Klumme

Breaking news: En rynket dame har indtaget Hollywood med en kæmpe gun

Nu er den her. Actionfilmen med en gammel dame i helterollen. I Terminator 6 spænder 63-årige Linda Hamilton med musklerne og gør op med plastikkirurgiens terrorregime. Men virker den revolution ikke lidt primitiv, spørger sceneinstruktør Katrine Wiedemann i denne klumme
Linda Hamilton er en kvinde, som ikke har fået bortopereret sine naturlige alderdomstegn. Og nu har hun hovedrollen i Terminator 6 - Dark Fate. Linda Hamilton selv udtaler til premieren: »Vi prøver vist at gøre gammel til det nye sort,« men Katrine Wiedemann spørger i denne kommentar, om der ikke er noget ved denne kønsrevolution, som virker lidt primitivt. 

Linda Hamilton er en kvinde, som ikke har fået bortopereret sine naturlige alderdomstegn. Og nu har hun hovedrollen i Terminator 6 - Dark Fate. Linda Hamilton selv udtaler til premieren: »Vi prøver vist at gøre gammel til det nye sort,« men Katrine Wiedemann spørger i denne kommentar, om der ikke er noget ved denne kønsrevolution, som virker lidt primitivt. 

Tolga Akmen

Debat
31. oktober 2019

Torsdag er der premiere på Terminator 6 – Dark Fate, og hvem kommer gående ned ad gaden i traileren med nøgne, muskuløse arme på vej til eller fra voldsudøvelse med et eller andet ædelt formål? Det gør Linda Hamilton, 63 år.

En ældre kvinde med naturlige rynker i en hovedrolle som actionhelt i en hollywoodfilm? Nej, det må være løgn. For en gammel kvinde kan da ikke være actionheltinde. En gammel kvinde er din mor, ikke en mean motherfucker take no shit-voldsudøver.

Men det er Linda Hamilton. Og tilmed en kvinde, som ikke har fået bortopereret sine naturlige alderdomstegn.

»Vi prøver vist at gøre gammel til det nye sort,« udtaler hun charmerende selvbevidst i anledning af premieren på filmen.

For to år siden var det aldrig sket. En forandring må være på vej.

En aldrende revolution

Den første Terminatorfilm havde premiere i 1984. Linda Hamilton spillede også dengang over for Arnold Schwarzenegger.

Linda Hamiltons karakter, Sarah Connor, døde i en tidligere film, men genopstår nu, mere uovervindelig end nogensinde. Der er altså en naturlig forklaring på, hvorfor hun kan få jobbet.

Men plottet er ikke årsagen. For nogle år siden ville Hollywood aldrig have tilladt en ældre kvinde i en bærende rolle som actionhelt. Det er kun muligt, fordi publikum vil det. Det er 2019, der er klar til Linda Hamilton.

Traditionelt set har kvinder i film været mor, madonna, heks eller luder. Den ældre kvinde kunne vælge mellem mor eller heks. Men ikke actionheltinde. Det er breaking news.

Hollywood har ikke råd til at drive kønspolitik, hvis det ikke gavner kommercielle interesser. Hvis en kvindelig skuespiller ikke sælger billetter, kan hun blive væk. Den ældre kvinde har derfor lidt modvind, for ingen gider se på hende. Slet ikke i actionfilm, der traditionelt taler til et yngre, mandligt publikum. Men verden er åbenbart klar til at se en voksen dame spille helt.

Yngre actionheltinder er ikke længere noget særsyn. Vi har set Kill Bill, Lara Croft, Charlies Angles, Hunger Games. Unge kvinder, der sparker, badutspringer og skyder sig igennem tilværelsen som superhelte. Men den ældre kvinde, hun har aldrig været helt i mainstreamkulturen.

Der er noget übercool over Linda Hamilton. At hun efter eget udsagn ikke er plastikopereret, signalerer selvværd. Vi har allerede set resultatet af Hollywoods aldersforskrækkelse i ansigterne på skuespillere, hvis dødsangst har fået dem under kniven et par gange for meget. Linda Hamilton er en revolution under plastikkirurgiens terrorregime. Og folkene bag Terminator 6 er revolutionære i deres tro på, at publikum ikke vil lade sig skræmme væk.

Der sker store ting i disse år. Kvinden bliver gjort fri af en gammelkulturel usynlighed, og hvem er mere usynlig end netop den aldrende kvinde?

Hvis man virkelig vil frigøre kvindekønnet fra undertrykkelse, må man have fat i den såkaldte ageism – den chikanerende usynliggørelse og udskamning af ældre i det offentlige rum. Linda Hamilton er et symbol på, at den kamp er i gang.

Hele kvinder

Hollywood er en kulturel magtfaktor ud over alle grænser. Hvad Hollwood siger, kan høres på den anden side af jorden. Når Hollywood tør vise kvinden som et helt menneske og ikke primært hendes funktion i forhold til et mandligt behov og blik, er vi nået langt.

Men hvorfor skal vi egentlig være heltinder?

Er der ikke noget ved kønsrevolutionen i de her år, der virker lidt primitiv? Hvorfor skal vi portrætteres som stærke på mændenes præmisser?

Er frihed ikke at blive skildret som hele mennesker, og hvad definerer mennesket mere end vores sårbarhed?

Er actionheltinden ikke problematisk, fordi hun stadig agerer som skabt af Adams ribben? Det handler om muskelkraft og voldsudøvelse. Det handler om fysisk overtag. Hvordan ser en kvindelig heltinde ud, som har kvindelige karaktertræk? Hvordan ser Moderen ud? Karrierekvinden?

Det er den moderne kvinde, denne splinternye fusion af gamle roller, som vi trænger til at se behandlet i Hollywood og kulturen i det hele taget i de kommende år. Hvem er hun? Hvem er Kvinden?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Debatindlæg.... suk. Der er masser af ældre damer på tv og i film i alle mulige roller. Nogle har rynker, nogle har ikke. Lad nu folk se ud som de vil og ikke gøre det til noget specielt fordi de i din optik ikke har fået foretaget noget kirurgisk indgreb. Hvad bliver det næste? Skal vi alle klappe og danse når vi får en helt eller heltinde med morgenhår, synligt gule tænder og konstant dårlig belysning i en Hollywoodfilm?

Det må i øvrigt stå for Katrine Wiedemanns egen regning at kalde en 63-årig for "ældre".

charlotte keck

Tak for et godt indlæg.
Der er utroligt få ældre kvinder i hovedroller i amerikansk film og det er dejligt med et brud på denne Hollywoodtradition.
Har du overvejet om din opdeling af kvinderollerne mor, madonna, heks eller luder egentligt ikke også gælder i anden kunst og litteratur?
Tom Finkel: Hvad synes du man skal kalde en kvinde der hverken er ung eller midaldrende?

Charlotte Keck. Opfind selv et nyt term. Hvornår synes du mennesker skal omtales som ældre?