Klumme

Atatürks skygge

Tyrkiets væsen i sparsomt udvalg versus dagens uorden
Statue af Gazi Mustafa Kemal Pasha, der var officer og politiker, og Tyrkiets første præsident. Han regnes som grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. 

Statue af Gazi Mustafa Kemal Pasha, der var officer og politiker, og Tyrkiets første præsident. Han regnes som grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. 

Christian Ringbæk/Ritzau Scanpix

18. oktober 2019

Det fortaltes om præsident Gazi Mustafa Kemal Pasha – Atatürk, tyrkerfader, som Mustafa Kemal tog som efternavn – at han hver aften stillede sig ud på balkonen i paladset oppe over Ankara og herfra skuede ud over det trøstesløse syn af Tyrkiets nye hovedstad.

Efter en nedtrykt stund, når præsidenten havde fået nok og erkendt, hvor håbløst det hele så ud, forlod han balkonen endnu mere nedbøjet end dagen før og gik ind og drak sig fuld.

Historien blev før i tiden fortalt i ærefrygt og ærbødig forståelse. Atatürk var ikke en, man bebrejdede noget. Heller ikke at han drak Raki i spandevis og af samme årsag oparbejdede en ansigtskulør, der ikke ligefrem skjulte tilbøjeligheden. At kunne drikke i et islamisk samfund var en af de reformer, som den ophøjede landsfader selv havde signeret.

En kursændring for det tyrkiske statsskib foretaget på forholdsvis få år fra begyndelsen af 1920’erne til Atatürks død små tyve år efter – ikke så overraskende af skrumpelever kun 57 år gammel – syntes i tilbageblik uoverkommelig selv for en supermand af atatürkske politiske og åndelige dimensioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • erik pedersen
  • Anker Heegaard
Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, erik pedersen og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu