Nu har Mette Frederiksen chancen for at forme det næste økonomiske paradigme

Nyliberalismen har spillet fallit, og selv dens bannerførere har erkendt det. Men hvad træder i stedet? Europas venstreorienterede regeringer bør være fødselshjælpere for en ny grøn, demokratisk og solidarisk økonomisk model, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Statsminister Mette Frederiksen burde gå sammen med sine socialdemokratiske regeringskolleger i Portugal og Spanien, og bl.a. etablere en fælleseuropæisk tænketank af de fremmeste progressive økonomer, skriver Pelle Dragsted.

Statsminister Mette Frederiksen burde gå sammen med sine socialdemokratiske regeringskolleger i Portugal og Spanien, og bl.a. etablere en fælleseuropæisk tænketank af de fremmeste progressive økonomer, skriver Pelle Dragsted.

Ints Kalnins

Debat
17. oktober 2019

»Det er ukendt land«. Sådan beskrev en af Danmarks fremtrædende økonomer den økonomiske virkelighed på en af de første høringer, jeg deltog i som finansordfører tilbage i 2015.

Det var omkring det tidspunkt, renten for første gang var blevet negativ – et hidtil uset økonomisk fænomen. Det forbløffende og bekymrende var, at økonomerne én for én erkendte, at de ikke vidste, hvad konsekvenserne af den negative rente ville være.

Siden er forvirringen blandt økonomerne om økonomiens tilstand ikke blevet mindre. Sidste uges temaudgave af The Economist bar titlen »Verdensøkonomiens nye mærkelige regler«.

Det, som man troede var økonomiske lovmæssigheder, er sat ud af kraft. Renten har i årevis været negativ, og den europæiske centralbank har postet fantasillioner ud i den europæiske økonomi gennem såkaldte kvantitative lempelser. Normalt ville en så ekspansiv pengepolitik medføre et stigende investeringsniveau fra virksomhederne og øget privatforbrug. Men intet er normalt længere.

Den globale økonomi er i slæbegear, og investeringerne er slet ikke kommet op på niveauet før krisen. I stedet har pengepolitikken ført til bobler på aktie- og ejendomsmarkedet.

Men det er ikke kun den monetære politik, der ikke virker som forventet. Der er tale om et sammenbrud for hele det økonomiske paradigme, som vi kalder nyliberalismen. Nyliberalisternes claim to power var løftet om, at deregulering af markederne ville genskabe fordums vækst og fremgang.

Markant stigende ulighed

Men årti for årti har vækstraterne været faldende. Og omkostningerne ved den førte økonomiske politik har været til at tage at føle på. En markant stigende ulighed. Voksende utryghed for lønmodtagerne, og sidst, men bestemt ikke mindst, en klimakrise ude af kontrol.

Selv i toppen af de institutioner, der engang stod som nyliberalismens stolte bannerførere – IMF, Verdensbanken og World Economic Forum – erkendes det nu åbent, at nyliberalismens grundideer har spillet fallit.

Alligevel er nyliberalismens doktriner stadig retningssættende. EU’s anbefalinger til medlemslandene handler fortsat om budgetdisciplin, IMF opfordrer til nye strukturreformer, og den europæiske centralbank fortsætter med at sprøjte øjensynligt virkningsløse penge ind i de europæiske storbanker.

Den danske forsker Rune Møller Stahl beskrev i sin nylige ph.d.-afhandling den nuværende situation som et interregnum. En mellemperiode, hvor et gammelt økonomisk paradigme er døende, men et nyt endnu ikke er født.

Og hvad, der følger efter, er langt fra tilfældigt. Nyliberalismen vandt ikke af sig selv. Forud for at opnå sin hegemoniske position gik mange års tålmodigt arbejde. Økonomer, tænketanke og politikere nærede og udviklede ideerne. Støttet af tunge erhvervsinteresser.

Det bør progressive kræfter i Europa i denne tid skrive sig bag øret. Fagbevægelsen, partier, progressive virksomheder og meningsdannere bør økonomisk, praktisk og politisk understøtte og fremme den nye generation af økonomer, der i de her år udfordrer den gamle konsensus.

Og hvorfor ikke også bruge den nyvundne regeringsmagt? De få venstreorienterede regeringer, der findes i Europa, har et stort ansvar for at tage teten i debatten om et nyt økonomisk paradigme.

Mette Frederiksen burde tage sine socialdemokratiske regeringskolleger i Portugal og Spanien i hånden og kaste sig ind i kampen. Afholde tværeuropæiske konferencer, hvor nye økonomiske ideer kan drøftes mellem økonomer og politikere. Etablere en fælleseuropæisk tænketank af de fremmeste progressive økonomer, der både kan rådgive venstreorienterede regeringer og præge debatten i de internationale institutioner.

Et nyt økonomisk paradigme må bringe demokratiet tilbage i en økonomisk hovedrolle i stedet for at basere sig på blinde markedskræfter. Sikre, at velstanden ikke længere koncentreres i toppen, ved at sikre et bredere ejerskab. Og sidst, men ikke mindst sørge for at økonomien holder sig inden for de planetære miljømæssige grænser.

Mette Frederiksen har muligheden for at være fødselshjælper for et nyt grønt, demokratisk og solidarisk økonomisk paradigme. Griber hun den?

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Go' ide, Pelle. De stjålne og gemte "moneter" i skattely, er ikke aktive samfunds-medspillere. Ligeså de høje skattebegunstigede "forskerlønninger" i finanssektoren og som sikkert også er benyttet andre steder udenfor forskermiljøet. Skarpere skattebetaling indenfor EU, også for multinationale virksomheder (tag den af omsætningen). Og penge, hvad er det? Et transaktionsmiddel, uden værdi. Derfor sæt "troikaen", IMF, ECB & EMF i skammekroen, de ødelægger staternes mulighed for at kompensere for lav-konjunkture.

Kirsten Lindemark, Morten Lind, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Mette Frederiksen har muligheden for at være fødselshjælper for et nyt grønt, demokratisk og solidarisk økonomisk paradigme. Griber hun den?"

Mette F kunne til en start trække Danmark ud af Finanspagten, som Thorning-regeringen trak os ind i.

(Det kan være det hjælper på forståelsen, at EU nu lægger op til at vi skal betale yderligere milliarder årligt til mere administration efter Brexit?)

Nutidens økonomiske paradigme:
Du slår græsplæne - ikke arbejde
Du slår græsplæne som ansat i kommunen - udgift
Du slår græsplæne for et firma hyret af kommunen - arbejde
Arbejde er ikke funderet i hvad du gør, men af en politisk besluttet model.

Kirsten Lindemark, Amos Myatt, Morten Lind og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Mette Frederiksen har muligheden for at være fødselshjælper for et nyt grønt, demokratisk og solidarisk økonomisk paradigme. Griber hun den?"

Nej det tror jeg ikke. Når man lader offentlighedsloven forsætte uberørt, så er det svært ikke at tolke, som en klar tilkendegivelse af, at man udemærket er klar over, at det ikke ville falde i god jord hos vælgerne, hvis det kom frem hvem man er sponsoreret af. Hvilket, sammen med blandt andet finanslovsforslaget, afføder en fæl mistanke om socialdemokratiet ikke er styret af rød ideologi, ja vel ikke en gang sund fornuft, i hvert fald ikke når det kommer til klimaet (man kunne argumentere for at det hele hænger sammen), men noget helt helt andet.

Dét er, for mig at se, den single mest ødelæggende mekanisme, en trojansk hest i vores demokrati, som skævvrider det og underminerer selve ideen med demokrati. Altså at man, som privatperson eller firma etc., kan kan købe sig til mere indflydelse end man, som enkelt individ er berettiget til i et demokratisk samfund. Det minder i ubehagelig grad om middelalderens afladsbreve, hvor man som rig person kunne købe sig fra for straf i skærsilden, i denne model kan man købe sig fri eller delvist fri for skat, arbejdsmarkedsregulering, finansregulering m.m. I dag er skærsilden for de fleste i bedste fald en skræmmekampagne, som for længst har mistet sin virkning, mens for andre er skat, arbejdsmarkedsregler til fordel for arbejdstagerene, finansreguleringer, som lægger en dæmper på hensynsløs spekuleren, til gavn for nogle få, men men katastrofale konsekvenser for de mange, herunder klimaet, i hvert fald i nogen situationer, gået hen og blevet den trussel man gerne betaler sig fra så vidt det er muligt. Noget kunne tyde på at socialdemokratiet, til en vis grad, har indtaget en rolle som en slags moderne romersk-katolsk afladskøbmand, hvor man kan købe sig delvist fri af velfærdssamfundets trusler.

Nu er det ikke fordi Socialdemokratiet ikke har tradition for, at spille med på kapitalismens melodier, men det virker alligevel, som om det nu har bevæget sig så langt væk fra noget, der kan karakteriseres som socialt og demokratisk, så der er nogen, som skal trække det lidt tilbage og jeg tvivler på at enhedslisten kan gøre det alene, måske skal revolutionen komme inde fra partiet selv, med de progressive kræfter under og omkring Bernie Sanders, der forsøger at bryde de etablerede neoliberale demokraters magtmonopol, som forbillede?