Læserbrev

Med private investeringer får vi mere ud af udviklingsbistanden

En evaluering af Investeringsfonden for Udviklingslande konkluderer, at 70 procent af de undersøgte investeringer havde høj eller medium effekt på udviklingen i udviklingslande. Kombinationen af offentlig udviklingsbistand og private investeringer virker, skriver Rune Nørgaard
Debat
30. september 2019

I Information den 18. september kritiserer Eigil Johannisson fra Global Aktion, at en del af udviklingsbistanden bruges til at fremme private investeringer i udviklingslande.

Det sker på baggrund af Udenrigsministeriets evaluering af IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande.

Indlægget giver indtryk af en negativ evaluering. At IFU ikke bekymrer sig om at gøre en positiv forskel, og at private investeringer ikke gør meget for de fattigste. Det er ikke, hvad evalueringen siger.

Vi er meget optagede af at skabe udvikling i de lande, vi investerer i. Derfor er vi glade for, at evalueringen siger, at IFU har bidraget til at skabe 80-100.000 job, og at der ofte er skabt øget indkomst for småbønder samt adgang til grøn og billig energi.

I de investeringer, evalueringen har set nærmere på, har 70 pct. haft høj eller medium effekt. Og selv i de sidste 30 pct. har evalueringen fundet »en vis grad af positive resultater«. Og det har vi opnået med en minimal belastning af udviklingsbistanden.

Faktisk er regnestykket, at IFU’s egenkapital på baggrund af et nettoindskud fra staten på 900 mio. kr. i dag har nået 3,8 mia. kr. Derfor har vi sammen med danske pensionsselskaber kunnet etablere en række supplerende fonde.

Det gælder f.eks. Klimainvesteringsfonden på 1,3 mia. kr. og senest Verdensmålsfonden på i alt 4,9 mia. kr. For begge fonde gælder, at 60 pct. af pengene kommer fra private investorer og kun 375 mio. kr. fra udviklingsbistanden. Klimainvesteringsfonden har bl.a. medvirket til etableringen af grøn vind- og solenergi i f.eks. Kenya, Mongoliet og Brasilien.

Johannisson hævder, at mange af investeringerne ville være gennemført alligevel, selv om IFU ikke bidrog. Den påstand kan vi ikke finde belæg for. Evalueringen konkluderer, at IFU’s medvirken havde betydning i mere end 80 pct. af de undersøgte investeringer.

I IFU er vi altid åbne for dialog. Vi kan blive endnu bedre til at skabe udvikling og dokumentere resultater, og det har evalueringen hjulpet os med. Men hvis vi skal indfri verdensmålene, kommer vi ikke uden om også at øge de private investeringer i udviklingslandene.

Af Rune Nørgaard er kommunikationschef i Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her