Læserbrev

Der bliver ikke fred i Syrien, så længe andre lande blander sig med bomber

Den ustabile situation i Syrien kan ikke løses med flere bomber og mere ødelæggelse. Fredelige løsninger kan ofte være besværlige, men de er ikke umulige, skriver fredsvagt Kristian Svendsen i dette debatindlæg
Debat
18. oktober 2019

Erdogans voldsomme overgreb på kurderne i Syrien er en forudsigelig hændelse. Tyrkiet har i årtier slået hårdt ned på kurderne, som i forvejen har få venner og allierede. De kurdiske landsoldater i YPG kunne bruges i Vestens kamp mod Islamisk Stat, men nu hvor USA endelig er på vej ud, vil Tyrkiet bombe området for at undgå en kurdisk statsdannelse i Syrien.

En fredelig løsning på denne konflikt kunne være, at Syrien og de syriske kurdere kunne blive enige om en form for selvstyre ligesom styret i det nordlige Irak – dog gerne bedre end det. Eventuelt med Assads allierede, Rusland, som mægler.

Et Rusland, som muligvis kunne bringe parterne til enighed gennem dialog og gensidig forståelse – men uden brug af bomber eller andet militært isenkram, som nu i otte år har gennemsmadret Syrien med tusindvis af døde og sårede og millioner af flygtninge til følge. Med tab af hverdag, kultur og fremtid til følge. Alt sammen til ingen verdens nytte.

For der opnås ingen fred i Syrien, så længe forskellige lande blander sig med krig og bomber. USA skulle aldrig have taget endnu en krig i Mellemøsten. De skulle for længst have lært af krigsfiaskoerne i Afghanistan, Irak og Libyen.

Fredsvagten ved Christiansborg, som jeg har været en del af i otte år, har fra sin start for 18 år siden påpeget, at krig er en afstumpet og kortsigtet løsning, som kun skaber mere terror, had, forråelse – og sorg.

Fredsvagten håber med sin daglige tilstedeværelse på Slotspladsen at kunne påvirke beslutningstagerne til at forstå, at krig ikke skal være en accepteret løsning på konflikter.

Vi håber med vores daglige tilstedeværelse at kunne få folk til at forstå at det at bevare freden kræver mod, viden, indsigt, mægling – og tid. Vi ønsker os et Danmark, som verdens lande kan ringe til, når de har brug for en begavet, human mægling i stridigheder og konflikter.

Det kan Danmark ikke i dag, fordi vi i årevis som logrende halehæng har bundet os totalt og hovedløst til USA’s og NATO’s krigsengagementer. Og nu står Iran måske snart for tur.

Lad det ikke gå den vej. Lad os vælge freden og dialogens besværlige vej, så syrerne og kurderne igen kan leve i en fredeligere hverdag.

Af Kristian Svendsen, fredsvagt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her