Læserbrev

Tysklands uambitiøse klimapakke bør straffes med bøder fra EU

EU-Kommissionen skal kunne udstede bøder til lande, der ikke lever op til vores fælles klimamålsætninger, ligesom den kan det til lande, der bryder konkurrencereglerne, skriver europaparlamentariker Niels Fuglsang (S) i dette debatindlæg
26. september 2019

Tyskland vedtog i fredags en klimapakke, der skulle gøre bilkansleren til klimakansleren. Men resultatet er rent til grin, og det går simpelthen ikke.

EU må på banen med bøder til de lande, der bliver ved med at sjofle klimapolitikken, for det er nu, det gælder.

Tænketanke og eksperter har i løbet af weekenden splittet Tysklands klimapolitik fra hinanden.

En rapport, som regeringen selv har bestilt, viser ovenikøbet, at Tyskland ikke kommer til at nå sit reduktionsmål for udledningen af drivhusgasser i 2020.

Det skyldes blandt andet, at den CO2-pris, som man vil indføre fra 2021, ligger på en femtedel af det niveau, der er nødvendigt for at leve op til Parisaftalen.

Vi må fra EU’s side insistere på, at særligt EU’s rige medlemslande lever op til de aftaler, vi indgår i fællesskab.

Det er forståeligt, at lande som Polen, der har så mange arbejdspladser i sort energi, har svært ved at leve op til høje målsætninger. Kulintensive lande uden store økonomiske muskler skal have økonomisk hjælp fra EU. Det bør vi prioritere i det nye syvårige budget, der skal vedtages næste år.

Men når det kommer til Tyskland, der er et af EU’s rigeste lande, som på den måde lægger op til at blæse på vores fælles aftaler, så må EU være klar ved bødekassen.

Hvis ikke EU sætter hårdt mod hårdt her, så risikerer klimapolitikken at blive en dårlig vittighed.

EU-Kommissionen kan indlede retssager og udstede bøder til medlemsstater, der bryder lovgivningen, for eksempel hvad angår konkurrenceregler eller regler for, hvor rent drikkevandet skal være.

EU har ikke tradition for at tage retlige skridt mod lande med utilstrækkelige klimaplaner, fordi det først er om en årrække, at medlemsstaterne bryder lovgivningen, når de ikke har nået deres klimamål.

Det bør ændres, så Kommissionen allerede nu kan udstede bøder til lande, som vi kan se, er på den helt forkerte kurs. Så må landene rette op.

EU kan ikke længere være mr. nice guy over for de medlemmer, der ser stort på klimaet.

Klimabøderne kan passende gå til investeringer i flere vindmøller og udbygning af vores elnet de steder i Europa, hvor der er mest brug for det.

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Marianne Stockmarr
  • Torben Lindegaard
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Torben Lindegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu