Klumme

Hvordan kunne solen skinne så nådesløst, når min pige netop var død?

I denne uge måtte kultur- og kirkeminister Joy Mogensen opleve den store sorg at miste sit lille barn. Oplevelsen står Joy Mogensen ikke alene med, spædbørnsdød sker oftere end man tror. Omgivelserne kan ikke omgøre tragedien, men de kan gøre det nemmere for de sørgende at vende tilbage til livet
Nanna Goul mistede sin førstefødte datter for syv år siden. Det sker for flere, end man tror, skriver Goul. Alene i hendes vennekreds er de mindst fire par, som har oplevet af miste deres barn kort før eller ved termin.

Nanna Goul mistede sin førstefødte datter for syv år siden. Det sker for flere, end man tror, skriver Goul. Alene i hendes vennekreds er de mindst fire par, som har oplevet af miste deres barn kort før eller ved termin.

Anna Agnete Nissen

11. oktober 2019

Det var en meget smuk efterårsdag for godt syv år siden, da min førstefødte datter døde.

Jeg kan huske det tydeligt, fordi jeg lå på Rigshospitalet og stirrede ud på træerne, parken ud mod Tagensvej, og at vejret gjorde tragedien næsten endnu mere ubærlig.

Hvordan kunne solen skinne så nådesløst, himlen være så skyfri og efterårsbladene bære så varme farver, når min pige netop var død?

Jeg var som litterat uddannet til at lede efter objektive korrelater, men jeg fandt ingen den dag.

Tiden lige derefter var travl og surreel. Jeg kunne knap gå efter fødslen, men jeg måtte med netunderbukser, fødselsbind og min kæreste som krykke, stavre rundt på sightseeing på kirkegård efter kirkegård for at finde ud af, hvor det bedste sted ville være for vores datter at blive begravet.

Vi så på små kister, udpegede økologiske urner, et gravsted, talte med præster, valgte salmer og fandt et sted, hvor man kunne drikke gravøl.

Vi kom igennem dagene, fordi vi skulle stå op om morgenen for at sørge for, at vores datter fik den afsked, hun havde fortjent. Vi kom igennem begravelsen og så pludselig – så var der helt stille.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Frede Jørgensen
  • niels astrup
  • Agnete La Cour
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, Frede Jørgensen, niels astrup, Agnete La Cour og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Holm Møller

Ja oplevelser som disse, må vi leve med, livet ud. Da min kæreste læste op fra det Joy havde skrevet, knækkede min film og jeg græd som en pisket. Det barn jeg mistede som far var helt tilbage i 1985. Måske kom min reaktion ekstra stærkt, fordi jeg her i september har fået at vide at det ny er tiden hvor min egen tid rinder ud. Jeg har fået tilbagefald af min egen kræft i budspytkirtlen, og alle behandsmuligheder er opbrugt. Jeg kan bare iagttage at kræftknuden vokser sig stadig større.
Ja livet er kun til låns.

Arne Albatros Olsen, Søren Mortensen, Sofie Jørgensen, Annika Rasmussen, Stella Nielsen, Anina Weber, ingemaje lange, Frede Jørgensen, Agnete La Cour og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Skidegod artikel. Måske bør I overveje at låse den op - om kort tid. Der er helt sikkert par, og pårørende/venner, der vil kunne få hjælp her.

Sofie Jørgensen, Signe K. Stranddorf, Anina Weber og ingemaje lange anbefalede denne kommentar