Klumme

Grænserne for journalisters neutralitet er under genforhandling

BBC-værten Naga Munchetty kaldte et tweet fra Donald Trump ’gennemsyret af racisme’ og blev først kendt skyldig for at overtræde regler om studieværters neutralitet. Siden er hun gået fri efter pres fra kritikere, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg
Efter at BBC-værten Naga Munchetty kaldte et tweet fra Donald Trump ’gennemsyret af racisme’, blev hun i første omgang kendt skyldig for at overtræde regler om studieværters neutralitet. Men skal man også være upartisk, når det drejer sig om racisme, kvinders rettigheder eller mishandling af børn, spørger Lasse Jensen i denne klumme.

Efter at BBC-værten Naga Munchetty kaldte et tweet fra Donald Trump ’gennemsyret af racisme’, blev hun i første omgang kendt skyldig for at overtræde regler om studieværters neutralitet. Men skal man også være upartisk, når det drejer sig om racisme, kvinders rettigheder eller mishandling af børn, spørger Lasse Jensen i denne klumme.

Ritzau Scanpix

2. oktober 2019

Skal man være balanceret og neutral, når det drejer sig racisme? Nej, mener BBC’s generaldirektør Tony Hall, der mandag meddelte samtlige næsten 22.000 medarbejdere i verdens største public service-station, at han efter voldsomt pres havde omgjort en beslutning om, at en kendt morgenvært havde overtrådt BBC’s retningslinjer om at være fair, neutral og balanceret.

Den 44-årige Naga Munchetty, der er af asiatisk afstamning, blev i en direkte udsendelse den 17. juli bedt af sin (hvide) medvært Dan Walker om at kommentere præsident Donald Trumps tweet fra dagen i forvejen om, at fire ikkehvide demokratiske kongresmedlemmer burde »rejse hjem til de totalt fallerede og kriminalitetshærgede lande, de kommer fra«.

Munchetty sagde, at hun selv havde oplevet, at folk opfordrede hende til at rejse hjem, til hvor hun kom fra, og at bemærkningen var »gennemsyret af racisme«. Hun sagde, at hun var »rasende, og at mange mennesker ligesom hende også ville være det over, at en mand i hans position synes, det er i orden at overskride grænsen med sit sprog«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Olaf Tehrani
  • Dorte Sørensen
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Olaf Tehrani, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

At kommentere åbenbar rascisme som dét det ér, er vel lige så neutralt som at beskrive farven på en dør.
Der er rigeligt med uhyrlige synspunkter i verden. At behandle dem med respekt, er det samme som at kolportere deres udbredelse. At nogle ytres af en præsident, gør dem hverken valide eller rimelige.

Det mest uhyrlige ér, at hele verden skal skrue den alvorlige mine på og anerkende hvad Trump lukker ud på twitter. Vanvid har ramt verden!

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, René Bach, Bastian Friborg og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Bastian Friborg

Journalister skal efter min mening reportere facts. Det er et fact at Trump tweeter racistiske bemærkninger og udtaler sig racistisk, og altså må formodes at være racist. Det er ikke en journalists opgave, at sige 50-50, at nok var Trumps tweets og udtalelser racistiske, men måske er manden bag ikke racist... Det giver ikke mening.

Facts er facts, og direkte adspurgt, så skal man selvfølgelig ikke bevæge sig ud i noget 'øh-bøh. måske måske ikke', man skal give klare facts! Så må seerne gøre med disse facts, hvad de vil.

Ja, det skal man ! Altså som svar på det spørgsmål, Lasse Jensen stiller til sidst! Og en journalist på BBC og andre offentlige (public service) radio-stationer kan ikke tillade sig, efter min mening, at kalde en præsident, en anden person, en politiker mm. for racist! Journalisten kan derimod godt, og selv det er at strække den, tillade sig at kalde f.eks. Trumps politik racistisk med eksempler på dette!

ps: Hvornår stopper dette bekræftelsesvanvid? som man skal gøre for at poste et indlæg her?