Kronik

Danmark skal ikke kun være verdensmester i vindmøller. Vi skal være en cirkulær stormagt

Verden er i dag kun ni procent cirkulær. Det vil sige, at størstedelen af klodens økonomi fortsat er køb-brug-og-smid-væk. Derfor er det vigtigt, at Danmark går forrest som en cirkulær stormagt. Vi er allerede i gang, men det mangler skala, skriver tidligere direktør for Dansk Affaldssortering Charlotte Fischer i dette debatindlæg
Verden er i dag kun ni pct. cirkulær. Det vil sige, at over 90 procent af klodens økonomi er fortsat køb-brug-og-smid-væk. Det går tilmed den forkerte vej med stigende forbrug af jomfruelige ressourcer.

Verden er i dag kun ni pct. cirkulær. Det vil sige, at over 90 procent af klodens økonomi er fortsat køb-brug-og-smid-væk. Det går tilmed den forkerte vej med stigende forbrug af jomfruelige ressourcer.

Ida Marie Odgaard

Debat
24. oktober 2019

I Danmark handler grøn omstilling om energi. Vindmøller, fjernvarme og elektrificering. Alt sammen vitalt, men omme i kulissen hober alt det, der handler om produktion og forbrug, sig op. Her er den politiske håndskyhed stor og opmærksomhed lille. Vi taler mest om plastik og en afgift hist og pist, men sjældent om det omfattende systemskifte, som en cirkulær økonomi vil kræve af os.

Nu har vi en regering med en erklæret ambition om at gøre Danmark til grøn stormagt. Her bør det ikke være nok at være verdensmester i vindmøller. Danmark skal gøre cirkulær økonomi til ny stærk ledestjerne for sin grønne omstilling og klimaindsats. Vi skal være cirkulær stormagt. Vi er næsten ingen vegne.

Javist, det handler om moral. Danmark er som et af verdens rigeste lande en sort stormagt. Vi er et af verdens mest ressourceforslugende lande.

Men det handler også om cool cash. Jo mere cirkulære og ressourceeffektive vores virksomheder er, desto bedre vil de stå sig på et marked, hvor priserne på råvarer vil gå mere og mere grassat, og hvor verden i stigende grad vil vende ryggen til old school-sælg-brug-og-smid-væk.

Indtil nu har cirkulær økonomi spillet andenviolin i Danmarks grønne omstilling. Vores første nationale plan handlede mest om lidt puljer tilsat vage intentioner. Måske skyldes den svigtende ambition, at der er mere politisk sex i havvindmølleparker end genbrugsbutikker. Men i virkeligheden er cirkulær økonomi ultrahot politisk.

Vi taler om et systemskifte, der vil gribe ind i alle dele af virksomhedernes produktion og borgernes forbrug af alt fra biler og bøffer til legetøj og møbler. Systemskiftet kommer ingen vegne uden modige politikere, der tør sætte ambitiøse mål og gå til roden af de strukturer, vores samfund bygger på.

Grøn stormagt

Klima er på spanden uden cirkulær økonomi. Som den internationalt anerkendte klimaekspert Rachel Kyte fastslog for nylig: Hvis Danmark mener sit nye ambitiøse 70-procentklimamål alvorligt, er der ingen vej uden om cirkulær økonomi. Med andre ord: I bliver kun grøn stormagt den dag, I også gør alvor af cirkulær økonomi.

Hendes pointe rummer en vigtig, men overset sandhed. Det meste af klodens udledninger kommer nemlig fra udvindingen af ressourcer og den efterfølgende produktion. Det gælder for mindst halvdelen.

Parisaftalen afhænger derfor også af vores evne til at omstille til cirkulær økonomi. Sitra har regnet ud, at Parisaftalens mål om 1,5 grader kræver, at hver af os højst udleder 2,5 ton CO2 i vores forbrug i 2030 og 0,7 ton i 2050. I Danmark udleder hver af os ni ton CO2.

Læg dertil, at verden også har desperat brug for cirkulær økonomi for naturens og biodiversitetens skyld. Menneskeheden har siden 1980 fordoblet sit forbrug af ressourcer, der i dag når svimlende 60 mia. ton årligt. Det truer klodens økosystemer og biodiversitet som aldrig før – med op imod én million dyrearter på vej mod udryddelse.

Det haster derfor. Verden er i dag kun ni procent cirkulær. Det vil sige, at over 90 procent af klodens økonomi fortsat er køb-brug-og-smid-væk. Det går tilmed den forkerte vej med stigende forbrug af jomfruelige ressourcer. Det truer klimaet, men også klodens økosystemer og biodiversitet.

Det haster også for Danmark, der har nationale udledninger, der svarer til 35 millioner menneskers ’tilladte’ klimabelastning. Vi har alle udfordringerne, men også mulighederne – med virksomheder, der allerede arbejder cirkulært med nye forretningsmodeller og genanvendte materialer. Borgerne er også i gang med delebiler og secondhand. Men det hele mangler grusomt skala. Den får vi kun, hvis politikerne også gør det til Danmarks ambition at være cirkulær stormagt.

De skal til roden og sikre et gennemgribende opgør med vores måde at producere og forbruge på. Alt skal fremover designes og indrettes, så jomfrueligt metal, plastik, beton og andre ressourcer er nødløsningen. Fremover skal vi som cirkulær stormagt være mestre i at undgå spild, genbruge, reparere, levetidsforlænge, dele og recirkulere – alt fra tøj, mad og papæsker til biler, maskiner og materialer.

Jomfruelige ressourcer

EU har en vigtig rolle, ikke mindst når det handler om grønne produktkrav. Men som ny cirkulær stormagt skal Danmark selv i front med klare mål, stærke incitamenter og offentlig drivkraft.

Danmark mangler i dag langsigtede mål for vores ressourceforbrug. Uden dem mangler danske virksomheder et pejlemærke, der gør, at de tør investere i nye løsninger og materialer. Vi har ganske vist EU-mål for genanvendelse af husholdningsaffald.

Men de forslår som skrædder i helvede. I værste fald fjerner de fokus fra det allervigtigste: At undgå at bruge ressourcer. Tror pokker, at vi her i landet slås med ressourceproduktiviteten, alt i mens affaldsmængderne fortsat strømmer ind.

Andre lande tager affære. Vi bør skele til Holland, der har sat et mål om 50 procent cirkulær økonomi i 2030 og nul affald i 2050. Eller Frankrig, der har et mål om 30 procent reduktion i ressourceforbrug ift. BNP fra 2010-2030. Sådanne overordnede ressourcemål vil fremtvinge den nytænkning, Danmark savner i dag.

Mål skal ikke stå alene. Virksomheder og forbrugere har brug for økonomiske incitamenter, der peger rigtigt og gør genbrug, genanvendelse og deling billigere end alternativet.

Lige nu er vores skattesystem skabt til old school lineær økonomi – med blytung vægt på beskatning af arbejde og marginalt på ressourcer. Grønne afgifter er endda på retur i Danmark og snart på niveau med 1970. Oven i hatten retter vores grønne afgifter sig massivt mod energi og transport, der står for hele 95 procent af provenuet fra de grønne afgifter. Vi har ganske enkelt glemt den cirkulære økonomi og ressourcerne i vores skattesystem.

Vi har brug for en samlet grøn, cirkulær skattereform, hvor vi kigger længere end 50 øre mere for en bærepose. Vi skal hente inspiration i verden omkring os. UK vil for eksempel beskatte al emballage med mindre end 30 procent genanvendte materialer. Philadelphia i USA vil give skatterabat til virksomheder, der kan dokumentere, at de lever op til en vis standard for bæredygtig forretning. Kina har netop besluttet at give deres lokale myndigheder adgang til at beskatte 164 forskellige ressourcer. Alt sammen med det sigte at sænke andre skatter.

Endelig haster det med at spænde en af verdens stærkeste offentlige sektorer offensivt for omstillingen til grøn, cirkulær økonomi. Offentlige myndigheder køber ind for over 300 milliarder kroner årligt. Hvor har vi forsømt den muskel. Området skriger på en ny national indkøbsstrategi med mål for også den grønne, cirkulære bundlinje.

Det kan for eksempel være andelen af indkøb, hvor der bruges miljømærker eller stilles krav om genanvendte materialer eller til reparation. Lad os kickstarte et positivt kapløb om, hvilke kommuner der kan spare mest på de jomfruelige ressourcer, når de køber ind.

Som ny cirkulær stormagt vil vi kunne hente betydelige gevinster. Studie efter studie viser, at cirkulær økonomi ikke alene giver mindre CO2 og forbrug af ressourcer, men også skaber ny forretning og nye job. Eksperter verden over hepper på cirkulær økonomi. Det starter med, at Danmark sætter ambitionen.

Charlotte Fischer er tidligere direktør for Dansk Affaldsforening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Fra artikel
“Parisaftalen afhænger derfor også af vores evne til at omstille til cirkulær økonomi. Sitra har regnet ud, at Parisaftalens mål om 1,5 grader kræver, at hver af os højst udleder 2,5 ton CO2 i vores forbrug i 2030 og 0,7 ton i 2050. I Danmark udleder hver af os ni ton CO2.”
Citat slut.

Det er ikke helt rigtigt,

Opgaven er ‘reduktion’ af CO2 i atmosfæren.
Ikke mindre udledning af CO2, den tid er forbi for mange år siden, kvoten er opbrugt!

Der er et par ting ved Paris aftaler der må påpeges.

Faktum er at for at nå målene i Paris aftalen 1,5˚C. maksimal temperaturstigning som folketinget har tilsluttet sig, det er aftalen alle der har underskrevet tager udgangspunkt i, er der budgetteret med at suge enorme mængder CO2 ud af atmosfæren, det er udsugning og opbevaring af CO2 i en målestok der kræver, ikke til dato opfundet teknologi, CO2 skal efterfølgende opbevares i jorden på samme måde som man i dag opbevare atomaffald, uden mulighed for at CO2 kan undslippe igen.

Flytrafik og shipping der ikke er medregnet i Paris aftalens max. 1,5˚stignings målsætning, Danmark har verdens syvende største flåde af skibe og blandt dem de største og mest forurenende.

Globalt årligt udleder global flytrafik ca. 950 millioner tons CO2.
Globalt årligt udleder global shipping 800 millioner tons CO2.

Fra Global Sustainable Development Report 2019.
“Achieving the global warming target (with a significant overshoot above 1.5 o C warming) would only be possible through a rapid and large-scale deployment of technologies that remove CO2 from the atmosphere.

However, although technologies that can do so are under development, none as yet exist at the scale needed for the required impact.

Another scenario assumes that improvement in people’s lives must be accompanied by lifestyle changes that lower total energy demand, while also reducing the land and greenhouse-gas intensity of food consumption.

Social, business and technological innovations would generate services with far lower total energy use, while diets across the world would move towards better nutrition, with improved agricultural productivity, and preferences for less livestock-intensive foods that would lead to change.”

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Søren Kristensen

Jeg savner info om hvad der faktisk sker med vores affald pt. Hvorfor laver DR ikke noget public service om emnet? Køleskabet og den gamle sofa, hvad bliver der af det og hvordan sortes og genanvendes plast, jern, porcelæn osv. i virkeligheden? Hvor grundig kan det betale sig selv at være, når vi selv sorterer hjemmefra? Sorteres ting som vi forventer eller ryger det hele bare ned i det samme hul, som nogen påstår? Hvorfor ikke udrydde myterne, få facts på bordet og ud fra en nøgtern vurdering finde ud af hvad der kan gøres bedre? I gamle dage lavede DR nogle udsendelser om hvordan ting biiver fremstillet, helt almindelige ting, som en dåse ærter eller en æske tændstikker og det er også interessant. I dag er det mindst lige så interessant hvordan ting bliver kasseret. Hvad bliver der af den gamle vaskemaskine, alle de flasker og dåser vi samler, el-skrottet osv. Man hører og ser så lidt om emnet, at man fristes til at tro at der er alt for lidt at være stolt af.

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Søren Kristensen
Fakta om forbrug og konsekvensen af overforbrug er et økonomisk tværpolitisk blasfemisk emne, at oplyse om traditionelle vækst økonomers samfundsskadelige uddanelse, deres profesionelle virke og samarbejde med folkevalgte politikere, der er terror mod befolkningen er tabu!

Artiklen handler om dette, uden at skrive det lige ud.

Fakta politisk på dette område er tværpolitisk ‘alternative fakta’ om den økonomisk væksts velsignelse, det der i den virkelige verden gør at Danmark samlet set konstant år efter år udleder fortsat mere CO2 årligt, når ‘alt’ medregnes.

Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Søren - jeg ville gerne vide, HVORFOR EU f.eks. ikke stiller krav om et produktdesign, der er nemt - og billigt - at reparere/opdatere.
Skoleeksemplet bør være en fairphone, som du sådan set selv kan opgradere:
https://www.fairphone.com/en/project/extending-life-span/

Jens Mose Pedersen

Et eksempel på hvor svær cirkulær økonomi er. Jeg er den lykkelige ejer af en elektrisk plæneklipper med genopladeligt batteri. Nu er opladeren lige gået i stykker. Jeg har skilt opladeren ad - det kunne dog lade sig gøre - og konstateret at en lille 8-benet chip er brændt af. Hvis jeg viste hvilken chip det var og havde chippen kunne jeg sikkert endda selv lodde den ud og sætte en ny ind. Sådan en chip koster højst et på kroner. Men, men, men. Det kan jo slet, slet ikke lade sig gøre. Service afdelingen som jeg fik fat i var såmænd flinke nok, Men et diagram med hvilken chip det er, endsige en erstatnings chip, det var langt over deres grænser. De fik opladeren samlet og kendte intet til hvad der var inden i. At sende den til fabrikken og få dem til at åbne opladeren, finde fejlen, sende opladeren retur osv. ville jo koste vanvittigt meget mere end bare at købe en ny oplader. Den lå jo lige på lageret.
Så jeg måtte købe en ny oplader til 800 Kr. Og ejer nu en ny oplader til 800 Kr der virker og en gammel oplader hvor der er en ukendt defefkt chip som ville koste 2 Kr men som nu er 0 Kr værd fordi ingen vil røre den. Tværtimod indeholder den plastik, elektronik og kemikalier som det vil koste op mod 100 Kr at recirkulere til dele med langt lavere værdi.
Suk. Cirkulær økonomi er ikke helt let.

Randi Christiansen, Trond Meiring og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Mon ikke en hel del kunne klares med bedre lovgivning og krav til producenter?

Claus Bødtcher-Hansen, Ete Forchhammer og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar