Klumme

Kulmilliardær var tæt på at købe Le Monde, men så gik medarbejderne på barrikaderne

Det rystede medarbejderne, at den tjekkiske milliardær Daniel Křetínský ville overtage aktiemajoriteten i fransk journalistiks kronjuvel Le Monde. Men de lykkedes med at sikre den redaktionelle frihed, der er så svær, når man er et privatejet medie, skriver mediejournalist Lasse Jensen i denne klumme
I foråret gik Daniel Křetínský efter at overtage aktiemajoriteten i fransk journalistiks kronjuvel Le Monde, og så blev der ballade. 400 franske kunstnere og intellektuelle bakkede offentligt op om Le Monde-journalisterne, der frygtede, at deres redaktionelle frihed ville blive kompromiteret af en mand, der tjener milliarder på kulfyrede kraftværker.

I foråret gik Daniel Křetínský efter at overtage aktiemajoriteten i fransk journalistiks kronjuvel Le Monde, og så blev der ballade. 400 franske kunstnere og intellektuelle bakkede offentligt op om Le Monde-journalisterne, der frygtede, at deres redaktionelle frihed ville blive kompromiteret af en mand, der tjener milliarder på kulfyrede kraftværker.

THOMAS SAMSON

16. oktober 2019

Respekterede medier og store fodboldklubber udøver en særlig tiltrækningskraft på nogle af denne verdens nyrige. Arabiske oliesheiker og russiske oligarker har købt klubber som Paris Saint-Germain, Manchester City og Chelsea. Verdens rigeste mand, Amazon-ejeren Jeff Bezos, har købt The Washington Post, og sønnen af en russisk oligark købte den store franske avis Le Soir i 2009 – kun for at lukke den to år efter.

Motivet for købene er sjældent profit, men, som det franske blad Le Parisien skrev sidste år, nok mere ønsket om at købe sig til respekt og international anerkendelse.

Det seneste års tid har en tjekkisk milliardær ved navn Daniel Křetínský købt sig vej ind i den franske medieverden. Křetínský er uddannet i Frankrig og taler flydende fransk. Hans formue anslås af Forbes Magazine til at være på knap 22 milliarder kroner, og den er oprindeligt opbygget på billige opkøb af kulkraftværker i Østeuropa. Han ejer en af Tjekkiets største medievirksomheder Czech Media Center og det førende fodboldhold Sparta Praha.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Steffen Gliese
  • Henrik Brøndum
  • Eva Schwanenflügel
Tommy Clausen, Steffen Gliese, Henrik Brøndum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Jensen

Ak ja - Le Monde

Der var engang, da Information abonnerede på Le Monde's artikler ....
lad os få det abonnement genoplivet.

Mediapart, som har en engelsk og spansk udgave, har købt sig helt fri for aktier i en smart struktur. De er et ret betydningsfuldt medie i Frankrig, som kun er virtuelt. De laver dybdeborende journalistik, og behandler også kultur og filosofi. Macron var gæst et par timer lige før valget, og lovede dem et til, et år efter. Det skulle fortsætte hvert år, men Macron brød sig ikke om kritiske spørgsmål. De har afsløret mange korruptionssager mm, som store medier modvilligt dækker. Se hvordan her https://blogs.mediapart.fr/edwy-plenel/blog/151019/mediapart-no-longer-h...

Le Monde er kommet med flere afsløringer om den franske regerings metoder.
1. Benalla, Macrons body(gard), tog 1.maj politiuniform på og tæskede/arresterede demonstranter(helt ulovligt). han havde skydevåben(helt ulovligt), en ransagning af hans hjem blev udsat fordi han havde glemt sine nøgler(?) og hans bankboK’s forsvandt følgende nat. Le monde publicerede en optagelse hvor Bennala, som skulle forhøres i senatet over ulovlighederne, citerer fra tweeds fra Macron som siger:”du er stærkere end dem, du smadrer dem, det er derfor jeg ansatte dig”. Han laver forretninger nu og dengang med russisk/israelske oliggarker, og er aldrig dømt. (Demonstranter bliver arresteret og dømt for at medbringe svømmebriller imod tåregas)
2. De har forleden lavet en rekonstruktion af en gul vest som blev skudt (til slemt kraniebrud) i hovedet. Den viser at politiet bruger lydgranater og gummikugler ulovligt, ved nat bruge dem som angreb/forfølgelsesvåben. De må kun bruges hvis de selv er i fare. Macron og indenrigsminister Castaner fortsætter med at forsvare politiets ulovlige voldelige adfærd. https://youtu.be/79GJ4DYYVlc
Regeringen regerer alene på 22% tilslutning. Kun 23% stoler på medierne. En republik i ruiner hvis største emne i disse dage er en kvinde som havde tørklæde på som frivillig Medhjælper, så en klasse kunne opleve et kommunalmøde.