Klumme

Rune Lykkeberg: De gamle partier skal blive til idealistiske bevægelser

Partiernes medlemmer, lokalforeninger, tradition og forventninger om deltagelse er blevet til paradoksale problemer for vores politiske ledere, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Lars Løkke Rasmussen begik den fejl, at han troede, han ejede Venstre og kunne købe opbakning i partiet med fremgang ved valget

Lars Løkke Rasmussen begik den fejl, at han troede, han ejede Venstre og kunne købe opbakning i partiet med fremgang ved valget

Tariq Mikkel Khan

21. september 2019

For nogle år siden i et stort dansk parti var noget helt uacceptabelt lige ved at finde sted. Det blev en sensation, som udløste panik, og formanden sagde, at hvis dette frygtelige ville ske, ville han gå af. Men katastrofen blev afværget, og urostifterne straffet som en lærestreg for dem, der siden skulle finde på den slags partiskadelig virksomhed.

En gruppe Venstrefolk anført af Søren Pind afslørede i 2003, at de ville diskutere politik på partiets landsmøde! De ville endda sende et principielt forslag til afstemning blandt medlemmerne. Venstre havde vundet valget i 2001, kaldte sig stadig »Danmarks liberale parti« og havde en historisk styrkeposition. Men det blev en eksplosiv konflikt i partiet, at de unge tillod sig at tro på partiets idealer og fremsætte ti såkaldte liberale teser, som medlemmerne skulle kunne vedtage. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Poul Erik Riis
  • Ejvind Larsen
  • Oluf Husted
Steffen Gliese, Poul Erik Riis, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helt grundlæggende er det vigtigt at huske på, - "at teser" - "selvopfundne sandheder, som ingen har bevist gyldigheden af", og de alene dækker over en holdning, som man ønsker er sand.

Kigger vi lidt tilbage - før de ti teser, så udkom AFR's bog, "Fra socialstat til minimalstat", som et politisk manifest, der kom lige fra det yderste højre i Amerikansk politik.

Det var individet - "de rige individer", og deres behov der gik forud for alt andet, som blev hyldet betingelsesløst, og hvor staten politisk også var underlagt disse menneskers grundsyn om deres naturlige rettigheder i samfundet - før alle andres rettigheder.

Politik i dagens Amerika er da også helt og aldeles indrettet efter de store virksomheders interesser, ligesom det også er dem der betaler for politikernes underhold - løn, pension, drift i de politiske kamre i Amerika, og som bekendt "bider man ikke den hånd der fodrer én"!

I 2007-08 så vi med al ønskelig tydelighed hvilke herligheder AFR's økonomiske liberalisme, "med de nye lærebøger" førte til, og hurtigt skulle det glemmes hvad Thor P. fik sagt om den danske økonomi et eller to år tidligere; "snart kan vi købehele verden"!

AFR's politiske model svigtede totalt, og gav i stedet Danmark et økonomisk tab på mindst 400 mia. og dertil skal lægges 6 bankpakker af 500 mia.

Samtidig hermed ødelagde Kristian Jensen Skat i det tiår, så manglende inddrevne skatter af forskellig art, androg omkring 55 mia.

- Det har været et dyrt ideologisk bekendtskab for Danmark og befolkningen med liberalismens økonomiske forståelse, - teser uden realiteter til virkeligheden.

Tilbage står Danmark med bitre økonomiske år efter dette eksperiment, som charlatanen AFR ønskede at gennemføre, for at bevise de liberale "tesers" overlegenhed ved dyrkelsens af individets rettigheder over det fælles samfunds styrker og sammenhold.

Bjarne Tingkær, Martin Sørensen, Ib Christensen, Lars Løfgren, Helle Brøcker og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Der er på tiden ca 139500 medlemmer af de politiske partier, og der frafalder omkring 2.5% om året i et stødt årligt deckline. udviklingen har været status q siden 1960 hvor der var, omkring 650,000 medlemmer af de politiske partier ja omkring 20% af vælgerne var på daværende tidspunkt, faktisk medlemmer af et politisk parti i dag er omkring. 3.3% af vælgerne medlemmer af et politisk parti

og det årlige fald, er på omkring 4000 medlemmer så kurven ned til under 100.000 er ret nem og tegne 1400000 minus 4000 om året ned til 100,0000 er ti år. så om 10-15 år vil der være mindre end, 2% af vælgerene som medlemmer af partierne hvis vi ikke vælger og gøre noget inden da, for at reformere vores demokrati.

jeg har en konkret ide, som kan mobilisere vælgerne, det borger foreslag som har størst opbakning bør komme til folkeafstemning hvert år. på grundlovs dag, sammen med en række andre folkeafstemninger samme dag. vi høre tit at ååå det er så dyrt med en demokratisk afstemning, det koster og så tager man en stor dyb indånding, 100. millioner kr tjoooo siger den matematik kyndige så. og tænker, ok hvor mange vælgere er der her er svaret omkring 4.2 millioner stemmeberettiget til et folketings valg dvs for små 24 kr pr vælger om året, der kan vi afholde en folkeafstemning, som vil vække vælgerens interesse for demokratiet

2 kr om månden pr vælger, er udgiften mens dem der ikke ønsker mere demokrati så siger at det er dyrt til dyb forundring. det er ikke vælgerene der er trætte af demokrati, vælgerne er tætte af politikere som ikke lytter til vælgerne trætte af at være medlemmer af en klappe buuuh klub som det er at være medlem af et politisk parti hvor man gerne skal klappe og buhe på komando,

En årlig afstemning hvor vælgerne selv bestemmer et enme, vil vække demokratiet i danmark.
med en fast årlig afstemning på en fast dag. vil vi få en seriøs debat, om enmet til afstemning og sådan bliver befolkningen vækket for deltage i demokratiet igen. borgerforeslaget vil automatisk nu blive meget intresant da man nu ved at man skal gøre sit benarbejde for sin sag, hvis den skal vinde afstemninge om at blive en folkeaftemning vi behøver ikke engang en ny grundlov, politikerne skal bare være enige om at vinderen af borgerforelaget og skal vi sige tre andre love, nu kommer til folkeafstemning. med nye emner hvert år.

på denne enkle måde vil partierne kunne få flere medlemmer for sagerne vil fange folk og vække intressen, partierne vil nu tage borgerforeslaget alvorligt og selv bruge den til at stille foreslag til afstemning,