Læserbrev

Mellemfolkeligt Samvirke dumper lønnen ved at ansætte telefonsælgere i udlandet

Ved at ansætte dansktalende telefonsælgere i udlandet til halvdelen af, hvad man skal betale dem i Danmark, underminerer Mellemfolkeligt Samvirke den retfærdighed, de selv kæmper for, skriver chefredaktør for Netavisen Pio Jens Jonatan Steen i dette debatindlæg
Debat
15. oktober 2019

Hvis du nogensinde får en telefonsælger fra Mellemfolkeligt Samvirke i røret, så sidder vedkommende sandsynligvis i Berlin eller Malaga.

Organisationen bidrager nemlig til regulær løndumping, når den flytter sine telemarketingopgaver til udlandet, hvor den kan reducere lønomkostningerne. Her kan man slippe med at betale dansktalende telefonsælgere omkring halvdelen af, hvad man skulle have betalt dem i Danmark.

Den slags metoder gør ekstra ondt på mange os, som i årevis har været medlem af, frivillig hos eller medarbejdere for Mellemfolkeligt Samvirke. Som pressemedarbejder var jeg med til at fortælle sandhederne fra Robert Mugabes rædselsregime i Zimbabwe og sende aktivister til G8-topmødet i Rostock.

Det var fede tider, men indsatsen blegner, når man nu udnytter smuthullerne i den globale kapitalisme og underminerer de systemer, man har kæmpet for.

Denne udflytning af telemarketingmedarbejdere minder om den skattespekulation, Mellemfolkeligt Samvirke selv slår så hårdt ned på.

Hvis det er skattespekulation, når man bevidst forsøger at mindske sin skatteregning, hvad er det så, når man bevidst forsøger at mindske sine lønregninger ved at sende arbejdet sydpå? Måske lønspekulation, hvis vi skal blive i deres egen lingo?

Det tyder desværre ikke på, at organisationen selv kan se problemet.

Fundraisingchefen lover, at de unge medarbejdere får »sig en masse oplevelser« og oplyser samtidig, at det ikke ville være økonomisk forsvarligt at ansætte egne telefonsælgere på overenskomstmæssige vilkår. Det er for dyrt, må man forstå.

Det står i skærende kontrast til konkurrenten Oxfam Ibis, der lønner deres sælgere efter dansk overenskomst, løser deres telemarketingarbejde in-house eller bruger virksomheden All Ears, der overvejende har blinde telefonsælgere ansat.

Det er prisværdigt, at danske NGO’er vil spare på pengene – især når Mellemfolkeligt Samvirke hvert år modtager 150 millioner kroner i skatteyderfinansieret statsstøtte

Men hvis man samtidig underminerer de systemer, man kæmper for i resten af verden, så er det galt.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør for Netavisen Pio.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her