Folk

FOLK

Debat
3. oktober 2019

Kriminel

En fange i Herstedvester Fængsel, som juridisk er kvinde, men som også har mandlige kønsorganer, er utilfreds med, at hun bliver nøgenvisiteret af mænd og bor i mandeafdelingen. Det fortæller Radio24syv. Kvinden er tidligere blevet dømt for at voldtage en kvinde.

Susanne Branner Jespersen

Generalsekretær i LGBT Danmark Susanne Branner Jespersen kalder sagen »absurd« og mener, at det er diskriminerende at holde den pågældende fange på en mandeafdeling. Kvinden har da også lagt sag an og kræver at blive flyttet til en kvindeafdeling og få 80.000 kroner i erstatning.

Bjarke Oxlund

Hos Institut for Menneskerettigheder er man mere i tvivl:

»Man skal huske på, hvorfor vi har kvindeafsnit. Det har vi ud fra et beskyttelseshensyn på binært køn – altså kvinder, som skal beskyttes mod overgreb af mænd,« siger teamleder i Køn og Identitet Bjarke Oxlund til Radio24syv.

Margrethe Vestager

Muligheden for et juridisk kønsskifte har eksisteret siden 2014. Dengang blev der spurgt til opdelingen i fængslerne, og daværende indenrigsminister Margrethe Vestager (R) sagde, at man skulle finde en »en mindelig løsning«. Nu skal den mindelige løsning altså findes i retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det skal også lige tilføjes, at den kvindelige fange med de maskuline kønsorganer to gange er idømt forvaring på grund af grove voldtægter.