Kommentar

Pia Olsen Dyhr: Mette Frederiksen mangler stadig opgøret med Finansministeriet

Hvis vi ønsker en reel styrkelse af velfærden og den klima- og naturpolitik, som hele verden skriger på lige nu, kræver det, at det nye flertal i Folketinget tør udfordre Finansministeriet. Mette Frederiksens organisatoriske nyskabelser er velkomne, men ikke nok, skriver SF’s formand Pia Olsen Dyhr i dette debatindlæg
»Hvis vi ønsker mulighed for reel forandring, en reel styrkelse af velfærden i stedet for lappeløsninger og den klima- og naturpolitik, som hele verden skriger på lige nu, kræver det, at det nye flertal i Folketinget tør udfordre Finansministeriet,« skriver Pia Olsen Dyhr i denne kommentar.

»Hvis vi ønsker mulighed for reel forandring, en reel styrkelse af velfærden i stedet for lappeløsninger og den klima- og naturpolitik, som hele verden skriger på lige nu, kræver det, at det nye flertal i Folketinget tør udfordre Finansministeriet,« skriver Pia Olsen Dyhr i denne kommentar.

Debat
1. oktober 2019

Det er sjældent, at jeg opfordrer til, at man lytter til tidligere borgerlige ministre, men jeg vil gerne gøre en undtagelse.

Flere ministerier nåede knap nok at skifte navneskiltene ud efter regeringsskiftet, før flere blå eksministre var ude med en kras kritik af Finansministeriet. Så kras, at det vist ikke længere kan være til diskussion. Finansministeriet har tiltaget sig for meget magt.

Ministeriet blander sig i stort set alt – senest har tidligere justitsminister Søren Pind (V) fortalt, hvordan Finansministeriet blandede sig i en trusselvurdering fra PET. Det er langt ude.

Fordi Finansministeriet blander sig i så meget, er det i praksis også embedsmænd i Finansministeriet, der sætter kursen. Ingen finansminister har kapacitet til at overskue alle de sager, der kommer fra fagministerierne. Det efterlader det politiske system, ja, demokratiet amputeret. Det stækker muligheden for forandring af status quo.

Kritikken af Finansministeriets altomsiggribende magt er tidligere først og fremmest kommet fra venstrefløjen, men nu står vi ikke alene. Er det så ikke på tide med et reelt opgør?

Det mener jeg. Det handler jo ikke om at stække Finansministeriet. Der skal være styr på udviklingen i samfundsøkonomien, for ellers går det ud over mulighederne for at få råd til både velfærd, klima og miljø. Det er oplagt, at Finansministeriet skal holde styr på bevillingerne til fagministerierne. Problemet er, at Finansministeriet ofte i detaljer blander sig i, hvad bevillingerne præcis bruges til – ud over de rammer, som Folketinget sætter ved vedtagelsen af finansloven og andre love.

Faslåste forestillinger

Værre bliver det af, at det virker som om Finansministeriet er låst fast i nogle bestemte forestillinger om, hvordan økonomien virker. Man står på bagbenene, når det gælder om at beregne positive afledte effekter af bedre normeringer i daginstitutioner eller af et bedre arbejdsmiljø, mens man på et diskutabelt grundlag hævder, at skatte- og afgiftslettelser medfører store såkaldte dynamiske gevinster.

Man antager, at forringelser af dagpengene vil få mange til gå fra job til arbejdsløshed, og at personer med sociale eller psykiske problemer kommer i job, hvis man forringer deres livsgrundlag. Alt sammen antagelser, som de fleste af os, der befinder os i virkeligheden, godt ved ikke holder i praksis.

Der burde ellers være grund til ydmyghed i Finansministeriet, når ministeriet sammen med Beskæftigelsesministeriet groft undervurderede, hvor mange der ville falde ud af dagpengesystemet som følge af forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år. Prognoser, der ikke bare var forkerte udregninger, men som havde store konsekvenser for rigtig mange mennesker.

Når det gælder miljø og klima har begejstringen heller ikke været stor, men her fornemmer jeg dog nye toner blandt andet i form af vilje til at indregne grønne effekter i de økonomiske modeller. Det er essentielt, fordi vi fremover skal have helt styr på klimaeffekten af den økonomiske politik – tiltag, der trækker den forkerte vej, vil jo betyde, at vi bliver nødt til at gøre tilsvarende mere for at nå klimamålene, og det vil sjældent være gratis.

En økonomisk fremskrivning uden klimaeffekter kan derfor give falsk tryghed. Og så er grøn omstilling langtfra kun omkostninger – det er også vigtigt at indregne de erhvervspolitiske muligheder i, at Danmark går forrest og tager en række grønne teknologier i brug.

Svæk ministeriets magt

Så jeg hilser statsminister Mette Frederiksens organisatoriske nyskabelser (som ligger inden for gældende regler) velkomne, men det kan ikke stå alene.

Finansministeriets magt skal svækkes, men ministeriet skal ikke stækkes. Det skal koncentrere sig om sin opgave; at holde styr på samfundets og statens økonomi. Og så skal ministeriet overlade faglighed til fagministerierne og beslutningskraften til de folkevalgte.

Endelig så skal regnemetoderne også gøres mere retvisende.

Hvis vi ønsker mulighed for reel forandring, en reel styrkelse af velfærden i stedet for lappeløsninger og den klima- og naturpolitik, som hele verden skriger på lige nu, kræver det, at det nye flertal i Folketinget tør udfordre Finansministeriet.

Det bliver ikke nogen nem opgave. Men det er en nødvendig opgave, hvis vi skal male Danmark mere rødt og grønt.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Finansministeriets regnemodeller er forkalkede og forældede.
De har aldrig virket i den virkelige verden.
Det er ganske rigtigt på høje tid, der gøres op med dette ministeriums magtmonopol.

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Sven Elming, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Philip B. Johnsen, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvordan skal det her nu forstås, at der er ikke flertal for handling på de menneskeskabte klimaforandringer?
Tror støttepartierne, at statsministeren kan være børnenes minister og samtidig stjæle deres fremtid?

Det er med fornuft syndebukpolitik, som undskyldning for at stjæle børnenes fremtid i folketinget, EU, USA og resten af verden bør bekæmpes, klimabelastning afgift, en lige fordeling af ressourcer og en økonomi, der ikke belønner de rigeste, er samtidig den bedste globale klimastrategi.

Syndebuk politik anno 2019 USA

Want To Reduce Migration? Spend Money On Climate Change, Not Border Security
Link: https://www.forbes.com/sites/freylindsay/2018/11/30/want-to-reduce-migra...

How Trump’s border crisis is driven by climate change
Link: https://www.washingtonpost.com/world/2019/04/16/how-trumps-border-crisis...

How Climate Change Is Fuelling the U.S. Border Crisis
Link: https://www.newyorker.com/news/dispatch/how-climate-change-is-fuelling-t...

How climate change is pushing Central American migrants to the US.
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/06/us-mexico-immigrat...

Syndebuk politik anno 2019 Asien.

How climate change is triggering a migrant crisis in Vietnam.
Link: https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-vietnam-migrati...

Climate change creates a new migration crisis for Bangladesh.
Link: https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/01/climate-change-dr...

Osv.

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:
Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.
Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Morten Lind, Birte Pedersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Læs her hvordan balancen på de offentlige finanser er et levn fra Tyskland i 1930'erne, og hvorfor det burde være til debat at budgetloven er udformet som den er.

Tidligere departementschef i Erhvervsministeriet Jørgen Rosted har taget tænkehatten på :

https://www.altinget.dk/artikel/tidligere-departementschef-tilstraebt-ba...

Allan Stampe Kristiansen, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Philip B. Johnsen, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

En økonomi der virker for alle tak!

Fra link:
“Samtidig har Nationalbanken erkendt, at de private banker skaber penge til sig selv ved at låne dem ud som kontopenge i stor fart og til en rente, så den samlede pengemængde i samfundet – nu mere end 1.250 mia. kr. – vokser med ca. syv procent om året.

De nye penge havner for en meget stor dels vedkommende som profit hos bankernes aktionærer og direktører. Så når politikerne nu skal planlægge den grønne omstilling via finansloven 2020, er disse penge, op mod 100 nye mia. kr., altså ikke en del af budgettet. Men det kunne de blive..”

Citat Johan Keller
Link: https://www.information.dk/debat/2019/08/pengereform-kan-finansiere-groe...

Liselotte Paulsen, Allan Stampe Kristiansen, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Morten Lind, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Jens Kofoed og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kritikken klinger hult og uden faglig substans når partiet eks. selv foreslår minimums normeringer i vuggestuer og børnehaver i 2025 som kræver at 15% af en ungdomsårgang vælger at uddanne sig til pædagog.
Det er så useriøst og langt ude i hampen alle med magt klapper ørerne i.

Hvis man kritiserer finansministeriet og de dynamiske modeller så skal skal man ligesom have noget konkret evidensbaseret at byde ind med og samtidigt afholde sig fra den slags hjernedøde udmeldinger. Er det ikke muligt at få bedre forhold i daginstitutionerne uden at det skal være så firkantet og plat?. Det minder om Fogs skattestop. Simpelt så enhver idiot kunne forstå det. Det er noget kommunikation og politik satan har skabt.

Det er en ynk at høre ministre klage over at føle sig kørt over af yngste fuldmægtig i Finansministeriet!

Hvis ikke en minister har personlig og politisk pondus nok til, at dialogen med Finansministeriet bliver ligeværdig, så ligger problemet ikke i Finansministeriet, men hos den pågældende minister og hans/hendes departementschef. Kan man ikke argumentere for sine sager, så fortjener de ikke fremme - så enkelt er det. Der er ikke - og bør ikke - være plads til letvægtere.

Lige så ynkeligt er det at høre Pia Olsen Dyhr tale om "fejl og mangler" ved Finansministeriets økonomiske modeller. Modeller, som formuleres og checkes af de skarpeste økonomer og baserer sig på opdateret, uafhængig økonomisk forskning. Hvis SF eller andre partier vil gennemføre politik, som modellerne og økonomerne siger er utilrådelig, så må Pia og de andre stå op for deres politik. De må forklare, at de træffer en politisk beslutning om at gå imod økonomernes råd. Om at de - ud fra ønsker om at opnå et politisk mål - lever med de negative konsekvenser, som økonomerne og deres modeller påpeger.

Den handler om, at politikerne skal påtage sig et ansvar for deres meninger og beslutninger. Ikke om at politikerne skal "vride" modellerne til at understøtte politikernes ønsker og mål. Den slags kaldes fusk, Pia Olsen Dyhr!

Philip B. Johnsen

Økonomi bør aldrig diktere politik.

Folkevalgte politikere bør fortælle finansministeriet den ønskede retning og økonomerne gøre deres bedste til, at økonomien klare sig bedst muligt, inden for de politisk udstukket rammer.

Finansministeriet skal dybest set regne på det, at de får besked på.

Med hensyn til eksisterende regnemodeller, bør det efter min mening konstateres, at de bør kasseres, de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, kolapset af samfundskontrakten demokratiets fallit om man vil, den manglende vision for fremtiden, der ikke er afhængig af olie, gas og kul afbrænding kræver helt nye rammer, at regne ud fra.

Men bevares det er kun min mening, det er naturligvis op til den enkelte folkevalgte politiker, at tage bestik af, hvor godt de selv syntes, at det går.

Den samlede videnskablige konsensus om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens er entydig, men folkevalgte politikere gør, som de vil.

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Rolf Andersen, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Finansministeriet bør være et kontor i Skatteministeriet, der tager sig af at finde ud af, hvad der er brug for af ressourcer for at opfylde regeringens politik.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Hanne Utoft og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, næh, omvendt: Skatteministeriet (og styrelserne under Skatteministeriet) burde være et kontor i Finansministeriet. Det er formodentlig også eneste mulighed for at få SKAT til at fungere.

Finansministeriet har styr på tingene og er ledet yderst kompetent. Styrelserne under Skatteministeriet har ikke fungeret i årtier, og skatteministrene har traditionelt enten været hjælpeløse grønskollinger eller trætte ringvrag.

Steffen Gliese

Nej, Finansministeriet har styr på pengene, det er næsten det modsatte.

Rolf Andersen, Hanne Utoft og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Fin artikel.

Men der er ikke noget nyt i den. Blot en konstatering af virkeligheden.

På tide at tage et opgør mod de forældede regnemodeller der har samme validitet som dogmer i forskellige gamle hellige bøger.
De virker ikke, rationalitet er ikke til stede og den eneste grund til de stadig forefindes er, at nogen dæleme stadig tror på dem.

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Det underligt, at så mange mener at kunne have en mening om "regnemodeller", som de ikke har skygge af forudsætninger for at forstå endsige vurdere...

Carsten Hansen

Underligt at det ikke er åbenlyst for alle at forringelse af dagpengeperioden har ramt langt flere end beregnet.
Underligt at det ikke er åbenlyst for alle at forringelser af syge folks livsgrundlag ikke skaffer flere i job, som ellers beregnet.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Leo Nygaard.

Må det da ikke det ?

Carsten Hansen

Leo Nygaard.

Det dur nok ikke at lade finansministeriet kigge på effekterne af indførelse af basisindkomst.
Dets kugleramme synes at være gået i stykker.

;-)

@Carsten Hansen & Leo Nygaard, sjovt nok er jeres indvendinger mod Finansministeriets økonomiske modeller, at I ikke kan lide resultatet af beregningerne. Men modellerne er altså backet op af landets bedste, uvildige kompetence.

Det er fair nok, at I vil ride jeres politiske kæpheste, som fx basisindkomst. Men I kan sgu ikke forlange, at økonomerne skal støtte jeres løse fantasier, når der ikke er faglig dækning for det. At forlange, at økonomerne skal lave "model-massage" for at supportere idéer, som savner faglig dækning, er useriøst!

Carsten Hansen

Jens Winther.

Nej ; vi kan ikke lide resultaterne.

For de er forkerte

Carsten Hansen

Jeg påstår ikke at jeg er i besiddelse af de vises sten; Men jeg forstår ikke folk der forsvarer regnemodeller der åbenlyst når frem til forkerte resultater.

Kun fastlåste ideologer kan ride deres politiske kæpheste så langt ud at de ikke opdager at de er druknet under dem.

Matematik er eksakt videnskab ; Finansministeriets regnemodeller er ubegrundet tro !

@Carsten Hansen, regnemodellernes resultater er ikke forkerte, bare fordi du ikke kan lide dem!

Kun fastlåste ideologer vil påstå, at det er modellerne, der tager fejl, når modellernes resultater ikke passer til ideologernes idéer.

Man kan have respekt for mennesker, der står op for deres idéer og ønsker for samfundets udvikling og indretning - uanset at man er uenig. Men at beskylde fagkundskaben for at tage fejl, fordi man ikke bryder sig om det, fagkundskaben siger - det er plat og useriøst!

Carsten Hansen

Jens Wionther.

"regnemodellernes resultater er ikke forkerte, bare fordi du ikke kan lide dem!"

Korrekt; De er forkerte fordi de er forkerte !

@Carsten Hansen, regnemodellerne afspejler den bedste, uafhængige, videnskabeligt funderede viden - bakket op af den bedste tilgængelige statistik. Det er ikke en garanti for, at de til enhver tid regner 100% korrekt i enhver sammenhæng. Men det er en garanti mod at de er absolut forkerte.

Carsten Hansen

Jens Winther.

Til dit sidste indlæg er der kun at sige.

Når de af dig omtalte "bedste regnemodeller" kan tage så eklatant fejl, så vil jeg nødig se resultaterne af de dårligste..

Jeg er helt på linie med Pia Olsen Dyhr, og mener der bør tages et opgør med finansministeriets regnemodeller. Det må og skal kunne gøres bedre.

PS: Jeg tror ikke yderligere indlæg fra nogen vil gøre os mere enige.

@Carsten Hansen, jeg er helt klar over, at du og Pia Olsen Dyhr helst bare ville afskaffe Finansministeriet. Heldigvis er jeres indflydelse lige så beskeden som jeres indsigt i regne-modellerne.

Carsten Hansen

Jens Winther.

Til lykke.
Hermed fik du dig selv reduceret til en debattør jeg ikke rigtigt gider beskæftige mig med.

Mit bud er at vi begge overlever min beslutning.

;-)

@Carsten Hansen, I couldn't care less - find dig et ekkokammer!