Læserbrev

Catalonierne er ikke modne til den frihed, de kræver, så længe de føler sig hævet over loven

De catalonske separatister ser sig selv som moralsk overlegne, på samme måde som racister gør. Endda så meget at de mener at være uden for loven. Derfor er de ikke intellektuelt modne nok til den frihed, de kæmper for, skriver Finn Janning, der er bosiddende i Barcelona, i dette debatindlæg
Frihed opstår, når man er klar, det vil sige intellektuelt moden, til at lade sig binde af moralske forpligtelser og en respekt for andre mennesker, der tænker en smule anderledes. Så langt er de catalonske separatister endnu ikke kommet. Til gengæld er de gode til at marchere i takt. Og lige for tiden også gode til at brænde biler af, skriver Finn Janning.

Frihed opstår, når man er klar, det vil sige intellektuelt moden, til at lade sig binde af moralske forpligtelser og en respekt for andre mennesker, der tænker en smule anderledes. Så langt er de catalonske separatister endnu ikke kommet. Til gengæld er de gode til at marchere i takt. Og lige for tiden også gode til at brænde biler af, skriver Finn Janning.

Pau Barrena

Debat
21. oktober 2019

Det har altid interesseret mig, hvordan vi mennesker opfinder måder, hvorpå vi kan føle os bedre end andre mennesker, eller bedre end en anden gruppe mennesker. De fleste af os kender til de sørgelige eksempler, som kan rubriceres under racisme, sexisme, misogyni og så videre. Uanset omstændighederne, så findes der i mine øjne ikke noget værre end denne form for selvforherligelse på bekostning af andre.

Af samme grund har jeg heller ingen sympati for de catalonske separatisters uafhængighedskamp. Jeg kan føle empati for deres frustrationer og vrede, forstå de unge menneskers energi, men – og det er et enormt vigtigt men – jeg har også set, hørt og erfaret, hvordan de catalonske separatister ophøjer sig selv på bekostning af resten af Spanien, inklusive de mange cataloniere, som ikke ønsker selvstændighed.

De catalonske separatister er ikke bare bedre, klogere, og mere arbejdsomme, end resten af Spanien, de er også moralsk overlegne. Ifølge dem selv.

Faktisk ophøjer de sig selv så meget, at de mener at være over loven. Ligesom de mener at have en særlig forståelse af begreber som demokrati, fascisme og frihed, som intet har med love, sandhed og moralske forpligtelser at gøre. De catalonske separatister tror, at de kan blive frie ved at kappe alle bånd til andre end sig selv. De er blevet fanget af deres egen selvpromoverende fortælling, der ganske paradoksalt fastholder dem i ufrihed.

Frihed opstår, når man er klar, det vil sige intellektuelt moden, til at lade sig binde af moralske forpligtelser og en respekt for andre mennesker, der tænker en smule anderledes. Så langt er de catalonske separatister endnu ikke kommet. Til gengæld er de gode til at marchere i takt. Og lige for tiden også gode til at brænde biler af.

Finn Janning er filosof og bosiddende i Barcelona

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det her kunne godt trænge til en yderligere dokumentation og forklaring.
Min kone og jeg snakkede i dag lid tom hvorfor man kalder Sjælland Djævleøen og kom ind på det med en hovedstad i "udkantsdanmark" Hvad er det der gør at vi ikke bare kan være sammen i mangfoldigheden? Tragedierne står på hinanden p.t. lige nu er det især kurderne og palæstinenserne der lider og det samme sker i Yemen. Ja Danmark havde engang Skåne m.v. og det ulmer mange steder.

Klavs M. Christensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det må også være frustrerende for de katalonske separatister, at de ikke har flertal i regionen; men det har de aldrig haft.

Meget fin kommentar. Den understrege, at den catalanske nationalisme er ubehagelig, selvom den flere steder sælges som noget andet.

Carsten Svendsen

Mage til udokumenterede påstande skal man lede længe efter.
Den spanske regering udskrev i slutningen af oktober 2017 nyvalg i Catalonien til afholdelse den 21. december 2017. Ved valget stemte 4.360.834 vælgere svarende til knap 82% af vælgerne. Den catalanske løsrivelsesblok, der består af tre partier, vandt absolut flertal. Den tidligere catalanske præsident Carles Puigdemonts løsrivelsesparti, Junts per Catalunya, blev næststørst af alle partier og vandt 34 pladser. Løsrivelsespartierne Esquerra Republicana de Catalunya (32 pladser) og Candidatura d'Unitat Popular (fire pladser) sikrede flertallet i parlamentet. De pro-spanske partier formåede tilsammen at vinde 65 pladser. Det EU-venlige parti Ciudadanos, der bekæmper catalansk nationalisme, blev valgets største parti med 25 procent af stemmerne og 37 pladser. De tre pro-spanske partier Partido Socialista Obrero Español (17 pladser), En Comú Podem (otte pladser) og Partit Popular de Catalunya (tre pladser) tog de resterende pladser i det catalanske parlament.
Er Finn Janning anti-demokrat?

Erik Winberg, René Bach, Steen K Petersen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Jeg bli’r gerne lidt skeptisk, når en befolkningsgruppe bli’r dømt som "ikke intellektuelt modne"

Steen K Petersen, Klavs M. Christensen, Carsten Wienholtz og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Stephan Paul Schneeberger

Problemet er den sammen kritisk kan du have mod en hver nationalist, mod enhver stat mod alle der hævder en stat eller national suverænitet over området, hvordan skal man eller kunne legitmere overherredømmet frem for andre ret til andres herredømme over et område. Det er alt er konsekvensen at statsisme er vold hvis an vil hævde love, og unset om man nyde eller gamle magthaver, og internaliseret gemme frygt eller udøvet direkte for at hævde statens magt. Den dummeste ved artiklen er at tale om umodenhed? Hvad er så den spanske stats vold legitimeret? Demokrati? Det skal du fortale alle de republikaner og anarkister i franko-styrets massegrave og årtiers fængslingede kammerater af CNT og FAI. Den spanske stat er ekstrem eks på stats eneste legitimeret er dens evne til at opdrage og underkue masse i dens interesse - hverken monarki eller republik -anarki!

Arne Albatros Olsen

Det kræver altid en vis modenhed at få et afklaret forhold til Raskolnikov !

Carsten Svendsen: det virker suspekt, at du så veloplyst, som du er, undlader at kommentere, at det parlamentariske flertal skyldes en valglov, der er til udkantscataloniens fordel. Det parlamentariske, og nationalistiske, flertal repræsenterer således ikke et folkeligt flertal (men godt 47 %). Og ved beslutninger så store, som en regions uafhængighed, kan vi vel ikke acceptere hverken mindretal eller sågar simple flertal?

Carsten Svendsen

@Kasper Olsen
Hvordan definerer du demokrati?

Carsten Svendsen

"Olesen" :o)

Daniel Joelsen

Rystende, at nogen syntes at parlamentarisk flertal, 47% folkelig flertal, eller blot ønsket om en uafhængighed er et OK signal for en EU stat om at fængsle politikere og gennembanke folk der vil stemme demokratisk. EU har stiltiende lukket øjnene for disse politiske fanger.

Alvin Jensen, Steen K Petersen, Klavs M. Christensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Er der overhovedet nogen der har læst artiklen? Den handler ikke om stemmeprocenter eller fængselstraf, men påstår at separatisterne i Catalonien er moralsk selvforherligende. Om det passer ved jeg, om de ikke er modne, ved jeg ikke, men de accepterer i hvert fald ikke den gældende lov, hvilket flere her - blandt informations læsere - synes er ok. Ligesom de helelr ikke kun er fredelige "frihedskæmpere" - host host.

Skibenten til det her burte læse noget historie, i sædet for dette partiske indlæg. Alle de indikatorer jeg har hørt om, siger at der er flertal for løsrivelse. Og eneste indikator der vil kunde overtrumfe dem er en folkeafstemning a la den så blev forsøgt stoppet med vold.

Kort efter postyret om løsrivelsen af Catalonien fra det Spanske hovedland, læst jeg en kort artikel skrevet af én, der tilsyneladende havde ret godt kendskab til de politiske forhold dernede, og det blev gjort ganske kort og fyndigt i overskriften; "Det er lettere at tale om løsrivelse, end at tale om den korruption der foregår"!

Finn Janning skriver "moralske forpligtelser" - det får mig til at tænke på J.F. Kennedy's berømte tale om love fra 1962, hvor han siger:
"Americans are free, in short, to disagree with the law but not to disobey it. For in a government of laws and not of men, no man, however prominent or powerful, and no mob, however unruly or boisterous, is entitled to defy a court of law. If this country should ever reach the point where any man or group of men by force or threat of force could long defy the commands of our court and our Constitution, then no law would stand free from doubt, no judge would be sure of his writ, and no citizen would be safe from his neighbors."
Cataloniere er også fri til at være uenige, til at demonstrere, ligesom de har mulighed for at arbejde demokratisk og ændre loven, men hvorfor er Informations læsere ligeglad med, at nogle bryder loven? De fremstår anti-domkratiske