Læserbrev

Socialministeren: Det må ikke være en ulige kamp at få den hjælp, man har brug for

Alt for mange mennesker med handicap kæmper en opslidende kamp mod systemet for at få hjælp. Derfor løfter regeringen kommunernes økonomi med 2,2 mia. kr. næste år, skriver socialminister Astrid Krag i dette debatindlæg
Debat
24. september 2019

Velfærdssamfundet bygger på solidaritet og social retfærdighed. Giver livet dig svære kort på hånden, er fællesskabet der for dig. Men det er ikke altid det velfærdssamfund, mennesker med handicap og deres pårørende møder.

Alt for mange oplever at skulle kæmpe en opslidende kamp mod systemet for at få hjælp. De spørger sig selv, hvor retssikkerheden er blevet af. Og det gør indtryk.

Forsker Claus Brygger Jacobi beskriver i en kronik i Information den 17. september, hvordan retssikkerheden alt for ofte ser ud til at komme efter økonomien.

Jeg er meget enig i, at stramme budgetter er en af de største udfordringer for retssikkerheden. Og det er ikke blevet bedre af den tidligere regerings nedskæringer på den kommunale velfærd.

Derfor er det også det første vigtige skridt på vej mod genopretningen, at vi med økonomiaftalen for kommunerne har givet velfærden et markant løft på 2,2 milliarder kroner til næste år.

Men det er ikke nok bare at bruge flere penge. Vi skal sikre, at mennesker med handicap kan have tillid til systemet.

Jeg vil ikke påstå, at jeg har alle de rette svar. Men jeg ved, at vi for det første skal fortsætte med at sætte velfærden først. Vi skal blive klogere på, hvad der er på spil, når vi ser en stor vækst i udgifterne til det specialiserede socialområde, mens borgerne samtidig oplever, at de skal kæmpe en stadig mere ulige kamp for at få hjælp.

For det andet skal vi i fællesskab turde stille de store spørgsmål. Vi skal tænke nyt på handicapområdet. Kan reglerne indrettes anderledes, så de bliver nemmere at forstå? Er der steder, hvor vi må løfte kvaliteten fra centralt hold og for eksempel se på bedre muligheder for at beholde den hjælp, man er blevet visiteret til? Kan vi gøre noget for at hjælpe kommunerne, så de ikke kun skal slukke brande, men får mulighed for at tænke langsigtet?

Og så skal vi for det tredje fastholde et skarpt fokus på retssikkerheden og styrke sagsbehandlingen, så borgere og pårørende kan stole på, at de får den hjælp, de har ret til. Vi skal have rettet op på, at alt for mange kommunale afgørelser bliver omgjort i Ankestyrelsen og understøtte, at der bliver sat ind de steder, hvor man ikke gør det godt nok.

Jeg påstår ikke, at det er let. Men det er vigtigt, at vi tør se udfordringerne i øjnene. Og at vi ikke slipper dem af syne, før vi har fået taget livtag med dem. Vi er i gang.

Astrid Krag (S), social- og indenrigsminister

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her