Læserbrev

Danskundervisning for udlændinge bør være gratis

Gode danskkundskaber er afgørende for, om udenlandske arbejdere og studerende falder til i Danmark, derfor bør vi skrue gebyrerne for danskundervisningen helt i nul, skriver danskunderviser Pernille Lemvig-Fog i dette debatindlæg
Debat
30. oktober 2019

Gebyrerne for danskundervisning for udlændinge skal »sættes ned til et rimeligt niveau«, skriver regeringen og dens støttepartier i deres forståelsespapir. Det er en vigtig prioritering, for vi har brug for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, og vi ønsker at fastholde udenlandske studerende efter afsluttet eksamen.

At kunne dansk er nøglen til at falde til i Danmark, personligt såvel som professionelt. Men hvorfor? Kan man ikke bare klare sig på engelsk eller bare tale med ’sine egne’?

Jo, måske. I hvert fald hvis man ønsker at leve i sin egen niche, i en boble af midlertidig karakter. Men ikke som fuldgyldig samfundsborger. Et par eksempler:

It-eksperten, som klarer alt professionelt på engelsk, men i de uformelle situationer – i svingdøren, ved kaffeautomaten, ved frokosten – er han eller hun udelukket fra den småsnak, som ofte er en kilde til vigtig information og vigtige kontakter.

Håndværkeren, som gerne vil anerkendes for sin kunnen, men er udelukket fra formel uddannelse og opkvalificering på grund af sproget.

Forældreparret, som føler sig hæmmet i forhold til vuggestue og børnehave og er hægtet af, når børnene har deres danske kammerater med hjem.

Den studerende, som gerne vil bruge sin uddannelse i Danmark, men som oplever sine sproglige mangler som en barriere i jobsøgningen.

12.000 kroner for et danskkursus kan måske opfattes som en rimelig pris. Men ikke for en studerende med stram økonomi. Ikke for håndværkeren, som arbejder for en lav løn på grund af utilstrækkelige formelle kvalifikationer. Som vidensarbejder får man det måske betalt af arbejdspladsen, men hvad hvis man ikke gør? Og hvad med ens ægtefælle?

Regeringens udkast til finansloven for 2020 har fine ord om et mangfoldigt arbejdsmarked og integrationstilbud for arbejdstagere og deres ægtefæller. Men ikke et ord om at lette adgangen til danskundervisning. Det vækker undren.

Sproget er essentielt, når det gælder fastholdelse af dem, vi gerne vil have. De skal ikke bare klare sig, de skal trives så godt, at de bliver her. Burde vi ikke rulle den røde løber ud og byde den studerende, håndværkeren og vidensarbejderen velkommen med et gratis danskkursus?

Pernille Lemvig-Fog, cand.mag. og underviser i dansk som andetsprog

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her