Klumme

Ja, samtykkelov er rød symbolpolitik, men det er ikke en dårlig ting

Regeringen er på vej med et konkret lovforslag om samtykkebaseret voldtægtslovgivning. Det vil være på sin plads, hvis man indrømmer, at det er symbollovgivning. Det betyder imidlertid ikke, at den ikke vil føre til flere domfældelser, skriver journalist Mette-Line Thorup i dette debatindlæg
8. oktober 2019

På venstrefløjen bryder man sig ikke om symbolpolitik, når højrefløjen eksempelvis bruger det på udlændingeområdet og indfører krav om håndtryk og burkaforbud.

Nu er den socialdemokratiske regering imidlertid på trapperne med en ny, samtykkebaseret voldtægtslovgivning, hvor det »tydeliggøres, at enhver seksuel handling, herunder samleje, skal bygge på gensidig frivillighed«, som det hedder i lovkataloget.

Kritikken af lovændringen har netop gået på, at der vil være tale om symbollovgivning.

Men der må man bare sige, at ja, det er det. Love er altid symboler og udtryk for, hvad samfundet mener er rigtigt og forkert.

Og i Danmark er der brug for at tydeliggøre, at sex skal ske frivilligt, eftersom rigtig mange kvinder og også en del mænd udsættes for voldtægt.

Grunden til, at symbollovgivning er acceptabel i forhold til samtykke, er, at ændret lovgivning formentlig også vil føre til ændret praksis ved domstolene – altså flere domfældelser. Der vil altså ikke kun være tale om symbolpolitik, som ikke medfører forandringer.

Flere domfældelser for voldtægt handler nemlig også om, hvordan lovene fortolkes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

“Typisk er voldtægtssager ord mod ord” . Lige præcis, og det vil de også være med en samtykkelov - med mindre man samtidig lader bevisbyrden påhvile den anklagede. Det er, som om nogle er tilbøjelige til at glemme, hvad rollefordelingen er i voldtægtssager.

Eva Schwanenflügel

Det er ikke nok med ny lovgivning, selvom den er velkommen.
Politiet bør også uddannes i at interviewe ofre for voldtægt, så de ikke intimideres eller afstår fra at anmelde i det hele taget, fordi processen indebærer et nyt psykisk overgreb.

Eva Schwanenflügel

PS. Miniserien "Unbelievable", der netop omhandler en voldtægt der af politiet fejes ind under gulvtæppet, kan stærkt anbefales.
Den bygger på en virkelig historie, og kan ses på Netflix.

Al lovgivning er vel i princippet symbollovgivningen, da det netop skal vise hvad der er rigtigt og forkert. I en ideel verden blev en lov jo ikke brudt, men virkede blot præventivt ved at sætte rammen for hvad der er tilladt. Så samtykkelov giver fint mening, også selvom den næppe retsligt vil betyde flere eller nemmere domsafsigelser, så kan det da kun hjælpe på den generelle forståelse for hvad en voldtægt i det hele taget er.

Det målet er her er at fjerne politiets muligheder for normal afhøring da politiet fratages mulighed for at stille sig neutralt og stille spørgsmål der potentielt kan påvise den anklagedes uskyld. Ligeledes skal fysiske beviser tælle mindre hvilket til enhver til vil ligge den anklagede til last.