Klumme

Kunstens slaglængde

I anledning af en rund dag og en opsang til tronen
4. oktober 2019

I disse dage er det 350 år siden Rembrandt døde. Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Almindeligvis bare Rembrandt. Der findes kunstnere alle kender: Mozart, Beethoven, Shakespeare uden at være fortrolig med så meget som en node af Mozart eller Beethoven eller andet end Hamlet med hånden om kraniet.

H.C. Andersen er derimod så berømt, at alle kender sammenhænge mellem ham og ællingen, og man kan nøjes med at sige Andersen, når man mener H.C. Andersen.

Andersen kom effektivt ud af andegården og koketterede selv med berømmelsen: man kan godt blive berømt, selv om navnet ender på sen, hvis man vel at mærke er et geni som Thorvaldsen og Andersen. I berettiget selvfølelse jævnførte Andersen sig med verdens dengang mest berømte billedhugger, hvis minde til gengæld i modsætning til Andersen så at sige kun i dag er navnet. Livet i Thorvaldsens efterladte værk forblev gemt i den marmor, der var den store mands pen og pensel, og som nu står og samler støv på Bindesbølls fine museum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • ole eising
 • Frede Jørgensen
 • Malan Helge
 • Torben K L Jensen
 • Eva Fock Fock
 • Anker Heegaard
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Grethe Preisler
Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, ole eising, Frede Jørgensen, Malan Helge, Torben K L Jensen, Eva Fock Fock, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Ljungberg

"malet ind i uforanderlig dyb tilfredsstillende meddelsomhed menneskeslægtens historie ud."

Sådan. Tak, Georg Metz.

Henrik Ljungberg