Klumme

Hooliganismens ånd er kommet ind i politik

Den øgede politiske vold i lande som USA, Storbritannien, Indien og Brasilien kan føres tilbage til folkevalgte politiske lederes brug af opflammende retorik. En retorik, hvor de hænger deres politiske modstandere ud som ’folkefjender’ og ’forrædere’
Væksten i politisk vold i lande som USA og Storbritannien bliver aktivt ansporet af demokratisk valgte ledere, hvilket er yderst foruroligende, skriver Ian Buruma i dagens klumme.

Væksten i politisk vold i lande som USA og Storbritannien bliver aktivt ansporet af demokratisk valgte ledere, hvilket er yderst foruroligende, skriver Ian Buruma i dagens klumme.

Pierre Berthuel

23. oktober 2019

Alan Clark, en nu afdød politiker fra Thatcher-æraen, der var berygtet som en kvindebedårer med skarpe højreorienterede synspunkter, beklagede engang over for mig, at den legendariske kampånd, hvormed briterne vandt verdenskrige og opbyggede imperier, ikke længere var i syne.

Halvt i spøg påpegede jeg over for ham, at han kunne finde et rigt aggressionspotentiale blandt de engelske fodboldhooligans, som vandaliserede barer og udebanestadioner. Med et drømmende blik svarede han, at her unægtelig var energier, man en dag måtte håbe at finde »bedre nytte« for.

Nu er dagen tilsyneladende kommet, hvor hooliganismens ånd søges politisk nyttiggjort: Højreradikal terrorisme er i fremvækst i Storbritannien, og britiske politikere, som er imod et hårdt Brexit, modtager dødstrusler.

I 2016 blev Jo Cox, parlamentsmedlem for Labour og markant Brexit-modstander, myrdet af en mand, som råbte »Britain First!«, da han skød og stak hende.

Forurettelse

I USA har højreekstremistiske grupper hærget i byer som Charlottesville og Pittsburgh under kampråb som Jøder vil ikke udskifte os!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
Johnny Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu