Læserbrev

Lad udbuddet gå om og red Radio 24syv

Tabet af Radio24syv er ikke bare tabet af en radiokanal, det er tabet af en af samfundets bedste og vigtigste vagthunde. Aflivningen vidner om et demokrati under pres, skriver historiker Stine Godsk Skyum i dette debatindlæg
30. oktober 2019

Lukningen af Radio24syv kan virke som en bagatel i det store billede, men den skræmmende sandhed er, at det er symptom på en alvorlig tilstand, der er ved at indfinde sig i Danmark. Hvis ikke vi bliver opmærksomme på de mange faresignaler, der blinker rødt, er vi godt i gang med at afvikle vores liberale demokrati.

Radio24syv gjorde deres arbejde godt. Så godt, at magthaverne ikke kunne tåle det, og derfor blev kanalen lovgivet ud af æteren. En rævekage blev dernæst serveret i form af et DAB-udbud, som kanalen tabte på et meget tvivlsomt grundlag.

Mit ønske til politikerne på Christiansborg er, at de lader udbuddet gå om, idet forløbet fra begyndelsen ikke har været fair.

Som historiker ved jeg, hvilke elementer der kommer før et demokratis fald. Indskrænkning af pressefrihed og censur af kritiske medier er klokkeklare tegn på et demokrati under pres.

I disse meget kritiske tider er der behov for et medie som Radio24syv, der skal afsløre løgne, magtmisbrug og hykleri hos magthaverne. Også selv om det til tider kan ramme politikernes egne partier. Det er ikke meningen, at det skal være nemt og bekvemt at besidde magt. Det er faktisk lige modsat. Det skal være svært og udfordrende, fordi vi derved sikrer os, at det er de bedst kvalificerede, vi overlader beslutningsansvaret til.

Populisme og fundamentalisme, fake news, usikkerhed om tredelingen af magten, øget overvågning, burkaloven, offentlighedsloven og udefrakommende faktorer som Brexit, Putin og Trump truer for tiden vores liberale demokrati, frihedsrettigheder og retssikkerhed.

Radio24syv må ikke gå til grunde, for kanalen gør et stort demokratisk arbejde for folket. Radio24syv giver gennem kritisk journalistik og skarp satire det bedste udgangspunkt for, at folket kan råbe op og reagere. Sat på spidsen har vi brug for Radio24syv, hvis vi fortsat skal være et oplyst demokrati og ikke et pøbelvælde, som magthaverne frit kan manipulere.

Så kære folkevalgte politikere. Jeg opfordrer jer på det kraftigste til at være på den rigtige side af historien og kæmpe for Radio24syvs overlevelse.

Stine Godsk Skyum, historiker

Dét 24syv, vi kender, blev reelt amputeret, da Dansk Folkeparti sammen med VLAK-regeringen fastlagde kravet om, at den nye indehaver af FM-tilladelsen for 70 procents vedkommende skulle ligge vest for Storebælt.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Oluf Husted
Anker Heegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu