelse, hvor du ikke skal yde noget tilbage (arbejde på at blive selvforsørgende).

Det ville være prolematisk for den sociale kontrakt ift dem, der skal knokle for at betale regningen.

TIl gengæld mener jeg, at det nuværende system bør være meget mere fleksible ift. at tilkende førtidspension til de medborgere, der absolut ikke kan blive selvforsørgende.

"Hvis du tjener mere end 140.000 kr. om året (det gør langt de fleste lønarbejdere), så kan man altså ikke få boligstøtte."

Jeg har lige forsøgt med 1 voksen og 1 barn og kunne få 3000 kroner i boligstøtte om måneden til en lejlighed på 90m2 til en husleje på 6000 og en indtægt på 15000 om måneden. Så det passer vist ikke helt hvad du skriver. Så 180.000 om året og 36.000 i boligstøtte.

https://www.boligstoette.dk/bos-selvbetjening/beregner/resultat/

Else Marie Arevad

Hvor mange gange skal jeg sige det: Syge mennesker skal ikke være på konanthjælp. Kontanthjælp er en midlertidig arbejdsmarkedsydelse til raske mennesker, som er faldet ud af dagpengesystemet og søger nyt job.
Syge mennesker skal enten være på sygedagpenge, indtil de er raske, eller på førtidspension, hvis de er kronisk syge, dvs. ikke kan helbredes.
Hvor svært kan det være?

Egon Stich, Finn Egelund, Ole Henriksen, Torben Skov, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Den økonomiske højrefløj vil ikke kun skære i ydelserne, for dem der er uden arbejde. De vil 2 ting mere: Sænke de laveste lønninger. Og de vil gerne have en for dem komfortabel høj arbejdsløshed.

Egon Stich, Steen K Petersen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, Michael Waterstradt, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det skal overhovedet ikke kunne betale sig at arbejde.
For så ville lønningerne være højere, og flexicurity fungere efter hensigten.

Steen K Petersen, Lillian Larsen, Torben Skov og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det højrefløjen ønsker, er austerity og working poor.

Steen K Petersen, Ole Henriksen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, Michael Waterstradt og Torben Skov anbefalede denne kommentar

"Men virkeligheden er, at vi alle skifter mellem de to grupper gennem livet, derfor har ingen gavn af dårlige vilkår for ’nyderne’"
eller
"Men virkeligheden er, at vi alle skifter mellem de to grupper gennem livet, derfor har ingen gavn af dårlige vilkår for ’yderne’"
Man taler ofte om mere ulighed men det er tankevækkende, at den offentlige sektor vokser de fleste år, og alligevel savner vi den omsorg, der "var engang".
Personalet har travlt. Der er for lidt tid til borgeren, for meget kontrol/dokumentation trods smarte IT systemer. Mange vil have mere, få vil betale mere.
Jeg ser gerne ideer til at få flere med.

Ib Christoffersen

Vi må ikke glemme at der er et meget stort beskæftigelsesprojekt der har nyderne som statister. Hvis deltagerne i dette beskæftigelsesprojekt fik bonus for hver gang de gjort en selvforsørgende, så ville der ske noget.

Eva Schwanenflügel

Leo, det jeg mener er, at Venstres slogan "Det skal kunne betale sig at arbejde", er misundelses-spin.
I virkeligheden gavner det overhovedet ikke lønmodtagerne - især ikke de lavtlønnede og/eller ufaglærte - at overførselsindkomsten fryses eller nedsættes, for lønudviklingen stagnerer tilsvarende.
Og de i arbejde bliver jo ikke rigere af at de på overførsler bliver fattigere, vel?
Desuden er vi alle, som Pelle Dragsted skriver, kun et enkelt uheld væk fra selv at havne på dagpenge, sygedagpenge eller kontanthjælp.

Hvis det virkelig skulle betale sig at arbejde, ville gevinsterne ved kapitalspekulation vel heller ikke være så enorme?
Almindeligt lønarbejde er blevet mere og mere prekariseret, det er stadig nemt at fyre, men sværere at blive hyret. Ihvertfald til en ordentlig løn og godt arbejdsmiljø.
Og ve de langtidsledige og syge.

Finn Egelund, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo, det er en udbredt misforståelse at ledighedsydelserne er højere end lønnen.
Hvis lønnen er for lav, er det fordi folk står udenfor fagforening og bliver underbetalt.
En aftalt mindsteløn har man indenfor overenskomsten.
Hvis man ophøjer den til lov, vil det faktisk blot fastholde lønnen på et minimumsniveau.
Med UBI vil man alligevel skulle godtgøre fx enlige forældre eller folk med høje huslejer, og den ville ikke afbureaukratisere noget.

Det du kalder "forskruet enhedsliste-teori", er blot fakta om hvordan arbejdsmarkedet fungerer.

Egon Stich, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Dine tanker har vist heller ikke nogen "gang på jord i folketinget", Leo Nygaard. Heldigvis!

Kontanthjælpen er selvfølgelig en forringelse af det, der ligger til grund for et velfærdssamfund - bistandshjælpen var på en anden måde den garanti imod egentlig fattigdom, som er grundlaget i et demokratisk samfund.
Jeg vil også godt rette en misforståelse i den anledning, som kontanthjælpen giver anledning til - det er i øvrigt en helt misvisende betegnelse, da der jo i dag ikke længere er folk i trang, der kan forlade kommunen med penge i hånden eller indsat på kontoen - nemlig, at den er til folk, der er på arbejdsmarkedet, men ikke kan modtage dagpenge. Man skal ikke være på kontanthjælp, når man er på arbejdsmarkedet, og kontanthjælpen er da også til folk, der af forskellige årsager ikke har nogen indtægt og ikke er i stand til at skaffe sig én, ikke er syge og ikke er nedslidte.
Folk, der ikke har indtægt, men kan arbejde, skal selvfølgelig have dagpenge, til de får et job, og hvis de ikke er dagpengeberettigede, skal de hjælpes til et job, så de kan få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Elisabeth Andersen, Finn Egelund, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Ole Henriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard, der er ingen forskel. Og det har intet med det offentlige at gøre, ligesom efterlønnen er dagpengene betalt af arbejdsmarkedets parter selv. Der skal være rigtig mange arbejdsløse, før der ikke er tilstrækkeligt i a-kasserne til at dække udgiften måned for måned.
Det er en ordning, der ligesom de almennyttige boliger imidlertid er blevet udsat for især socialdemokratisk autoritær tænkning, hvor en bureaukratisk styring, når alt kommer til alt, foretrækkes fremfor den danske ordning med aftaler mellem arbejdsmarkedets parter og Folketinget.
At dagpengene varer to år, er jo en beslutning, enden på en lang kæde af forringelser, der afgørende har stækket danske lønmodtageres indflydelse på egne forhold, og som en overgang gjorde genoptjening af ny dagpengeret stort set umulig.
Folk på arbejdsmarkedet skal passe deres egne forhold uden for megen indblanding fra stat og kommune, sådan som det var, og sådan som a-kasserne så smukt muliggjorde det. Lykkes man ikke med at finde et job, man har forudsætninger for, inden dagpengene udløber, må man i god tid hjælpes til en i hvert fald midlertidig beskæftigelse, så samfundet kan drage fordel af borgerens kunnen, så fagligheden ikke tabes.
Folk, der har behov for yderligere hjælp, skal have den i en social- og sundhedsforvaltning, ikke på et jobcenter.

Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, Ole Henriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis man på kontanthjælp får flere penge end hvis man er i arbejde, hvordan skal vi så få det arbejde udført?

Nils Bøjden, ved at gøre det mere lukrativt at tage arbejdet.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

"Nils Bøjden, ved at gøre det mere lukrativt at tage arbejdet."

Så skatten ned på arbejde.så langt ned at det altid bedre kan betale sig at arbejde. Der kommer så til at mangle nogle mia til sygehuse og pensioner. Men dem har du sikkert en finansiering til.